Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Βραβεία δημοσιογραφίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Πήραν 5.000 ευρώ για τα ρεπορτάζ και τις έρευνές τους.

Τέσσερις δημοσιογράφοι από την Πολωνία, τη Σουηδία, την Ουγγαρία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ανάμεσά τους και ένας bloger, βραβεύτηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα ρεπορτάζ και τις έρευνές τους που αφορούν σε θέματα της ΕΕ. Τα βραβεία απονεμήθηκαν από τον πρόεδρο του ΕΚ Jerzy Buzek και ο κάθε νικητής έλαβε 5000 ευρώ. ...................

......................Το βραβείο δημοσιογραφίας στην κατηγορία του γραπτού Τύπου έλαβε ο Witold Szabłowski από την πολωνική εφημερίδα «Gazeta Wyborcz» για το άρθρο του «Σήμερα δύο σώματα θα ξεβραστούν στη στεριά, όπου αναδεικνύει το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κριτική επιτροπή περιέγραψε το άρθρο ως «κατατοπιστικό, ζωντανό και αυθεντικό», ενώ ένα μέλος της επιτροπής επαίνεσε τις συγγραφικές ικανότητες του δημοσιογράφου, δηλώνοντας πως ήταν σαν να διάβαζε ένα «λογοτεχνικό έργο».

Οι Kajsa Norell και Nuri Kino από το σουηδικό ραδιόφωνο «Sveriges Radio Ekot» κέρδισαν το βραβείο στην κατηγορία ραδιοφώνου για την εκπομπή τους με θέμα την παροχή οικονομικής ενίσχυσης από την ΕΕ προς την Τουρκία. Όπως καταδεικνύεται στην έρευνα τους, η χρηματοδότηση της ΕΕ δεν φθάνει στον απλό αγρότη της Τουρκίας. Πρόκειται για μία «έξοχη ερευνητική εργασία» δήλωσαν τα μέλη της κριτικής επιτροπής.

Ο Zsolt Németh από το τηλεοπτικό κανάλι της Ουγγαρίας «MTV Hungary» κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία τηλεόρασης για την εκπομπή του «Ευφορία», όπου παρουσίασε με νεανικό ύφος την ιστορία της ΕΕ. Το κυριότερο επίτευγμα του προγράμματος αυτού ήταν ότι κατάφερε να είναι «ενδιαφέρον, διασκεδαστικό και επιμορφωτικό ταυτόχρονα», σχολίασαν οι κριτές.

Το βραβείο στην κατηγορία του διαδικτύου έλαβε τέλος ο James Clive-Matthews από τη Βρετανία, για το άρθρο του «EUtopia - Τι ποσοστό της νομοθεσίας προέρχεται από την ΕΕ», που αναρτήθηκε σε blog. Πρόκειται για μία εκπληκτική ερευνητική δουλειά, δήλωσαν τα μέλη της κριτικής επιτροπής, επαινώντας τον δημοσιογράφο γιατί είναι από τους λίγους blogers που ασχολούνται σοβαρά με την κάλυψη θεμάτων της ΕΕ.

http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :