Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

"Το διαστημικό ρομπότ Spirit έκλεισε έξι χρόνια στον Άρη!"

Οι αρχικές προβλέψεις των επιστημόνων του έδιναν μόλις 90 ημέρες ζωής. Το Spirit, παρά τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζει, έκλεισε έξι χρόνια ζωής στον πλανήτη Άρη. Το εξάτροχο ρομπότ, βάρους 180 κιλών, έχει βυθιστεί στην άμμο από τα τέλη Απριλίου, στην άκρη του κρατήρα Τροία, στο νότιο ημισφαίριο του Κόκκινου Πλανήτη.

Οι αλλεπάλληλες προσπάθειες που έγιναν για να βγει από την παγίδα απέτυχαν. Η τελευταία, στα τέλη Νοεμβρίου, προκάλεσε και βλάβη στον πίσω δεξί τροχό του. Ο μπροστινός δεξιός τροχός είχε ήδη καταστραφεί από το 2006, πιθανόν επειδή διαβρώθηκε το ηλεκτρικό μοτέρ του.

Ανίκανο πλέον να κινηθεί, το Spirit δεν μπορεί να ...
διώξει τη σκόνη που στοιβάζεται στην επιφάνεια των ηλιακών συσσωρευτών του και εμποδίζει την επαναφόρτιση των μπαταριών του. Αν ο άνεμος δεν βοηθήσει στην απομάκρυνση της σκόνης ή αν το ρομπότ δεν βρει αρκετή ενέργεια για να αλλάξει την κλίση των συσσωρευτών και να τους προσανατολίσει προς τον ήλιο, μπορεί να μην έχει αρκετή ισχύ για να "επιβιώσει" αφού οι ακτίνες του ήλιου θα συνεχίσουν να χάνουν τη δύναμή τους μέχρι το χειμερινό ηλιοστάσιο, τον ερχόμενο Μάιο, όπως παραδέχεται η NASA στην ιστοσελίδα της.

Το Spirit και το δίδυμο αδελφάκι του, το Opportunity, που προσγειώθηκε στην άλλη άκρη του Άρη τρεις βδομάδες αργότερα, προβλεπόταν να επιβιώσουν μόλις 90 ημέρες. Οι επιστήμονες δεν είχαν προβλέψει ότι ο άνεμος στην επιφάνεια του πλανήτη θα ήταν αρκετά ισχυρός για να διώχνει τη σκόνη από τους ηλιακούς συσσωρευτές τους.

http://apolitistosteki.blogspot.com
"Το διαστημικό ρομπότ Spirit έκλεισε έξι χρόνια στον Άρη!"

Δεν υπάρχουν σχόλια :