Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Σαμαράς πυροβολεί «Καραμανλή και Σία»...

Σε τελικό ξεκαθάρισμα των εσωκομματικών λογαριασμών προχωρεί η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας εν όψει του 8ου Συνεδρίου στα τέλη Ιουνίου. Ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αντ. Σαμαράς «διέγραψε» πολιτικά χθες το μεσημέρι τους πρώην υπουργούς κκ. Θ. Ρουσόπουλο και Γ. Βουλγαράκη, κορυφαία στελέχη επί σειρά ετών του «καραμανλικού» συστήματος. Σε μια προσπάθεια να απεγκλωβιστεί από τη δυσχερή δημοσκοπική θέση που βρίσκεται η ΝΔ, ο κ. Σαμαράς «τράβηξε το χαρτί» των «βαριδιών» και των «βατοπαιδινών», ανοίγοντας μέτωπο με την «καραμανλική» ομάδα. Σε μια χρονική στιγμή που σε πολλούς νομούς οργανώνεται «ανταρσία» από τους υποστηρικτές της διαγραφείσας κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη εν όψει των αυριανών εσωκομματικών εκλογών, δημιουργείται ρήγμα και με την καραμανλική πτέρυγα, κυρίως για τη στοχοποίηση του κ. Ρουσόπουλου.
Η επιλογή να τεθεί στο «κάδρο» ο κ. Ρουσόπουλος, το κεντρικό στέλεχος των τελευταίων κυβερνήσεων της ΝΔ, θεωρείται ευθεία βολή στον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, από τον οποίο αποστασιοποιείται πλήρως η Ρηγίλλης. Παράλληλα η απόφαση του κ. Σαμαρά να καλέσει η ΝΔ τον κ. Κ. Σημίτη στην Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens ενδέχεται να οδηγήσει το ΠαΣοΚ στην... κλήτευση του κ. Καραμανλή στην Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπαίδι, εξέλιξη που θα πυροδοτήσει νέα ένταση στις σχέσεις «σαμαρικών» και «καραμανλικών».
Εν μέσω των καταιγιστικών εξελίξεων στο σκάνδαλο της Siemens, ο κ. Σαμαράς με μια αιφνιδιαστική κίνηση έδειξε την πόρτα της εξόδου στους κκ. Ρουσόπουλο και Βουλγαράκη, στα ονόματα των οποίων, μαζί με αυτό του διαγραφέντα κ. Αρ. Παυλίδη, επέλεξε να αναφερθεί μόνος του, χωρίς καν να ερωτηθεί.
«Αν δεν το έχετε καταλάβει, εγώ έχω πάρει εντολή να χτίσω μια καινούργια Νέα Δημοκρατία. Δεν απολογούμαι για το χθες, δεν θα απολογούμαι για νοοτροπίες και συμπεριφορές τύπου Παυλίδη ή Βουλγαράκη ή Ρουσόπουλου» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς ύστερα από ερώτηση δημοσιογράφου αν θέλει να καθαρίσει από το χθες. «Οποιος- το ξεκαθαρίζω- έχει βλάψει την παράταξη, δεν θα είναι μαζί μας.Αλλά και δεν πρόκειται να αφήσω ποτέ κανέναν να στοχοποιηθεί άδικα. Τίποτε άλλο» συμπλήρωσε έξω από τη Ρηγίλλης.
Ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με συνεργάτες του, έκανε ένα ακόμη βήμα στη διαδικασία εσωκομματικής αυτοκάθαρσης από τα «βαρίδια», όπως έχει πει, που υπάρχουν στη ΝΔ, ενώ πριν από τη δήλωσή του είχε ανακοινωθεί επίσημα η συγκρότηση της Επιτροπής Αξιολόγησης των στελεχών και των υποψηφίων βουλευτών. Με την κίνησή του, όπως επισημαίνεται από κορυφαία κομματικά στελέχη, ο πρόεδρος της ΝΔ στέλνει μήνυμα και προς άλλα «γαλάζια» στελέχη που, κατά την ηγεσία, «πλήγωσαν την παράταξη» να ακολουθήσουν μόνα τους την έξοδο, αλλιώς θα προχωρήσει σε διαγραφές.
Η στάση του κ. Σαμαρά ήταν προδιαγεγραμμένη, αφού σε κάθε ομιλία του είχε και μια αναφορά για την οριστική ρήξη με το παρελθόν, ενώ σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχει η Ρηγίλλης το «γενικό ξεκαθάρισμα» είναι γενικό αίτημα της κομματικής βάσης. Ωστόσο εκφράζονται ισχυρές επιφυλάξεις και ενστάσεις για την επιλογή του χρόνου που έγινε η ανακοίνωση, ενώ οργή σε πολλά καραμανλικά στελέχη έχει προκαλέσει το γεγονός ότι στοχοποιήθηκε ο κ. Ρουσόπουλος, αλλά και η αναφορά εκ νέου στον κ. Παυλίδη που έχει ήδη διαγραφεί.
«Σε μια στιγμή που βάλλεται το ΠαΣοΚ και όλοι θα ασχολούνταν με τον Μαντέλη, εμείς κινηθήκαμε και πάλι αυτοκαταστροφικά. Τα φώτα στρέφονται πάλι πάνω μας και γυρίσαμε στην εσωστρέφεια» συμφωνούσαν βουλευτές που ανήκουν στη σφαίρα επιρροής της κυρίας Μπακογιάννη, αλλά και άλλοι που θεωρούνται «καραμανλικοί».
Σκηνικό έντασης στήνεται και σε πολλούς νομούς για τις αυριανές εσωκομματικές εκλογές ανάδειξης των νέων νομαρχιακών και τοπικών οργανώσεων της ΝΔ. Πολλοί υποστηρικτές της κυρίας Μπακογιάννη οργανώνουν «αντάρτικα» και καλούν σε αποχή, ενώ πληθαίνουν οι παραιτήσεις τόσο υποψηφίων όσο και απλών μελών από τη ΝΔ. Το κύμα των παραιτήσεων γενικεύεται σε όλη την επικράτεια και δεν εντοπίζεται πλέον μόνο στην Κρήτη, «κάστρο» της οικογένειας Μητσοτάκη. Το κλίμα στην κομματική βάση είναι «παγωμένο» για τις εκλογές και πολλά έμπειρα κομματικά στελέχη προβλέπουν εξαιρετικά χαμηλή συμμετοχή που θα αιφνιδιάσει τη Ρηγίλλης η οποία ανακοίνωσε προχθές περίπου 960.000 εγγεγραμμένα μέλη.

«Δεν σου ζήτησα να απολογηθείς για εμένα»
Σε ιδιαίτερα επιθετικό τόνο ήταν η δήλωση του κ. Ρουσόπουλου που κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι δεν σέβεται τις διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη στη Βουλή και στη Δικαιοσύνη και έχει εκδώσει ήδη τις αποφάσεις του. «Δεν ζήτησα ποτέ από κανέναν, ούτε από τον κ. Σαμαρά, να απολογηθεί για εμένα. Η αλήθεια και το ήθος μου δεν έχουν ανάγκη από τέτοιου είδους υπερασπίσεις. Προσδοκώ να κριθώ από τη Δικαιοσύνη και όχι από τους κομματικούς μηχανισμούς και τις σκοπιμότητές τους. Θα το επιδιώξω μέχρι τέλους. Και θα δικαιωθώ πλήρως» ανέφερε ο κ. Ρουσόπουλος και συμπλήρωσε με αιχμηρή διάθεση, στοχεύοντας ευθέως κατά του προέδρου της ΝΔ: «Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, κύριε Σαμαρά, και εσείς αυτό το γνωρίζετε».
«Δεν με απασχολεί το θέμα. Ας κάνουν ό,τι θέλουν» ήταν η πρώτη αντίδραση του κ. Βουλγαράκη όταν ρωτήθηκε από φίλους του για τη δήλωση του κ. Σαμαρά. Δεν θέλησε να σχολιάσει περαιτέρω και ως αργά χθες το απόγευμα δεν είχε κάνει δημόσια δήλωση, ενώ είχε κλειστό το κινητό του τηλέφωνο αποφεύγοντας οποιαδήποτε συνομιλία με τους δημοσιογράφους.
Για «προκάτ» δήλωση κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ο κ. Παυλίδης σημειώνοντας πως προχωρεί με ταχύ ρυθμό στην «κατεδάφιση». «Με πληροφόρησαν ότι ο επικεφαλής του “Ομίλου”, παρά το γεγονός ότι δεν είμαι μέλος αυτού, αναφέρθηκε, και μάλιστα εκνευρισμένος, και στο πρόσωπό μου. Το ποιος έβλαψε και συνεχίζει συστηματικά να βλάπτει ανεπανόρθωτα την παράταξη φαίνεται πως δεν το ΄χει πάρει ακόμη είδηση» είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :