Σάββατο 22 Μαΐου 2010

"Δίπλα στη Ντόρα σε ό,τι αποφασίσει να κάνει"...

Ετοιμοι να ακολουθήσουν την Ντόρα Μπακογιάννη

Υπ' ατμόν βρίσκονται τώρα τα περισσότερα στελέχη της Ν.Δ. από την Κρήτη που είναι έτοιμα να ακολουθήσουν την Ντόρα Μπακογιάννη σε όποιο δρόμο κι αν διαλέξει μετά και τη διαγραφή της από την Κ.Ο. της Ν.Δ. από τον πρόεδρο του κόμματος Αντώνη Σαμαρά με φόντο το «ναι» που δήλωσε στην ψηφοφορία επί της αρχής για τα οικονομικά μέτρα, που αφορούν στην ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης από την τρόικα. Ταυτόχρονη, ωστόσο, ήταν και η διαγραφή των τριών βουλευτών από το ΠΑΣΟΚ που δεν ψήφισαν τα μέτρα (δήλωσαν παρών). Πρόκειται για το Γιάννη Δημαρά, τη Σοφία Σακοράφα και τον Βασίλη Οικονόμου, των οποίων ζητήθηκαν και οι βουλευτικές έδρες από τη γενική διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ρεγγίνα Βάρτζελη, ενώ ο πρωθυπουργός δήλωσε για τις διαγραφές ότι «στη μάχη υπάρχουν και απώλειες». Οι διαγραφές των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ήταν μεν έκπληξη αφού δεν τις περίμενες κανένας, όμως αξιολογούνται μικρότερης πολιτικής σημασίας σε σχέση με την απομάκρυνση της Ντόρας Μπακογιάννη, που αν και αναμενόμενη, σηματοδοτεί... σημαντικές εξελίξεις στο ήδη ευάλωτο πολιτικό σκηνικό της χώρας που διαμορφώνεται από την κοινωνική αναταραχή εξαιτίας της κακής οικονομικής κατάστασης. Καυστικό ήταν το σχόλιο του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη που ψήφισε τα μέτρα για τις διαγραφές σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. «Απ' ό,τι φαίνεται και σ' αυτό το ματς νικητής βγαίνει το ΠΑΣΟΚ με 3-1!» αρκέστηκε να πει ο κ. Καρατζαφέρης.
Μαζικές παραιτήσεις αν αυτές ζητηθούν….
Χθες βράδυ πολύ στενοί συνεργάτες της Ντόρας Μπακογιάννη επικοινώνησαν με διάφορα στελέχη της Ν.Δ. από το Ηράκλειο και συνέστησαν ψυχραιμία έως ότου η ίδια η κ. Μπακογιάννη ανακοινώσει τις προθέσεις της σχετικά με το πολιτικό μέλλον που εκείνη θα επιλέξει. Την ίδια ώρα στο Ηράκλειο επικρατεί έντονος προβληματισμός σε στελέχη της Ν.Δ., καθώς ορισμένοι δεν αποκλείουν να υπάρξουν μαζικές παραιτήσεις από την πλειοψηφία των Τοπικών Οργανώσεων αλλά και μελών των ΝΟΔΕ της Κρήτης ως μια πρώτη άμεση αντίδραση, ενώ εκτιμούν πλέον ότι οι εξελίξεις θα τρέχουν με ταχύτητα ντόμινο τις επόμενες ημέρες, αφού πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται η κ. Μπακογιάννη να αποποιηθεί ακόμη και την κοινοβουλευτική ιδιότητά της, ώστε χωρίς «δεσμεύσεις» να τρέξει τα σχέδιά της από τον Οκτώβρη και μετά. Η είδηση της διαγραφής έχει προκαλέσει έντονη κινητικότητα στην Κρήτη που έδωσε στις εσωκομματικές της 29ης Νοεμβρίου 2009 για την ανάδειξη προέδρου της Ν.Δ. περίπου 87% υπέρ Μπακογιάννη. Μάλιστα, πολλοί μίλησαν χθες για ενδεχόμενη διάλυση του κόμματος σε επίπεδο στελεχών βάσης σε μια περιφέρεια που ούτως ή άλλως οι δυνάμεις της Ν.Δ. δεν είναι ισχυρές. Πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι η κ. Μπακογιάννη γνώριζε ότι θα διαγραφεί, αφού την είχαν πληροφορήσει ότι ο κ. Σαμαράς είχε ετοιμάσει τη δήλωση για τη διαγραφή της από το βράδυ της Τετάρτης. Επίσης, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η κ. Μπακογιάννη απέτρεψε βουλευτές της Ν.Δ. να ακολουθήσουν τη γραμμή της και να υπερψηφίσουν, καθώς δεν ήθελε να μεταθέσει το κόστος των επιλογών της. Είναι σαφές ότι όσοι βουλευτές ταχθούν υπέρ της κ. Μπακογιάννη θα έχουν και την τύχη της αφού δεν θα διστάσει ο κ. Σαμαράς να προχωρήσει σε ακόμη περισσότερες διαγραφές, προκειμένου να κάνει εκκαθάριση στο κόμμα.
Τι ετοιμάζει τώρα η Ντόρα;
Η πρώην υπουργός που τέθηκε χθες, ανήμερα των γενεθλίων της, εκτός Ν.Δ. δήλωσε ότι κάποιες στιγμές κάθε άνθρωπος πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στο βολικό δρόμο της σιωπής, του συμβιβασμού και των σκοπιμοτήτων ή να ακολουθήσει το δύσκολο δρόμο της ευθύνης. Η αποστροφή αυτή από τη δήλωση Μπακογιάννη πυροδότησε χθες σενάρια για τη δημιουργία ενός νέου κομματικού φορέα που θα κινείται αριστερότερα του Αντώνη Σαμαρά και θα τέμνει την περιφέρεια του κύκλου του ΠΑΣΟΚ και χρονικά αναμένεται να εκδηλωθεί από Οκτώβρη. Η διαγραφή Μπακογιάννη παραπέμπει στις διαγραφές του 1998 που απομακρύνθηκαν από την Κ.Ο. της Ν.Δ. οι Γιώργος Σουφλιάς, Βασίλης Κοντογιαννόπουλος και Στέφανος Μάνος από τον επίσης νέο τότε πρόεδρο της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου των ΔΕΚΟ. Τότε η κ. Μπακογιάννη τελευταία στιγμή πειθάρχησε στην κομματική γραμμή. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σουφλιάς επέστρεψε στη Ν.Δ. και διετέλεσε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ από το 2004 ως το 2009 και οι Βασίλης Κοντογιαννόπουλος και Στέφανος Μάνος που το 2004 εξελέγησαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με το Επικρατείας. Υπενθυμίζεται ότι και ο σημερινός πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είχαν επιχειρήσει κατά το παρελθόν να κάνουν τη δική τους πολιτική κίνηση, όμως στη συνέχεια επέστρεψαν στη Ν.Δ. και σήμερα βρίσκονται στις ηγετικές θέσεις του κόμματος.

«Ακολούθησα το δρόμο της ευθύνης» δήλωσε η πρώην υπουργός

Η κ. Μπακογιάννη σε δήλωσή της αναφέρει ότι στη ζωή του κάθε ανθρώπου έρχονται στιγμές που πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στο βολικό δρόμο της σιωπής, του συμβιβασμού και των σκοπιμοτήτων ή να ακολουθήσει τον δύσκολο δρόμο της ευθύνης. Η πρώην υπουργός είπε ότι η πατρίδα μας βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής χρεοκοπίας στην οποία την οδήγησαν τα 30 χρόνια διαφθοράς, τα λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης και η εγκληματική καθυστέρηση της παρούσας κυβέρνησης και οι θυσίες είναι σε ακραίο βαθμό αναγκαίες και δεν υπάρχουν επιλογές, προσθέτοντας ότι έτσι έχουν τα πράγματα και δεν δικαιούται κανένας από τον πολιτικό κόσμο να μην το καταλαβαίνει. Η κ. Μπακογιάννη επανέλαβε ότι η θέση της ήταν η αξιωματική αντιπολίτευση να ψηφίσει επί της αρχής υπέρ του νομοσχεδίου και να καταψηφίσει επιμέρους άρθρα. Μάλιστα, η πρώην υπουργός έκανε κριτική στον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας πως οι υπεύθυνες ηγεσίες θα πρέπει να πηγαίνουν κόντρα στο ρεύμα κάποιες φορές και αυτό δείχνει ότι η Ν.Δ. δεν έχει μάθει από τα λάθη της, αφού η λογική του λαϊκισμού και των μικροπολιτικών υπολογισμών που κατέστρεψαν την κυβέρνηση Καραμανλή σήμερα, είπε η κ. Μπακογιάννη, καθοδηγεί τις επιλογές του κόμματος. «Λυπάμαι αλλά αυτόν τον κατήφορο δεν μπορώ να τον ακολουθήσω» υπογράμμισε η κ. Μπακογιάννη και κατέληξε: «Λυπούμαι για την απόφαση του κ. Σαμαρά, η οποία δείχνει ότι η ηγεσία του κόμματος βάζει, δυστυχώς, το στενό μικροκομματικό της συμφέρον υπεράνω της υποχρέωσης όλων μας να υπηρετούμε το λαό και τη χώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια :