Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Ο «γόρδιος δεσμός» της ΝΔ

Είναι «ηλίου φαεινότερον» ότι η ΝΔ βιώνει μια ισχυρή «υπαρξιακή κρίση».
Είναι σαφώς κάτι πολύ περισσότερο από μία εκλογική ήττα, που πάντα συνοδεύεται από «μετεκλογικές αναταράξεις», μέχρι να αποκατασταθεί μια «ισορροπία».
Ούτε συνδέεται αποκλειστικά με τη νέα ιδεολογικοπολιτική ταυτότητα της εθνικο-λαϊκής Δεξιάς, που επιχειρεί να δώσει στη ΝΔ ο κ. Σαμαράς. Σε τελευταία ανάλυση, είναι μια «αμυντική περιχαράκωση» για να αναδιοργανώσει και να ανασυγκροτήσει τον «χώρο του», σε μια συγκυρία που οι «πολυσυλλεκτικότητες» δοκιμάζονται. Με άλλη διατύπωση, ο «λαϊκισμός» της ΝΔ μπορεί να έρχεται σε .......

....... αντίθεση με την «υπευθυνότητα» που πρέπει να δείχνει ένα κόμμα εξουσίας και να της δημιουργεί προσωρινά απώλειες, αλλά είναι για τη ΝΔ η «ζωτική αντίφαση» που μόνο μέσα από τη δημιουργική υπέρβασή της μπορεί να ανασυγκροτηθεί και να βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία. Το αν θα το πετύχει είναι άλλη ιστορία...

Μόνο που η «υπαρξιακή» κρίση ταυτότητας που διέρχεται αυτή την εποχή η ΝΔ δεν συνδέεται τόσο με...
το αν θα είναι λιγότερο ή περισσότερο λαϊκίστικη και εθνο-πολιτισμική ή κοσμοπολίτικη και φιλελεύθερη. Ή αν «φεύγει» ή αν «έρχεται» η κ. Μπακογιάννη κ.ο.κ.

Συνδέεται κυρίως με την παταγώδη αποτυχία της εξαετίας του Καραμανλή. Δεν «πτώχευσε» μόνο η χώρα, αλλά και το προβεβλημένο πολιτικό προσωπικό της περιόδου αυτής. Στην ουσία, έχουμε μια βαθύτατη κρίση αξιοπιστίας της ΝΔ, με «πυρήνα» τον ίδιο τον Καραμανλή. Αυτό συνιστά την «υπαρξιακή» κρίση της ΝΔ. Γιατί ο Καραμανλής (δυστυχώς) είναι η... ΝΔ! Το απέδειξε και το εκκωφαντικό χειροκρότημα που εισέπραξε προσερχόμενος στο τελευταίο συνέδριο της ΝΔ.

Ο Σαμαράς και η ΝΔ είναι «εγκλωβισμένοι» στον «νεότερο καραμανλισμό», δηλαδή σ’ ένα πλαίσιο υπαρξιακής κρίσης. Χωρίς Καραμανλή δεν υπάρχει η ΝΔ. Ή ΝΔ χωρίς Καραμανλή είναι άλλο κόμμα! Υπό μία έννοια, το ότι «έφυγε» η κ. Μπακογιάννη ίσως να είναι καλύτερο...

Εάν δεν λυθεί ο «γόρδιος δεσμός» μεταξύ Καραμανλή και ΝΔ, η σύγχυση και η κρίση αξιοπιστίας θα έχει μονιμότερα «υπαρξιακά» χαρακτηριστικά για το κόμμα της ΝΔ. Και, βέβαια, θα «στοιχίσει ακριβά» και στον κ. Σαμαρά.

Είναι χαρακτηριστική της «αμηχανίας» της ΝΔ η θεωρία περί «βαριδίων». Τι είναι το... «βαρίδι»; Ενα στέλεχος που ζημίωσε την παράταξη, αλλά δεν είναι «ούτε ένοχος - ούτε αθώος»!

Οσο για τα περί «πολιτικής σκευωρίας» ή ότι το Βατοπέδι δεν είναι... σκάνδαλο, τα αλληλοκαρφώματα κ.λπ., είναι τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της υπαρξιακής κρίσης της ΝΔ.

Θα μιλήσει ο Καραμανλής; Δεν ξέρω... Ισως όμως μια ειλικρινής ανάληψη των πολιτικών ευθυνών, με παράλληλη δήλωση απόσυρσης από την πολιτική, να είναι μια λύση για τη ΝΔ και τον ίδιο...

Δεν υπάρχουν σχόλια :