Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Το S&M πουλάει

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΣΟΣ
Το βιβλίο δεν το έχω διαβάσει, αλλά αν κρίνω από τον θόρυβο που έχει προκαλέσει διεθνώς, υποπτεύομαι ότι η ερχόμενη Δευτέρα θα είναι μια αποφασιστική ημέρα για τα ελληνικά εκδοτικά πράγματα. 
Στο εξής θα αναφερόμαστε στην ...


εποχή πριν από την κυκλοφορία των «Πενήντα αποχρώσεων του γκρι» στα ελληνικά και στην εποχή που ακολούθησε τη γνωριμία μας με τη βρετανίδα συγγραφέα, την κυρία Ε. Λ. Τζέιμς, την οποία το περιοδικό «Τάιμ» κατατάσσει στους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή το 2012. 
Και είναι μόνο η αρχή, θα ακολουθήσουν τα άλλα δύο βιβλία της τριλογίας. Ολα μαζί έχουν πουλήσει ώς τώρα πάνω από είκοσι εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.

Η υπόθεση δεν έχει και μεγάλη σημασία. Αυτό που γοητεύει τους αναγνώστες – και κυρίως τις αναγνώστριες – είναι οι σαδομαζοχιστικές σκηνές του πονήματος. 
Σκηνές αρκετά σοφτ ώστε να είναι ρεαλιστικές για μια νοικοκυρά που θέλει επιτέλους να ξεφύγει (έστω και νοερά) από τη φασίνα και απόλυτα βαρετές για τη δημοσιογράφο των «Τάιμς» Κάρολ Μίντγκλεϊ, που έγραψε χθες ότι ένα μαστίγωμα είναι σίγουρα λιγότερο οδυνηρό από την ανάγνωση αυτών των ατελείωτων 700 σελίδων. 
«Στο τέλος πηδούσα τις πληκτικές σεξουαλικές σκηνές» ομολογεί «και διάβαζα τα κάπως πιο ενδιαφέροντα σημεία όπου οι πρωταγωνιστές άρχιζαν επιτέλους και πάλι να ντύνονται».

Ο,τι κι αν λέει η συνάδελφος, το S&M είναι προφανές ότι πουλάει. Τα sex shops κάνουν πάρτι, οι χειροπέδες, οι γραβάτες, τα σχοινιά και τα μαστίγια είναι τα trendy δώρα των ημερών. 
Οι συμβολισμοί στην περίπτωσή μας είναι μάλιστα ιδιαίτερα σημαντικοί, καθώς ο καυτός, σέξι και δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας που προκαλεί μελανά σημάδια θα μπορούσε να ταυτιστεί με την τρόικα και η αθώα φοιτήτρια που του υποτάσσεται παραπέμπει ευθέως στην περήφανη Ελλάδα. 
Το μόνο που δεν ταιριάζει με την κουλτούρα μας είναι η κλασική μουσική που βάζει ο Αφέντης μετά το σαδομαζοχιστικό σεξ.

Κατά σατανική σύμπτωση, την επομένη της κυκλοφορίας του συγκεκριμένου «πορνογραφήματος για μαμάδες» θα βγει στα ελληνικά το τελευταίο βιβλίο του Πολ Κρούγκμαν με τίτλο «Τέλος στην ύφεση, τώρα!». 
Οι συγκρίσεις των κυκλοφοριών είναι αναπόφευκτες, η πρώην τηλεοπτική παραγωγός θα συντρίψει τον νομπελίστα, η φαντασίωση είναι πάντα καλύτερη από τη σκληρή πραγματικότητα.

TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια :