Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Μια χαμένη ευκαιρία


Οι κ. Παπανδρέου και Σαμαράς πήραν πάνω τους το προεκλογικό παιχνίδι τις τελευταίες μέρες οργώνοντας την Ελλάδα, σε μια ύστατη προσπάθεια συσπείρωσης των οπαδών των κομμάτων τους ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας, και μίλησαν σε περιφέρειες όπου οι εκλεκτοί τους υποψήφιοι εμφανίζονται αδύναμοι, με σκοπό να τους ενισχύσουν. ..................

................Τι παρατήρησα; Ούτε ο πρωθυπουργός ούτε ο πρόεδρος της Ν.Δ. συμπεριέλαβαν στις εξορμήσεις τους τους Νομούς Ροδόπης και Ξάνθης, μολονότι η μουσουλμανική μειονότητα παραδοσιακά αποτελεί ρυθμιστικό παράγοντα στην έκβαση της εκλογικής μάχης. Το ΠΑΣΟΚ ίσως θεωρεί ότι έχει την περιφέρεια στο τσεπάκι, επαναπαυόμενο στην υψηλή δημοφιλία του κ. Παπανδρέου στο μουσουλμανικό στοιχείο, αν και δεν αποκλείεται να βρεθεί προ εκπλήξεως λόγω κυρίως τοπικών εσωκομματικών διενέξεων.

Η Νέα Δημοκρατία όμως, της οποίας ο υποψήφιος έχει ανάγκη και την τελευταία ψήφο στο τελευταίο Πομακοχώρι για να διεκδικήσει με αξιώσεις τη νίκη; Οσο και αν αποφεύγει να το συζητάει, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει δέσμιο του παρελθόντος, όχι του ιδίου, αλλά του προέδρου του, και αυτό ίσως του στοιχίσει την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Ο κ. Αντώνης Σαμαράς έχει διαρρήξει τις σχέσεις του με τη μουσουλμανική μειονότητα από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, εποχή κατά την οποία επιχείρησε να φέρει την άνοιξη στο πολιτικό μας σύστημα, μέσω ενός κόμματος που φτιάχθηκε πάνω στα θεμέλια του (υπερ)πατριωτισμού. Για έναν ακατανόητο πολιτικά λόγο, απέκλεισε στις τότε βουλευτικές εκλογές από τα ψηφοδέλτια της ΠΟΛ.ΑΝ. μουσουλμάνους στο θρήσκευμα Ελληνες πολίτες της Θράκης, κόβοντας κάθε γέφυρα επικοινωνίας με τη μειονότητα. Το μήνυμα ήρθε στις περσινές εσωκομματικές εκλογές, στις οποίες ο κ. Σαμαράς έλαβε στη μειονότητα τριάντα τρεις ψήφους, έναντι τεσσάρων χιλιάδων της κ. Μπακογιάννη, ενώ αμέσως μετά την εκλογή του, παραιτήθηκαν και αποχώρησαν από το κόμμα όλα τα μειονοτικά στελέχη στην Ξάνθη και την Κομοτηνή.

Μικρό το κακό, θα πει κάποιος, αφού ο κ. Σαμαράς εξελέγη πανηγυρικά πρόεδρος του κόμματος και δεν θα χαλάσει και ο κόσμος αν η Ν.Δ. δεν κερδίσει την ακριτική περιφέρεια. Ο κ. Σαμαράς όμως δεν είναι πλέον αρχηγός ενός μικρού κόμματος, αλλά ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος αύριο πιθανώς να κυβερνήσει τη χώρα και ως πρωθυπουργός θα κληθεί να εγγυηθεί την αρμονική συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων στην εθνικά ευαίσθητη Θράκη αλλά και να διαχειριστεί τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οφείλει, λοιπόν, να ξεκαθαρίσει την πολιτική του απέναντι στη μουσουλμανική μειονότητα και οι αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν μια καλή ευκαιρία να κάνει το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση διαύλων επικοινωνίας. Για κάποιους λόγους δεν την εκμεταλλεύτηκε και αυτό είναι απορίας άξιον.

Δεν υπάρχουν σχόλια :