Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Νέα υπόθεση «μαύρων ταμείων» στο οποίο εμπλέκεται η Ελλάδα.

Από http://www.politis-gr.com
Νέα απόθεση «μαύρων ταμείων» στο οποίο εμπλέκεται η Ελλάδα αποκαλύφθηκε σε ΗΠΑ και Βρετανία και ήδη έχει αρχίσει η δικαστική διερεύνησή του.

Η υπόθεση αφορά Έλληνες γιατρούς και μέλη διοικητικών συμβουλίων μεγάλων ελληνικών νοσοκομείων, που φέρονται να δέχονταν μεγάλα χρηματικά ποσά για να χρησιμοποιούν υλικά αμερικανικής εταιρείας ορθοπεδικών, με αντάλλαγμα 23%- 30% επί της τιμής του προϊόντος...

Στην Ελλάδα η υπόθεση παραμένει στον πάγο καθώς καθυστερεί η εξέταση των στοιχείων που στάλθηκαν στην ελληνική Δικαιοσύνη από τις αμερικανικές και βρετανικές αρχές για τουλάχιστον 35 γιατρούς, μέλη διοικήσεων νοσοκομείων και μέλη εταιρειών ιατρικού υλικού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», στην υπόθεση εμπλέκεται η εταιρεία ορθοπεδικών ειδών DeΡuy Ιnternational -θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας Johnson & Johnson.

Το σκάνδαλο άρχισε να αποκαλύπτεται το 2006, όταν η Johnson & Johnson άρχισε την .... επιχείρηση «καθαρά ταμεία». Στον εσωτερικό έλεγχο, οι Αμερικανοί διαπίστωσαν περίεργες εκροές μεγάλων χρηματικών ποσών από τα ταμεία της DeΡuy Ιnternational, οι οποίες κατέληγαν σε δύο χώρες: στην Ελλάδα και την Πολωνία.

Οι Αμερικανικές δικαστικές αρχές ταυτόχρονα με τις βρετανικές (έδρα της DeΡuy Ιnternational ) ενημέρωσαν και την Αθήνα. Η έρευνα με εντολή του τότε αντεισαγγελέα Εφετών Αθηνών Κυριάκου Καρούτσου άρχισε τον Ιανουάριο του 2009.

Στις 10 Μαρτίου η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) πραγματοποίησε έφοδο στο σπίτι της Δ.Φ., η οποία θεωρείται σημαντικό πρόσωπο της εταιρείας στην Ελλάδα.
Παράλληλα διατάχθηκε το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών 35 προσώπων, γιατρών και αντιπροσώπων εταιρειών ιατροτεχνικού υλικού. Επίσης αποκαλύφθηκε πως από την DeΡuy τα χρήματα κατέληγαν στους γιατρούς μέσω δύο άλλων εταιρειών εμπορίας ιατρικού υλικού με έδρα τα βόρεια προάστια της Αθήνας.

«Στα ελληνικά νοσοκομεία χρησιμοποιούνται μοσχεύματα ακόμη και 70.000 ευρώ, αν αφορά επέμβαση στη σπονδυλική στήλη. Για μία επέμβαση στο πόδι ή το χέρι που θα χρησιμοποιηθεί μόσχευμα ή μέταλλο η τιμή μπορεί να φτάσει τα 15.000 ή 20.000 ευρώ. Συνήθως το 30% του ποσού καταλήγει στην τσέπη του ορθοπεδικού», αποκαλύπτει στα «ΝΕΑ» πρώην μέλος διοίκησης μεγάλου νοσοκομείου, που κλήθηκε από τις ελληνικές αρχές να καταθέσει στοιχεία για την υπόθεση.

Η DeΡuy ήρθε στην Ελλάδα το 2001 όταν αγόρασε έναντι τιμήματος που μετρήθηκε σε δισεκατομμύρια δραχμές την εταιρεία εμπορίας ιατροτεχνολογικών- ορθοπεδικών προϊόντων ΜΕDΕC. Τα «δώρα» των εταιρειών στους γιατρούς προκειμένου να επιλέξουν το προϊόν τους όχι με βάση την ποιότητά του αλλά με το αντάλλαγμα που μπαίνει στην τσέπη τους την περίοδο εκείνη κυμαίνονται από 20% μέχρι και 30%.

Οι «καλές» εταιρείες προπληρώνουν μάλιστα τους γιατρούς στην αρχή του χρόνου για τις επεμβάσεις που θα κάνουν. «Γίνονται χειρουργεία όπου ο αντιπρόσωπος βρίσκεται και αυτός μέσα στην αίθουσα και δίνει στον γιατρό με μετρητά την αμοιβή του για να είναι σίγουρος πως θα χρησιμοποιηθεί το εμπόρευμά του», καταγγέλλει στα «ΝΕΑ» γιατρός, με διοικητική εμπειρία σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας.

Η μητρική εταιρεία, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αρχίζει από το 2005 να πιέζει τους εν Ελλάδι συνεργάτες της να μειώσουν τα λαδώματα των γιατρών. Το ταμείο της εταιρείας στην Ελλάδα χειριζόταν η Δ.Φ., η οποία γνωρίζει καλά τον χώρο των προμηθειών και που απομακρύνθηκε από την εταιρεία το 2007.

Το σπίτι της όμως και το γραφείο της έγινε φύλλο και φτερό από πέντε εισαγγελείς οι οποίοι βρήκαν πολλά στοιχεία για την «πιο διεφθαρμένη αγορά νοσοκομειακού υλικού στην Ευρώπη», όπως χαρακτηρίστηκε από εκπροσώπους άλλης αμερικανικής εταιρείας που εγκατέλειψε πρόσφατα την Ελλάδα.

Η Νέα αυτή υπόθεση «μαύρων ταμείων» στο οποίο εμπλέκεται η χώρα μας προβλέπεται να ταρακουνήσει συθέμελα το ιατρικό και νοσοκομειακό κατεστημένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :