Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Απονομή του Βραβείου Ζαχάρωφ στην οργάνωση MEMORIAL

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ-
Aπονομή του Βραβείου Ζαχάρωφ στην οργάνωση MEMORIAL

Στον Oleg Orlov, τον Sergei Kovalev και την Luydmila Alexeyeva, εκ μέρους της οργάνωσης MEMORIAL και όλων των άλλων υπερμάχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία, απονεμήθηκε σήμερα το φετινό Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης.

Κατά την διάρκεια μιας πανηγυρικής συνεδρίασης, ο Πρόεδρος του ΕΚ δήλωσε: "Με αυτό το Βραβείο εμείς, τα μέλη του ΕΚ, τιμούμε αυτούς που βρίσκονται ακόμη μεταξύ μας. Τιμούμε επίσης εκείνους που έχασαν τη ζωή τους σε αυτόν τον αγώνα. Η Νατάλια Εστεμίροβα, όπως και η Άννα Πολιτόφσκαγια, θα έπρεπε να είναι μεταξύ μας σήμερα. Οι δολοφόνοι τους δεν έχουν...
... ακόμη προσαχθεί ενώπιων της δικαιοσύνης. Η προάσπιση αυτών των αξιών που είναι τόσο σημαντικές για όλους μας αποτελεί καθήκον του ΕΚ. Προσδοκούμε ότι η Ρωσία θα αποτελέσει έναν αξιόπιστο εταίρο στο τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Η απονομή του Βραβείου στην οργάνωση MEMORIAL αποτελεί, σύμφωνα με τον Sergei Kovalev, μια τιμή για το σύνολο των κινημάτων που αγωνίζονται στη Ρωσία για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πιο συγκεκριμένα, αποτίει φόρο τιμής στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχασαν τη ζωή τους στη μάχη για την προάσπιση των ιδανικών τους. Μεταξύ άλλων, ο κ. Kovalev αναφέρθηκε στη δημοσιογράφο Άννα Πολιτόφσκαγια, που δολοφονήθηκε στη Μόσχα τον Οκτώβριο του 2006.

Τί θα πρέπει να κάνει ΕΕ σε σχέση με τη Ρωσία; "Είναι καθήκον της Ευρώπης να μην σιωπήσει, αλλά ξανά και ξανά, να επαναλάβει, και να υπενθυμίσει με σεβασμό και αποφασιστικότητα την ανάγκη η Ρωσία να τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Οτιδήποτε άλλο θα εκληφθεί από τη Ρωσία ως ανοχή" ανέφερε ακόμη ο κ. Kovalev.


Δεν υπάρχουν σχόλια :