Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

«Η αρχή των πάντων» από τον Ελβετό θεολόγο Χανς Κινγκ


Ο επιφανής Ελβετός θεολόγος Χανς Κινγκ καταπιάνεται με τις μεγάλες απορίες του ανθρώπου: τον χρόνο, τον χώρο, τη θέση του ανθρώπου στο Σύμπαν, από τη Μεγάλη Εκρηξη έως τη Θεωρία της Σχετικότητας.
«Το μόνο που με ενδιαφέρει πραγματικά είναι να μάθω ποιες είναι οι σκέψεις του Θεού. Ολα τα άλλα είναι λεπτομέρειες». Η περίφημη ρήση του Αλμπερτ Αϊνστάιν, της απόλυτης επιστημονικής διάνοιας του περασμένου αιώνα, ο οποίος όμως ποτέ δεν έκρυψε την πίστη του σε μια ανώτερη δύναμη. Αλήθεια, η θρησκευτική πίστη έχει πάρει διά παντός «διαζύγιο» από την επιστημονική έρευνα; Σε μια εποχή όπου η πίστη και οι φυσικές επιστήμες φαίνεται να .....

...... έρχονται συνεχώς σε αντιπαράθεση, αναρωτιέται κανείς αν οι θεολόγοι και οι επιστήμονες μπορούν να βρουν κοινά σημεία συμφωνίας. Ναι, απαντάει ο σημαντικός σύγχρονος θεολόγος και στοχαστής Χανς Κινγκ, καθώς υποστηρίζει ότι η θρησκεία και η επιστήμη δεν αποκλείουν η μία την άλλη αλλά αλληλοσυμπληρώνονται.
Στο βιβλίο του «Η αρχή των πάντων. Φυσικές επιστήμες και θρησκεία», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, ο επιφανής Ελβετός θεολόγος καταπιάνεται με τις μεγάλες απορίες του ανθρώπου: τον χρόνο, τον χώρο, τη θέση του ανθρώπου στο Σύμπαν, από τη Μεγάλη Εκρηξη έως τη Θεωρία της Σχετικότητας, καθώς και άλλες που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς σχετικά με τις απαρχές του σύμπαντος και της ζωής. Επιχειρεί να συμφιλιώσει τη θεολογία με τις πιο πρόσφατες επιστημονικές ανακαλύψεις και ισχυρίζεται ότι είναι πλέον αναχρονιστικό το μοντέλο σύγκρουσης μεταξύ τους. Ενώ δέχεται την εξέλιξη όπως την περιγράφουν οι επιστήμονες, είναι υπέρμαχος του ρόλου που είχε ο Θεός στη θέσπιση των νόμων της Φύσης και στη διευκόλυνση της περιπέτειας της Δημιουργίας.
Ο Χανς Κινγκ θα βρίσκεται στη χώρα μας τη Δευτέρα 31 Μαΐου και θα δώσει μια ομιλία με αυτό ακριβώς το θέμα στο Goethe-Institut Αθηνών (Ομήρου 14-16, Αθήνα, τηλ.: 210-36.61.000. Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής.
Τον συγγραφέα και το έργο του θα παρουσιάσει ο επίκουρος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μπελέζος. Για το βιβλίο θα μιλήσει ο ομότιμος καθηγητής, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταφραστής του έργου, Ευάγγελος Θεοδώρου. Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στην ελληνική και τη γερμανική γλώσσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :