Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2010

ANΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ 2009

Το 2009 ολοκληρώθηκε και μπαίνει μια για πάντα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Ορισμένα από τα γεγονότα της χρονιάς που πέρασε σημάδεψαν την κοινωνικο-πολιτική ιστορία της Ελλάδας. Ωστόσο, όλα εξελίχθηκαν υπό τη σκιά της οικονομικής κρίσης, η οποία αν και τοποθετείται χρονικά το 2008, επηρέασε βαθιά και το 2009

Ιανουάριος : Η αρχή ενός νέου κύκλου τρομοκρατίας


Στις 5 Ιανουαρίου, στο λυκαυγές του νέου έτους, άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον φρουρών έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ο 21χρονος αστυνομικός των ΜΑΤ Αδαμάντιος Μαντζούνης, τραυματίζεται σοβαρά, ενώ ο «Επαναστατικός Αγώνας», αναλαμβάνει την ευθύνη. Ο νέος κύκλος τρομοκρατίας μόλις είχε ανοίξει.

Τη 19η του ίδιου μήνα, η οικογένεια του Περικλή Παναγόπουλου κατέβαλε τα απαιτούμενα λύτρα στους απαγωγείς του και ο εφοπλιστής, ο οποίος είχε απαχθεί στις 12/01, απελευθερώνεται... όμως η ιστορία της απαγωγής του Παναγόπουλου δεν είχε ακόμη κλείσει και τους επόμενους μήνες θα εξελιχθεί σε μείζον θέμα.


Φεβρουάριος: Στο ίδιο έργο θεατές…


Στις 3 Φεβρουαρίου, το αστυνομικό τμήμα Κορυδαλλού δέχεται επίθεση με ....
πυροβολισμούς και χειροβομβίδα. Την ευθύνη της επίθεσης αναλαμβάνει η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Σέχτα Επαναστατών».

Το ελληνικό κοινό βρίσκεται στο ίδιο έργο θεατής, και μάλιστα ένα έργο βγαλμένο από χολιγουντιανά studios. Oι Βασίλης Παλαιοκώστας και Αλκέτ Ριζάι επαναλαμβάνουν την κινηματογραφική απόδρασή του, με ελικόπτερο από τις φυλακές του Κορυδαλλού(2006). Εννέα μήνες αργότερα ο Ριζάι συλλαμβάνεται και πάλι.

Μάρτιος: Ο μήνας των ιδιωτικοποιήσεων


Ο μεσότιτλος δεν θα μπορούσε να είναι άλλος, καθώς το Μάρτιο φτάνει τελικά στη Βουλή η σύμβαση του ΟΛΠ και της κινεζικής Cosco για παραχώρηση του προβλήτα 2. Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος και η Ένωση Λιμενεργατών Πειραιά αντιδρούν από την πρώτη στιγμή. Οι απεργίες κινητοποιήσεις θα νεκρώσουν τους επόμενους μήνες την αγορά.

Αρκετά ευκολότερη, όπως αποδείχτηκε, ήταν η υπόθεση της Ολυμπιακής. Στις 23 Μαρτίου, ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου και ο αντιπρόεδρος της MIG Α. Βγενόπουλος υπογράφουν τη συμφωνία με την οποία ο εθνικός μεταφορέας μεταβιβάζεται στην Μarfin Investment Group έναντι 177,2 εκατομμυρίων ευρώ.
Απρίλιος: Ο Παυλίδης, η γρίπη και μια κοινωνική παθογένεια

Η «υπόθεση Παυλίδη» φτάνει στη Βουλή. Ο βουλευτής της ΝΔ Αριστοτέλης Παυλίδης απολογείται ενώπιον του κοινοβουλίου ύστερα από την καταγγελία του εφοπλιστή Φώτη Μανούση, ότι παρέδωσε χρήματα σε δύο συνεργάτες του πρώην υπουργού Αιγαίου. Ο Α. Παυλίδης κουνάει «υπεροπτικά» το δάχτυλό του αρνούμενος να παραιτηθεί. Η ΝΔ βρίσκεται σε δεινή θέση λόγω της οριακής της πλειοψηφίας και η εκλογολογία καθιερώνεται.

Την ίδια στιγμή, μια πρωτοφανής τραγωδία στο Ρέντη σοκάρει τη κοινή γνώμη. «Δεν έχω πλέον λόγο να συνεχίσω να ζώ [...] Πριν πεθάνω θα σας στερήσω ότι πολυτιμότερο έχετε [...] Μέχρι στιγμής δεν έχω εισπράξει τίποτα άλλο παρά την απόρριψη και την ύβρη των γύρω μου», έγραφε λίγες ημέρες νωρίτερα στο προφίλ του στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης MySpace, ο 19χρονος σπουδαστής του Ηλεκτρολογικού Τμήματος στη Σχολή του ΟΑΕΔ, ομογενής από τη Ρωσία, ο οποίος πυροβόλησε και τραυμάτισε συναδέλφους του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοινώνει την εμφάνιση μιας νέας νόσου, η οποία σύντομα βαφτίζεται «γρίπη των χοίρων» και στη συνέχεια «νέα γρίπη». Η πανδημία της νέας γρίπης προκαλεί παγκόσμιο πανικό και οι φαρμακοβιομηχανίες δημιουργούν γρήγορα τα νέα εμβόλια. Μέχρι και σήμερα οι ανά τον κόσμο αρμόδιες υπηρεσίες πραγματοποιούν εκκλήσεις προς τον κόσμο να εμβολιαστεί.
Μάιος: Το αντίο του σπουδαιότερου καραγκιοζοπαίχτη



Στις 9 Μαΐου, αφήνει την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 85 ετών, ο Ευγένιος Σπαθάρης και το θέατρο σκιών χάνει τον βασικό εκπρόσωπό του.

Ιούνιος: Ευρωεκλογές και όλα στο «πράσινο»




Οι Ευρωπαίοι πολίτες οδηγούνται στις κάλπες, στέλνοντας ταυτόχρονα ένα μήνυμα στις εθνικές τους κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει φθαρεί από την οικονομική κρίση, τις πολιτικές της αποφάσεις και τα σκάνδαλα. Οι αντιπολιτευτικές πιέσεις σπρώχνουν την κυβέρνηση στο γκρεμό, το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις εκλογές με 36,65%, έναντι 32,29% της ΝΔ, και μπαίνει σε κυβερνητική τροχιά. Ακολουθούν: ΚΚΕ με 8,35% και ΛΑΟΣ με 7,15%. Η έκπληξη των ευρωεκλογών ήταν οι Οικολόγοι Πράσινοι, που συγκέντρωσαν το 3,49% των ψήφων και ο μεγάλος ηττημένος ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ (4,7%), ο οποίος είδε τα δημοκοπικά υψηλά ποσοστά του να εξανεμίζονται και διέρχεται σε κρίση. Ο Αλέκος Αλαβάνος ανακοινώνει τη πρόθεση του να παραιτηθεί και το εγχείρημα του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς κρέμεται από μία κλωστή.

Δέκα ημέρες αργότερα, η «Σέχτα Επαναστατών» δολοφονεί αστυνομικό και εξελίσσεται στο νούμερο ένα εχθρό της αντιτρομοκρατικής.

Σε εφιάλτη των πολιτικών εξελίσσεται ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Siemens, Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο οποίος συλλαμβάνεται στη Γερμανία κατηγορούμενος για πολιτικές μίζες. Λίγο αργότερα, στην απολογία του ενώπιον του εισαγγελέα του Μονάχου, κατονομάζει στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Τα δύο μεγάλα κόμματα, αλληλοκατηγορούνται και μάχονται με την ίδια τους την ανυποληψία, ζητώντας, το γνωστό πλέον «όλα στο φως».


Ιούλιος : Ένας «ακατάληπτος μήνας» με διπλά βιβλία και γρίπη


Την πρώτη μέρα του Ιουλίου, ο Θεόδωρος Τσουκάτος ρίχνει λάδι στη φωτιά με ένα υπόμνημά του στον ανακριτή, στο οποίο κάνει λόγο για διπλά βιβλία κομμάτων, χρηματοδοτήσεις που ξεπερνούν το νόμιμο όριο και υποκρισία. Η συζήτηση για τη διαφάνεια των οικονομικών των κομμάτων ανοίγει... ενώ η χώρα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο, εισέρχεται σε φάση πανδημίας για τη νέα γρίπη. Στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν ότι το 50% του πληθυσμού της Ελλάδας θα νοσήσει από τη νέα γρίπη και η χώρα βυθίζεται, αρχικά, στο πανικό.

Παράλληλα, οι αρχές εξιχνιάζουν την απαγωγή του Περικλή Παναγόπουλου και εξαρθρώνουν την περίφημη «συμμορία των 16». Τα τηλεφωνήματα, τα οποία είχαν καταγραφεί από τις πολύμηνες έρευνες, θα δουν το φως της δημοσιότητας και η ελληνική κοινή γνώμη παρακολουθεί τους «ακατάληπτους» διαλόγους μεταξύ των μελών της συμμορίας, που ενέχεται σε συμβόλαια θανάτου και άλλες εγκληματικές πράξεις.

Αύγουστος: Η Αττική στις φλόγες



Η Ελλάδα βιώνει για ακόμη ένα καλοκαίρι τον πύρινο εφιάλτη. Η Αττική τυλίγεται στις φλόγες και περισσότερα από 300.000 στρέμματα δάσους γίνονται στάχτη. Την ίδια στιγμή, το σκάνδαλο «Siemens» συνεχίζει να «καίει» την πολιτική με αλλεπάλληλες αποκαλύψεις.

Σεπτέμβριος : Η είδηση ενός προαναγγελθέντος θανάτου



Η κυβέρνηση της ΝΔ καταρρέει. Στις 3 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επισκέπτεται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Το ΠΑΣΟΚ βροντοφώναζε ότι θα προκαλούσε πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο του 2010 με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός με διάγγελμα προκηρύσσει εκλογές για την 4η Οκτωβρίου και στο εσωτερικό του κόμματος γίνεται λόγος για «αυτοκαταστροφική κίνηση», καθώς η ήττα μοιάζει δεδομένη.


Οκτώβριος: Το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση



Για ένα μήνα η Ελλάδα κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν καθαρή νίκη του ΠΑΣΟΚ. Το βράδυ όμως της 4ης Οκτωβρίου για τη ΝΔ ήταν εφιαλτικό. Η διαφορά που καταγράφεται είναι μεγαλύτερη του 10% (ΠΑΣΟΚ: 43,92%, ΝΔ: 33,48%, ΚΚΕ: 7,54%, ΛΑΟΣ 5,63%, ΣΥΡΙΖΑ: 4,60%, Οικολόγοι 2,53%). Το ΠΑΣΟΚ είναι η νέα κυβέρνηση και η απερχόμενη ΝΔ «ψάχνει» για το νέο πρόεδρο της, καθώς ο Κώστας Καραμανλής ανακοινώνει την παραίτησή του από την προεδρία της παράταξης και κηρύσσει την έναρξη των διαδικασιών για την διαδοχή του. Οι δελφίνοι, Ντόρα Μπακογιάννη, Αντώνης Σαμαράς, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Παναγιώτης Ψωμιάδης, ρίχνονται στη μάχη για την προεδρική θέση στη Ρηγίλλης.

Νοέμβριος: Ο Αντώνης Σαμαράς στην ηγεσία της ΝΔ

Στις αρχές του μήνα, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, «βγάζει τον εαυτό του από το κάδρο της διαδοχής», ο Παναγιώτης Ψωμιάδης περιορίζεται στο ρόλο του ρυθμιστή και οι Αντώνης Σαμαράς και Ντόρα Μπακογιάννη μπαίνουν στην τελική ευθεία. Στις 29 Νοεμβρίου ο Αντώνης Σαμαράς παίρνει «καθαρή εντολή», με ποσοστό μεγαλύτερο του 50% και τη διαφορά από να ξεπερνάει τις δέκα ποσοστιαίες μονάδες. Η Ντόρα Μπακογιάννη αποδέχεται την ήττα και τα στελέχη της ΝΔ δηλώνουν εντυπωσιασμένα από τη συμμετοχή (782.136 ψηφίσαντες). Το on-line σύστημα, που «έπεσε» και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος αμφισβήτησε προσωρινά το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας, παραλίγο να χαλάσουν τη γιορτή…

Την ίδια περίοδο, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία αναθεωρεί τα στοιχεία παρουσιάζοντας τρία τρίμηνα με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης. Η Ελλάδα είναι επίσημα σε ύφεση.

Δεκέμβριος: Υπό τη σκιά του Δεκέμβρη ’08 και με «μηδενική ανοχή»


Ένας χρόνος συμπληρώνεται από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Οι εκδηλώσεις μνήμης για τον 16χρονο πραγματοποιούνται υπό την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες είχαν ρητή κυβερνητική εντολή να επιδείξουν «μηδενική ανοχή». Περίπου 900 προληπτικές προσαγωγές σε όλη την Ελλάδα, εισβολή και συλλήψεις στον πολιτικό αντιεξουαστικό χώρο Ρεσάλτο, σύλληψη του «φοιτητή με τις πιτζάμες», διαδηλώτρια που παρασύρθηκε από μηχανή αστυνομικού και καταγγελίες για παράνομες προσαγωγές και παραβίαση του Πανεπιστημιακού ασύλου είναι μερικά από τα αποτελέσματα αυτής της «μηδενικής ανοχής».

http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :