Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Ο παππούς και η γιαγιά στην Ελλάδα ...

Ο ελληνικής καταγωγής και πολυβραβευμένος συγγραφέας της Αυστραλίας, Χρήστος Τσιόλκας, συμμετείχε μαζί με μερικούς από τους σημαντικότερους σύγχρονους συγγραφείς της χώρας σε εκδήλωση για την επέτειο της επίσημης συγγνώμης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Αυστραλίας προς τις «χαμένες γενιές» των ιθαγενών.
Στην εκδήλωση αυτή του νεοϊδρυθέντος πολιτιστικού κέντρου της Μελβούρνης The Wheeler Centre, ο Χρήστος Τσιόλκας διάβασε διήγημά του με θέμα τη σχέση του με τη γιαγιά του στην Ελλάδα. Το διήγημα δημοσιεύεται στην έκδοση Σαββατοκύριακου της εφημερίδας «The Age» και περιγράφει – μεταξύ άλλων – τις δυσκολίες επικοινωνίας μεταξύ Ελλήνων με τους συγγενείς τους που μετανάστευσαν στην Αυστραλία και την έλλειψη της σχέσης με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους που βίωσαν ως παιδιά οι Έλληνες μετανάστες δεύτερης γενιάς.
Το διήγημα χαρακτηρίζεται ως αριστούργημα γιατί αναδεικνύει το χάσμα των παιδιών με τον παππού και την γιαγιά που ζουν στην Ελλάδα και τα παιδιά των Αβοριγίνων που τα «άρπαξαν» από τους δικούς τους για να μεγαλώσουν με τους λευκούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια :