Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

«Πάγωσε» η χώρα από την γενική απεργία

Χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τις άλλες πόλεις, στο πλαίσιο της γενικής απεργίας που κήρυξαν, την Πέμπτη, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.
Οι απεργοί από όλους τους κλάδους και εργασιακούς χώρους, καθώς και φοιτητές, διαμαρτυρήθηκαν δυναμικά ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα για την οικονομία, τα οποία χαρακτήρισαν κοινωνικά άδικα.
Σύμφωνα με την ΓΣΕΕ, η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία άγγιξε το 90%.
Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ έγινε στις 11:00 το πρωί στο Πεδίον του Αρεως και ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή. Ξεχωριστή συγκέντρωση οργάνωσε το ΠΑΜΕ στην Πλατεία Ομονοίας.
Τα κυρίαρχα συνθήματα των διαδηλωτών ήταν: «Οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους πάνω από τις αγορές», «κανείς και τίποτα δεν θα τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους», «φέρτε πίσω τα κλεμμένα» και «την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία»
Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ υποστήριξε ότι... θα πρέπει να αποφασιστεί άμεσα Πανευρωπαϊκή Ημέρα Κινητοποίησης ενάντια στις πολιτικές περιορισμού του εισοδήματος, των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. «Το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης και οι επιπτώσεις των μέτρων είναι πανομοιότυπες σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Αρα απαιτείται κοινή δράση και οργάνωση ταυτόχρονων και κοινών απεργιακών αγώνων σε όλη την Ευρώπη» ανέφερε.

Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

Σε ψήφισμα αλληλεγγύης προς τους Έλληνες εργαζόμενους, αλλά και τους αγώνες των ελληνικών συνδικάτων για να μην περάσουν τα μονομερή, σκληρά, άδικα και αναποτελεσματικά μέτρα περικοπής μισθών και δικαιωμάτων, κατέληξε η Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :