Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Απλές προτάσεις και ιδέες ενος Κεντροδεξιού Αστικου Φιλελευθερου κόμματος.

Kαι επειδή πολλά λέγονται και γράφονται για το ποιες θα είναι οι βασικές αρχες και θέσεις του νέου κόμματος, ποιες οι φιλοδοξιες, ποιά τα οράματα, ας καταθέσουμε και εμείς λίγες συνοπτικές προτάσεις.
   Απο οτι μαθαίνουμε η ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη την Κυριακή δε θα είναι πάνω απο μισή ώρα-σαράντα λεπτά το πολύ, οπότε είναι αυτόνητο στον καθένα οτι σε αυτό το χρόνο είναι αδύνατο να παρουσιαστεί ολοκληρωμένη προγραμματική ατζέντα έστω καν και πολύ περιλήπτικα. Μπορει όμως η Ντόρα και είναι πολύ σημαντικό να το κάνει, με 3-4 "βόμβες" να πει πράγματα που θα συζητήθουν, θα δείξουν προσανατολισμό και κατευθείαν θα ..............
.................
την βάλουν στο πολιτικό παιχνίδι. Πολλά απο αυτά τα εχει ήδη καταθέσει στο δημόσιο διάλογο, καποια εχουν κατατεθει και από άλλους και άλλα οχι.
   1) Αμέση Συνταγματική αναθεώρηση εκ βάθρων : αυτό είναι κάτι που εδώ και πολύ καιρό καιρό βροντοφωνάζει μονάχη της η Ντορα και της αξίζουν συγχαρητήρια. Ισως ο λαός, οι πολίτες και λοιπές πολιτικές δυνάμεις δεν το έχουν καταλάβει, αλλά πλεον η ριζική εκ βάθρων αναθεώρηση του Συντάγματος, ειναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη της χώρας στο συγχρονο Ευρωπαικο και παγκόσμιο γίγνεσθαι. Το υπάρχων Συνταγμα ειναι στην κυριολεξία ένα σοβιετικού τύπου, ακρως αναχρονιστικό, οπισθοδρομικό Συνταγμα, που είναι τροχοπέδη το ίδιο στην ανασύνταξη και ανάπτυξη του τόπου. Πρέπει να καταργηθεί και να γραφεί από την αρχή άρθρο προς άρθρο.
   2) Προεδρική Δημοκρατία : το υπάρχων πολιτικό Πρωθυπουργοκεντρικο σύστημα της Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, ειναι ξοφλημένο, παρωχημένο, ακρως διεφθαρμένο και αναχρονιστικό. Η μετάβαση σε Προεδρική Δημοκρατία αμερικάνου τύπου ( οχι γαλλικό δυσκίνητο μοντέλο με Πρωθυπουργό ), ειναι κατι που τα τελευταία χρόνια συζητιέται πάρα πολύ ( το είχε εκφράσει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος προ ετών ). Πρεπει το πολίτευμα πλεον να αλλάξει. Αλλη λύση πέρα απο την Προεδρική Δημοκρατία δεν υπάρχει. Σε αλλεπάλληλες δημοσκοπήσεις που έχουν για αυτό το θέμα στο διαδίκτυο, ο κόσμος εκφράζει την αποστροφή του για το υπάρχων πολιτικό σύστημα. Να λοιπον μια ευκαιρια κάποιος να φέρει δημόσια ενα τετοιο θέμα και να πάρει με το μέρος του ολο αυτο τον κόσμο. Θα προκειται για μεγάλο ατου εαν τοποθετηθει στην προγραμματικη ατζέντα.
   3) Αμεση κατάργηση του Ασύλου, της δυνατότητας των κομματων να έχουν πολιτικές παρατάξεις στα ΑΕΙ και είσοδος στη χώρα μας Ιδιωτικών Τριτοβάθμιων Εκπαιδευτικών Ιδρύματων.
  
4) Διακοπή των συμβάσεων όλων των Συμβασιούχων ορισμενου χρόνου : η κυβέρνηση αυτό που έχει εξαγγέιλει είναι οτι οι Συμβασιούχοι Ορισμενου χρόνου θα απομακρύνονται οταν ολοκληρωθεί η σύμβαση τους. Αυτο που θα έπρεπε να γίνει, είναι να διακοπούν άμεσα όλες οι συμβάσεις ορισμενου χρόνου. Ειναι ανεξηγητο αυτο που συμβαινει. Αφου του λες του ανθρωπου οτι "οταν ληξει η συμβαση σου, δε θα στην ανανεωσω", γιατι αυτό δεν το κανεις άμεσα λεγοντας του την αληθεια : " είμαστε μια χωρα ενα βημα πριν τη χρεωκοπια, χρεος 130 % του ΑΕΠ, κόσμος χάνει τη δουλεια του στον ιδιωτικο τομέα καθημερινά, εκτος στόχων στα έσοδα, δυστυχώς καλέ μου φιλε αντι να περιμενουμε να ληξει η συμβαση σου, θα την διακοψω τώρα. ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ, ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ! "
   5) Διαδικασίες ίδρυσης και λήξης επιχείρησης ( από ένα περίπτερο, ψιλικατζίδικο,κτλ και οχι μόνο  fast track για μεγαλους που δεν θα προσφέρει τίποτα ) αποκλειστικά και μόνο από το διαδίκτυο εντός 2 ημέρων το πολύ, οπως συμβαινει σε ΗΠΑ, Δανια,κτλ
  
6) Οριστική τελεσιδικία δικαστικής απόφασης μέχρι 18 μήνες το πολύ. Αυτό το ζήτημα είναι ισως τοσο καιριο οσο και η Συνταγματικη αναθεωρηση. Πραγματικά το ζήτημα της επιτάχυνσης της απονομης δικαιοσυνης ειναι συστατικο σημειο μια ευνομουνεμης κοινωνιας. Εαν δεν ληφθουν δραστικα μετρα, η διαφθορα και ο αντιεπενδυτικος χαρακτητας της Ελληνικης Οικονομιας θα λαβει γιγαντιες διαστασεις. Δυστυχεστατα και εδω Πασοκ έχει ψαρεψει σε ρηχα νερά.
   7) Εθελοντική η Δημόσια Ασφαλιση των πολιτων πλεον, με αντιστάθμισμα ενα σχεδον πληρως κεφαλαιοποιητικο συνταξιοδοτικο σύστημα με κατωτατη εθνικη συνταξη 750 ευρώ σε ολους ανεξαρτητως ετων εργασιας στα 65 και απο εκει και επειτα ο καθενας θα λαμβανει επιπλεον οτι εχει καταβαλλει σε προσωπικο λογαριασμο καθολη τη διαρκεια του βιου του : σημερα εν ετει 2010 δεν μπορουμε να υποχρεωνουμε πλεον τον πολιτη αυτης της χωρας να ασφαλιζεται υποχρεωτικα στο Δημοσιο, να του επιβαλλουμε εμεις ποσα ακριβως θα πληρωνει. Γιατι πρεπει να αποκλειεται να υπαρχει κοσμος που να προτιμα την ιδιωτικη ασφαλιση ;
   8) Απο το 2013 και κατόπιν, το μισθολογικο κόστος στο δημόσιο θα είναι ακριβως το ιδιο για εναν εργαζόμενο, εαν ο ίδιος εργαζοταν στον Ιδιωτικό Τομέα : δηλαδή ακριβως ο ίδιος κατώτατος μισθός, ακριβως τα ιδια επιδόματα, ακριβως οι ιδιες οικονομικες παροχες, ακριβως τα ιδια δικαιωματα και υποχρεωσεις.
   9) Πληρες αφορολογητο σε οσες οικογενειες αποκτησουν ή εχουν ηδη 4ο παιδι, εφοσον το συνολικο εισόδημα και των δυο γονεων δεν ξεπερνα τις 75.000 ευρώ, το οποιο θα ισχυει  μεχρι το 4ο παιδι να συμπληρωσει τα 18 ετη ζωης.
   10) Συνταγματικα κατοχυρωμενος ανωτατος αριθμος υπαλλήλων του Δημοσιου και ευρυτερου Δημοσιου Τομεα που πρεπει να εχει η χωρα.
   11) Μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 5 % για τα μη διανεμομενα κέρδη και στο 15 % για τα διανεμόμενα.


Petros

Δεν υπάρχουν σχόλια :