Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Ολοκληρώνεται η πορεία του Πολυτεχνείου

Με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου την οποία κρατούσαν μέλη του ΔΣ της ΕΦΕΕ και με το σύνθημα «Το Πολυτεχνείο δεν ήταν γιορτή, ήταν εξέγερση και πάλη λαϊκή» άρχισε νωρίς το απόγευμα η καθιερωμένη πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ. Οι πύλες του Πολυτεχνείου έκλεισαν περίπου στις 14:00.
Ολιγόλεπτη στάση των διαδηλωτών έγινε στο Σύνταγμα, στο σημείο που έπεσαν νεκροί ο Κουμής και η Κανελλοπούλου.
Μετά τις 5 το απόγευμα η κεφαλή της πορείας κατευθύνονταν   στην πρεσβεία των ΗΠΑ.

«ο αγώνας για τη δημοκρατία είναι πάντα επίκαιρος»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ανέφερε ότι «το Πολυτεχνείο είναι για όλους μας σημείο αναφοράς, αιτία συλλογικού αυτοσεβασμού και πεποίθησης ότι από το σκοτάδι μπορεί να έρθει το φως. Είναι μία επέτειος που επιβάλει πέρα από τις τιμές στους αγωνιστές της εξέγερσης περίσκεψη και την επιστροφή στο ερώτημα αν το ψωμί φτάνει για όλους, αν η παιδεία είναι αυτή που αξίζει στα παιδιά μας, αν η ελευθερία είναι πλήρης και αδιαπραγμάτευτη για τις μειοψηφίες. Οι αγωνιστές του αντιχουντικού αγώνα αποτελούν πρότυπο συμπεριφοράς, στάσης ζωής, αξιακού κώδικα και τους οφείλουμε περισσότερα από όσα καταθέτουμε».
Από το χώρο του Πολυτεχνείου τη Δευτέρα, όπου βρέθηκε για να αποτίσει φόρο τιμής, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι «ο αγώνας για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία, είναι πάντα επίκαιρος αγώνας. Είναι αγώνας, ώστε ο πολίτης να είναι στο επίκεντρο της πολιτικής, συμμέτοχος, σίγουρος, με ασφάλεια, με ελπίδα και προοπτική. Γι' αυτό παλεύουμε και εμείς σήμερα».
«Η σημερινή επέτειος ενός ανιδιοτελούς αγώνα για τη δημοκρατία και την ελευθερία, θυμίζει σε όλους μας ότι πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι για τη σημερινή Ελληνική Δημοκρατία» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, συμπληρώνοντας ότι «αυτήν την ισχυρή δημοκρατία θα πρέπει να την κάνουμε ακόμα καλύτερη, ακόμα πιο ουσιαστική. Αυτή είναι η σημερινή και ταυτόχρονα διαρκής πρόκληση δημοκρατίας, που οφείλουμε, όλοι μαζί, να κερδίζουμε κάθε μέρα».
Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ καλεί «την εργατική τάξη, τη νεολαία, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και του χωριού, να τιμήσουν τη λαϊκή εξέγερση του Νοέμβρη 1973, με δυνάμωμα της πάλης, για να αποκρούσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνουν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΕΕ και οι μεγάλοι επιχειρηματίες, με τη σύμφωνη θέση της ΝΔ». «Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 κατά της δικτατορίας, κατά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ» συνεχίζει, «σήμερα βρίσκει νόημα και συνέχεια μόνο στο δρόμο της λαϊκής πάλης και συμμαχίας κατά της αντιλαϊκής πολιτικής και της δικτατορίας των μονοπωλίων, με στόχο την ανατροπή της, τη λαϊκή εξουσία».
Η γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ σε μήνυμά της αναφέρει: «Ζωντανό παράδειγμα ανιδιοτέλειας και αγωνιστικής συλλογικής δράσης, πηγή έμπνευσης για μια ολόκληρη ζωή, αποτελεί η εξέγερση του Νοέμβρη. Ο Νοέμβρης δεν ήταν κάτι στιγμιαίο ούτε και αφορά μόνο μία γενιά. Με το «Ψωμί -Παιδεία -Ελευθερία» παρέλαβε από τη γενιά της αντίστασης μία βαριά,πολύτιμη σκυτάλη. Ανοιξε μέτωπο διαρκές, με τη φτώχια και την κοινωνική ανισότητα, ενάντια στο σκοταδισμό και την καταστολή δικαιωμάτων και ελευθεριών, μέτωπο διαρκές για ανεξαρτησία. Σήμερα για τα κινήματα, για τη ριζοσπαστική αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο αγώνας του Νοέμβρη αποτελεί ανοιχτό βιβλίο θεωρίας αλλά και πρακτικής, για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας».
«Την αυθόρμητη εξέγερση των Νέων τον Νοέμβριο του 1973», αναφέρει στο μήνυμά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης «χρησιμοποίησε ως άλλοθι ο Ιωαννίδης για να σταματήσει τις όποιες διαθέσεις για εκδημοκρατισμό του καθεστώτος της 21ης Απριλίου εγκαθιδρύοντας το σκληρότερο πρόσωπο της δικτατορίας. Η δικτατορία σήμερα είναι απολύτως αδύνατο να μας απειλήσει. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι κάποιοι ενδεχομένως κοινοί παρανομαστές, δεν καραδοκούν να περάσουν στρατηγικές τους, εκμεταλλευόμενοι αυτή τη φορά 'αυθόρμητες' αναταραχές».
«Μήνυμα ελπίδας και ευθύνης» αποτελεί η εξέγερση του Πολυτεχνείου, αναφέρουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, συμπληρώνοντας ότι «σήμερα πρέπει να δούμε ως κοινωνία και ως πολίτες τι χρειάζεται να αλλάξουμε και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, να σταματήσουμε να μεταφέρουμε τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και ασφαλιστικά βάρη στις επόμενες γενιές, σπαταλώντας όσα έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας και οδηγώντας το κλίμα σε χάος».
Την εξέγερση του Πολυτεχνείου τίμησε τη Δευτέρα η Βουλή των Ελλήνων τηρώντας ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων, σε ειδική συνεδρίαση στην Ολομέλεια, στην οποία μίλησαν για την επέτειο ο πρόεδρος του Σώματος Φ.Πετσάλινκος, η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου εκ μέρους της κυβέρνησης και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :