Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Η αξιοπιστία της ενημέρωσης

Περασμένες μία το μεσημέρι, την προηγούμενη Τρίτη, ανοίγω τον τηλεοπτικό δέκτη, βρίσκεται τυχαία στη ΝΕΤ και ιδού ενώπιόν μου ο φίλτατος υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, με αυστηρό ύφος ως συνήθως, αξιοζήλευτη αυτοκυριαρχία, σταθερή φωνή και συγκρατημένη αυτοπεποίθηση ανέλυε τα πεπραγμένα της ελληνικής οικονομίας. Επρόκειτο για μια συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνέντευξη των τεχνοκρατών της τρόικας, οι οποίοι δύο ώρες πριν είχαν κάνει τη δική τους ανάλυση για τη χώρα μας. .............
...............Καρφώθηκα μπροστά στην οθόνη και παρακολουθούσα με αγωνία την ομιλία του κ. υπουργού, καθώς αφορούσε ζητήματα ζωής και θανάτου για τη μικρή μας χώρα. Συνεχάρη εντός μου την κρατική τηλεόραση που διέκοψε το πρόγραμμά της για τη συνέντευξη, ενώ ένα ταχύτατο ζάπινγκ στα υπόλοιπα κανάλια επιβεβαίωσε την υποψία μου ότι κανείς άλλος δεν είχε κάνει τον κόπο να δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να ακούσουν και να κρίνουν χωρίς διαμεσολάβηση. Η ανάλυση του κ. Παπακωνσταντίνου ολοκληρώθηκε περίπου στη 1.30 και η τελευταία φράση του υπουργού απευθυνόταν στους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους «ευχαριστώ πολύ και τώρα ακούω τις ερωτήσεις σας».

Αμ δε! Η ΝΕΤ δεν ήθελε να ακούσει τις ερωτήσεις, διέκοψε τη σύνδεση, ένας ευγενής κύριος μας εξήγησε τι είχαμε μόλις δει και συνέχισε την κανονική ροή προγράμματος δηλαδή επανάληψη μιας περυσινής εκπομπής του «Μένουμε Ελλάδα»!

Την περασμένη Τρίτη, η ΝΕΤ έκανε μια ακόμη μεγαλειώδη επίδειξη κομματικού μέσου ενημέρωσης. Η χρηματοδοτούμενη από τους πολίτες και το δημόσιο δανεισμό κρατική τηλεόραση λειτούργησε ακόμη μια φορά ως προπαγανδιστικό εργαλείο. Σε στιγμές τόσο κρίσιμες, ιστορικές στιγμές, προτίμησε να κόψει τον διάλογο, να μας στερήσει σφαιρικότερη ενημέρωση, απέκλεισε τις πιθανές αντιρρήσεις, περιφρούρησε τον κυβερνητικό μονόλογο, περιφρόνησε τη δημοκρατία.

Γύρισα στην ΕΤ3 όπου υπήρχε εν εξελίξει δελτίο ειδήσεων, παρακολούθησα επί δεκάλεπτο διεθνείς ειδήσεις, έκλεισα τον δέκτη. Η κρατική τηλεόραση είχε ακόμη μια φορά αυτοκαταργηθεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια :