Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Το κόλπο με τα γαλάζια ομόλογα

ΔΙΠΛΟ είναι το «χανγκόβερ» για τη διακυβέρνηση Καραμανλή . Στους πονοκεφάλους που προκάλεσε η κατάθεση του Γιάννη Αγγέλου στην εφέτη- ανακρίτρια για το Βατοπέδιο, έρχονται να προστεθούν οι ημικρανίες από την Εξεταστική για τα δομημένα ομόλογα και μάλιστα ενώ αυτή δεν έχει κλείσει καν δεκαήμερο.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ έλαβε έγγραφο στις 19 Ιουλίου από τον υποδιοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Ιωάννη Παπαδάκη.

Πρόκειται για απάντηση σε ερωτήματά της για το αν η ΤτΕ είχε γνώση για τα δομημένα που .........

......... αγόρασαν τα Ταμεία, αλλά και αν μπορούσε να τα αξιολογήσει. Το κείμενο είναι αποκαλυπτικό.

Τζόγος σε γκρίζα ζώνη
ΠΡΩΤΟΝ, τα δομημένα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που εκδίδονται στο εξωτερικό έχουν κεντρικό αποθετήριο στο Λουξεμβούργο και «δεν καταγράφονται ούτε παρακολουθούνται από το Σύστημα Αϋλων Τίτλων που λειτουργεί στην Τράπεζα της Ελλάδος». Δηλαδή είναι εκτός ελληνικού συστήματος.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ, η ΤτΕ ήταν απλώς θεματοφύλακας των δομημένων που αγόρασαν τα ασφαλιστικά ταμεία την περίοδο 2005 - 2007. Είχε γνώση μόνο της ονομαστικής αξίας του τίτλου και των στοιχείων διακανονισμού. Δηλαδή μόνο τα τυπικά στοιχεία.

ΤΡΙΤΟΝ, ο ρόλος του θεματοφύλακα «δεν πρέπει να συγχέεται με την ενεργό διαχείριση χαρτοφυλακίου, υπηρεσία, άλλωστε, την οποία δεν προσφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος».

ΤΕΤΑΡΤΟΝ και σημαντικότερο, η Τράπεζα της Ελλάδος «δεν έχει καν την πρακτική δυνατότητα αποτίμησης δομημένων ομολόγων». Κι αυτό γιατί «δεν διαθέτει μηχανισμό αποτίμησης των δομημένων ομολόγων, πολύ περισσότερο που, κατά τη διαχείριση των χρηματοοικονομικών στοιχείων του ενεργητικού της δεν χρησιμοποιεί η ίδια δομημένα προϊόντα». Τέλος, το αποθετήριο του Λουξεμβούργου, «δίνει ενδεικτικές μόνον και όχι δεσμευτικές τιμές αποτίμησης, καθώς τα ομόλογα αυτά δεν είναι διαπραγματεύσιμα σε οργανωμένη δευτερογενή αγορά».

Σαν να νοικιάζεις θυρίδα
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ όλα αυτά σε απλά ελληνικά; Οτι αγοράζοντας δομημένα ομόλογα τα ασφαλιστικά ταμεία παρέκαμψαν την Τράπεζα της Ελλάδος και βρέθηκαν σε μία γκρίζα ζώνη, αγοράζοντας χρεόγραφα ειδικού τύπου. Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν είχε δυνατότητα να αποτιμήσει τα δομημένα. Απλώς τα διακρατούσε για λογαριασμό των ασφαλιστικών ταμείων που τη χρησιμοποίησαν- για να το πει κανείς απλά - όπως ένας ιδιώτης νοικιάζει μία θυρίδα. ΗΠΕΡΙΟΥΣΙΑ των Ταμείων επενδύθηκε λοιπόν σε χρεόγραφα άδηλης αξίας που κανείς δεν μπορούσε να ελέγξει, ούτε καν η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία εγγυάται τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας, έχοντας τους πιο εξελιγμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Επί διακυβέρνησης Καραμανλή, τα Ταμεία επέλεξαν δηλαδή σκοτεινές και αδιαφανείς πρακτικές διαχείρισης των αποθεματικών τους. Η απάντηση της ΤτΕ αφήνει ακάλυπτη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επί Ν.Δ. και, βεβαίως, τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων.
/ / Μικροπολιτικός / / ΤΑ ΝΕΑ / /

Δεν υπάρχουν σχόλια :