Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

Έντονο το ενδιαφέρον της Ντόρας για τα προβλήματα των Κρητικών αγροτών

Είναι γνωστό ότι οι αγρότες της Κρήτης αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα. Ιδίως φέτος λόγω της καρπόπτωσης υπήρξε κάθετη πτώση στην παραγωγή λαδιού, ενώ οι επιδοτήσεις και οι αποζημιώσεις δεν έχουν ακόμα αποδοθεί.
Στις συναντήσεις της Ντόρας Μπακογιάννη με τους αγρότες επέμεινε ιδιαίτερα στο διαθρωτικό πρόβλημα της ελληνικής αγροτικής παραγωγής. Αυτή τη στιγμή είναι απαραίτητη η ανάπτυξη τομών και καινοτομιών στην παραγωγή, την τυποποίηση και τα δίκτυα διανομής που θα επιτρέψουν στα ελληνικά προϊόντα να αποκτήσουν "επωνυμία" και εξωστρέφεια:«Η εξωστρέφεια είναι η μόνη διέξοδος για την ελληνική αγροτική παραγωγή.
Στις συναντήσεις με τους Δημάρχους Νεάπολης Λασιθίου , Αγ. Νικολάου και χθες το μεσημέρι με το Δήμαρχο Ρεθύμνου οι συζητήσεις στράφηκαν, όπως είναι φυσικό, στο νέο πρόγραμμα "Καλλικράτης". Επισημάνθηκε ότι πρόκειται για μια ...
... μεγάλη αλλαγή, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και δημιουργεί προδιαγραφές για την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής περιφέρειας. Για να πετύχει όμως απαιτείται μια σωστή, ανοικτή και ουσιαστική διαβούλευση από την ηγεσία του ΥΠΕΣ και την κυβέρνηση. Χωρίς πραγματικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες δεν μπορούν να διαμορφωθούν οι απαιτούμενες ευρύτερες συμφωνίες και να αποφευχθεί ανάπτυξη τοπικών ανταγωνισμών και αντιδράσεων που θα υπονομεύσουν το σχέδιο, όπως συνέβη και στον "Καποδίστρια". Θεμέλιος λίθος για να πετύχει ο Καλλικράτης είναι η εξασφάλιση από την κυβέρνηση των αναγκαίων πόρων αλλά και η μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κέντρο στην περιφέρεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι οι συνομιλητές της αναγνώρισαν την μεγάλη της εμπειρία και συμβολή στον εκσυγχρονισμό και στην προοπτική της αυτοδιοίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :