Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2010

Εθνικά επικίνδυνα σενάρια δανεισμού!

Διαβάζουμε ότι η χώρα μας μια  χώρα της ζώνης του ευρώ θα δανειστεί σε δολάρια. Γιατί λέει θέλει  να ανοίξει την αγορά της και σε δολάρια. Μάλιστα αυτοί που το διαρρέουν εμφανίζουν “στοιχεία” από τα οποία προκύπτει ότι το 99.6% των δανείων μας είναι σε ευρώ.

“Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών έχει φέρει στην τελική τους φάση όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, ούτως ώστε να μπορεί από τις αρχές Ιανουαρίου -ανάλογα και με τις συνθήκες στην αγορά- να έχει τη δυνατότητα να εκδώσει ομόλογα σε δολάρια

, προσελκύοντας περισσότερους επενδυτές. Αυτή τη στιγμή, το χρέος του Δημοσίου στο νόμισμα του ευρώ αντιπροσωπεύει το 99,6% του συνολικού χρέους και μόλις το 0,4% (δηλαδή 1,4 δισ. ευρώ από τα 297,9 δισ. ευρώ που ανέρχεται το χρέος) αφορά σε νομίσματα εκτός της Ζώνης του Ευρώ.”

Σε απλά καθημερινά Ελληνικά αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα .... αναζητεί να αγοράσει δολάρια δινοντας ελληνικά όμολογα και ενισχύοντας το δολάριο. Αυτό φυσικά λειτουργεί σε βάρος του ευρώ.  Υπολογίζοντας τον ανταγωνισμό των νομίσματων και τηρουμένων των αναλογιών, είναι σαν να έχει η Ελλάδα δραχμές και να αγοράζει τουρκικές λίρες.  Παγκοσμίως το μομέντουμ είναι αντίστροφο καθώς πολύ μεγάλα διεθνή χαρτοφυλάκια  μετατρέπουν τα συναλαματικά τους αποθέματα από δολάρια σε ευρώ, και αφήνουν το δολάριο στην κατηφορική μοίρα του. Μόνο η διαρροή μιας τέτοιας είδησης είναι ικανή να οδηγήσει σε πτώση του Ευρώ  στα διεθνή χρηματηστήρια έναντι του δολαρίου.

Βεβαίως ας μην μας διαφεύγει το τι γράφτηκε πριν λίγες ημέρες στο Βήμα: Μάλιστα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τον πρόεδρο και επιχειρησιακό διευθυντή (CΟΟ) της Goldman Sachs Gary D. Cohn, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα και είχε επαφές με έλληνες τραπεζίτες, με τον οποίο συζήτησε το ενδεχόμενο η αμερικανική επενδυτική τράπεζα να συμμετάσχει ενεργά στο πρόγραμμα δανεισμού του Δημοσίου το 2010 και να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, αναλαμβάνοντας στην ουσία τη στήριξη των ελληνικών τίτλων στις διεθνείς αγορές.

Εκτιμώ λοιπον ότι αυτή η είδηση σε συνδιασμό με μια παλιότερη για την αγορά ελληνικών ομολόγων απο την Κίνα αποτελούν  στην καλύτερη περίπτωση χρηματοοικονομικές βλακείες άσχετων ατόμων που δήθεν κάνουν προτάσεις, -και στην χειρότερη περίπτωση- θέλουν να εκβιάσουν την ΕΕ, ή αποτελούν μήνυμα προς την άλλη άκρη του Ατλαντικού και την Κίνα ώστε να τρέξει για βοήθεια και  να είναι φιλικές μαζί μας.

Γίνεται αντιληπτό ότι μια τέτοια κίνηση θα έχει αντίκτυπο σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες και στην Ευρωπαϊκη οικονομία.   Μια τέτοια κίνηση θα ισοδυναμούσε με κυρηξη πολέμου σε βάρος του Ευρώ. Αφήνει να εννοηθεί ότι η Ελλάδα θέλει και μπορεί να δράσει   ως  δούρειος Ίππος σε βάρος της ΕΕ.  Νομίζω ότι αυτοί που τα διαρέουν αυτά είναι ανεύθυνοι. Προκλητικά Ανεύθυνοι ή μέρος του σχεδίου.

Το άρθρο συνεχίζει στην καθημερινή: ως εξης:

Πάντως, αμέσως μετά την έκδοση των ομολόγων σε δολάρια, θα μετατρέπονται σε ευρώ (μέσω συμβάσεων swap) για να αποφευχθούν οι συναλλαγματικοί κίνδυνοι. Βέβαια, η κίνηση αυτή θα έχει κάποιο επιπλέον κόστος, (!!!) γι’ αυτό και τέτοιες κινήσεις θα γίνουν πολύ προσεκτικά και σε περιόδους που θα ελαχιστοποιείται το κόστος.

Το κόστος μετατροπής του δολαρίου σε ευρώ σήμερα είναι: το 1 ευρώ πωλείται στα 1,43220  δολάρια  και το ξανα αγοράζουν στα 1,43300 πράγμα που σημάνει ότι για κάθε δανεικό δολάριο που θα μετατρέπουμε σε Ευρώ θα χάνουμε  επιπλέον 0,0080 του Ευρώ και μιλάμε για πολλά δις ευρώ.

Απίστευτα Εγκληματικό!!!  Σκανδαλώδες. Θα πληρώσουμε προμήθεια υπέρ των Αμερικάνων Επενδυτών που ελπίζω να μην είναι η Goldman Sachs γιατί τότε θα έχουμε εξεταστικές επιτροπές.

Το άρθρο συνεχίζει στην καθημερινή: ως εξης:

Εναλλακτική λύση

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έχει κατ’ επανάληψιν δηλώσει το τελευταίο διάστημα ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διευρύνει το «πελατολόγιό» της. Ετσι, το υπουργείο σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχουν προχωρήσει τις απαραίτητες νομοπαρασκευαστικές διαδικασίες για να έχουν στο «συρτάρι» μία εναλλακτική λύση δανεισμού.

Επειδή δεν χρειάζονται νομοπαρασκευαστικές διαδικασίες για να εκδοθεί ένα τέτοιο όμολογο γίνεται αντιληπτό ότι όντως πρόκειται για μήνυμα που ατοτυπώνεται  στις πρώτες αράδες του άρθρου.

«Στροφή» και στις αγορές της Αμερικής (ΗΠΑ) και της Απω Ανατολής (Κίνα) θα επιχειρήσει να κάνει το οικονομικό επιτελείο το 2010 για να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη εκτέλεση του νέου και υπέρογκου δανειακού προγράμματος.

Για την πληρέστερη κατανόηση της κατάστασης  δεν πρέπει να αφήσουμε έξω από την συνολική εικόνα  το γεγονός ότι την σκληρότερη αντιπολίτευση στην κυβέρνηση την κάνει ο Χ.Αλμούνια και ο Τρισέ.

————————

Όλο αυτό ετοιμάζεται αν δεν είναι απλά αφελές είναι εθνικά επικίνδυνο. Αντιμετωπίζουμε το ευρώ ως ξένο νόμισμα και το μπουκοτάρουμε. Μην απορείτε για όσα γράφει ο διεθνής ευρωπαϊκός τύπος σε βάρος της Ελλάδας.

Εθνικά επικίνδυνα σενάρια δανεισμού! « Το μεγαλύτερο blog της πόλης

Δεν υπάρχουν σχόλια :