Ασκήσεις ισορροπίας κάνει η Ρηγίλλης ανάμεσα στη σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή για την οικονομία και σε μια πιο διαλλακτική στάση, μπροστά στην ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από Ε.Ε. και ΔΝΤ.
O Αντώνης Σαμαράς, όπως αναγνωρίζουν κεντρικά στελέχη της Ν.Δ., κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με τους εκπροσώπους της λεγόμενης λαϊκής Δεξιάς, εάν αποφασίσει να κινηθεί σε ένα συναινετικό πλαίσιο με την κυβέρνηση. Το πρόβλημα είναι ότι ο συγκεκριμένος χώρος όχι μόνον αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος που χρησιμοποίησε ο κ. Σαμαράς στην πρόσφατη εσωκομματική μάχη για τη γαλάζια ηγεσία, αλλά έχει πλέον καταλάβει και επιτελικές θέσεις στο νέο κομματικό οργανόγραμμα.
Μήνυμα Μανώλη. Το μήνυμα ότι η Ρηγίλλης πρέπει να παραμείνει σε τροχιά σκληρής αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση έχει ήδη φροντίσει να στείλει ο πρώην βουλευτής Γιάννης Μανώλης, μεταφέροντας εν πολλοίς και το κλίμα που ......
.... επικρατεί στους κόλπους των γαλάζιων συνδικαλιστών. Η ηχηρή προειδοποίηση του νυν γραμματέα συνδικαλιστικού και βασικού συμμάχου του κ. Σαμαρά, ότι με την έλευση του ΔΝΤ θα βγει «πρώτος στο πεζοδρόμιο», είναι το πρώτο βήμα για ένα χάσμα, όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές, που μπορεί στην πορεία να αλλάξει και τους συσχετισμούς στο επιτελείο του προέδρου του κόμματος.
Σε γραμμή μετωπικής σύγκρουσης με το ΠΑΣΟΚ είναι φανερό ότι βρίσκονται και άλλα στελέχη που κινούνται στον χώρο της λαϊκής Δεξιάς, όπως οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι κ.κ. Κων. Μαρκόπουλος και Μ. Κεφαλογιάννης, οι οποίοι ανεβάζουν καθημερινά τους τόνους. Η πρόταση Κεφαλογιάννη να διεξαχθεί δημοψήφισμα για τα θέματα της οικονομίας προκάλεσε «βραχυκύκλωμα» στη Ρηγίλλης, αφού το κόμμα εμφανίστηκε να ακολουθεί τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η επίσημη γραμμή είναι διαμετρικά αντίθετη.
Την υποβάθμισαν. Κομματικοί παράγοντες αναφέρουν ότι από τη Ρηγίλλης έχουν ήδη γίνει συστάσεις, προκειμένου να χαμηλώσουν οι τόνοι, ενώ με συντονισμένες ενέργειες υποβαθμίστηκε η παρέμβαση Κεφαλογιάννη, η οποία προβλήθηκε ως «προσωπικός προβληματισμός» του βουλευτή. Είναι αμφίβολο ωστόσο εάν τα στελέχη της λαϊκής Δεξιάς θα περάσουν στα μετόπισθεν για να μη φέρουν σε δύσκολη θέση την κομματική ηγεσία. Κατά πληροφορίες μάλιστα, ο Γ. Μανώλης έχει διαμηνύσει ότι «τα ίδια έλεγε και επί διακυβέρνησης Καραμανλή» και δεν μπορεί σήμερα να αναθεωρήσει τις θέσεις του. Στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούσαν ότι η κινητικότητα του πρώην βουλευτή Αργολίδας συνδέεται και με τη φιλοδοξία του να διεκδικήσει τη θέση του αιρετού περιφερειάρχη στην Πελοπόννησο (προκαλώντας τριβές με άλλα στελέχη, όπως ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημ. Δράκος)- και επιχειρεί ουσιαστικά να πιέσει την κομματική ηγεσία για το χρίσμα.
Η «φρουρά Καραμανλή». Θιασώτες της σκληρής γραμμής είναι και τα μέλη της λεγόμενης «φρουράς του Καραμανλή», που θεωρεί ότι η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης δίνει μια μεγάλη ευκαιρία στον πρώην πρωθυπουργό να επανέλθει- ως «δικαιωμένος»- στο πολιτικό προσκήνιο. Η οξύτατη επίθεση του Πρ. Παυλόπουλου στην κυβέρνηση και οι βολές του Ευάγ. Αντώναρου, ο οποίος διαμηνύει ότι «για την κυβέρνηση Καραμανλή δεν υπήρχε θέμα προσφυγής στο ΔΝΤ», προαναγγέλλουν μια αντεπίθεση των καραμανλικών- που πιέζει και τη νέα κομματική ηγεσία.
Το πρόβλημα για τη Ρηγίλλης γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, καθώς στην αντίπερα όχθη δεν βρίσκεται μόνον η Ντόρα Μπακογιάννη και οι βασικοί υποστηρικτές (όπως ο ευρωβουλευτής Θοδ. Σκυλακάκης), οι οποίοι θα μπορούσαν να «απενεργοποιηθούν», στοχοποιούμενοι ότι υποκινούν αντιδράσεις για λόγους εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Οπαδοί μιας διαλλακτικής στάσης από την πλευρά της Ν.Δ. είναι και στελέχη με κεντρικό ρόλο δίπλα στον κ. Σαμαρά, όπως ο Δημ. Αβραμόπουλος και ο τομεάρχης Ανάπτυξης Κων. Χατζηδάκης, ενώ αντίστοιχα μηνύματα φθάνουν στη Ρηγίλλης και από γαλάζιους παράγοντες που κινούνται στον χώρο της αγοράς, οι οποίοι αντιπαρέρχονται τα συνθήματα περί «γενικού ξεσηκωμού» και υποστηρίζουν ότι «η Ν.Δ. πρέπει να αντιπολιτευθεί ως κόμμα εξουσίας και όχι ως κόμμα διαμαρτυρίας...».
Μέσα σε αυτό το κλίμα, το κομματικό επιτελείο σχοινοβατεί ανάμεσα στις σκληρές επιθέσεις προς την κυβέρνηση και προσωπικά τον Γ. Παπανδρέου, στον οποίο αποδίδει την αποκλειστική ευθύνη για το δημοσιονομικό αδιέξοδο, και τις διαβεβαιώσεις ότι με την έλευση του ΔΝΤ θα ασκήσει εποικοδομητική αντιπολίτευση για να μη διαταραχθεί η κοινωνική συνοχή. Εν ολίγοις, το μήνυμα της Ρηγίλλης προς το εσωκομματικό πεδίο είναι ότι δεν ευνοούνται οι κινητοποιήσεις και δεν θα πρέπει τα γαλάζια στελέχη να πυροδοτούν μια κοινωνική εξέγερση- και το ίδιο μήνυμα εξέπεμψε ο κ. Σαμαράς και με την χθεσινή σκληρή δήλωσή του κατά της κυβέρνησης.
Σε κατάσταση αναμονής
«Ως αξιωματική αντιπολίτευση θα υποβάλουμε συγκεκριμένες προτάσεις για να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει τη νέα σκληρή πραγματικότητα, να μπορέσουμε να υπερασπίσουμε τις θέσεις απασχόλησης και την κοινωνική συνοχή», τονίζει με έμφαση ο εκπρόσωπος του κόμματος Π. Παναγιωτόπουλος. Παράλληλα απευθύνει δημόσια έκκληση «να μην κλείνουν ξενοδοχεία και μαγαζιά» από διαδηλωτές.
Κομματικές πηγές, ωστόσο, αναφέρουν ότι η Ρηγίλλης δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα ακολουθήσει τη «σκληρή» ή αυτή της επικοδομοιτικής αντιπολίτευσης και αναμένει (μέσα και από τις δημοσκοπήσεις) να αποκρυσταλλωθεί η εικόνα τόσο στο εσωκομματικό πεδίο, όσο και στην κοινωνία, μετά τη χθεσινή εξέλιξη.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου