Αιθιοπικό δικαστήριο καταδίκασε τον Εσκίντερ Νέγκα, συγγραφέα, δημοσιογράφο και μπλόγκερ σε 18 χρόνια κάθειρξη με την κατηγορία της τρομοκρατίας και ...
άλλους 23 ανθρώπους, ανάμεσά τους πέντε εξόριστους δημοσιογράφους, σε ποινές από οκτώ χρόνια μέχρι και ισόβια κάθειρξη αφού έκρινε ότι συνωμότησαν με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης.
Οι 24 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου, τον οποίο έχουν επικρίνει οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις ασάφειες που περιέχει καθώς με αυτό τον τρόπο επιτρέπει στην κυβέρνηση να φιμώνει τους αντιφρονούντες.
Ο Εσκίντερ Νέγκα, που έχει ήδη καταδικαστεί επανειλημμένα γιατί επικρίνει το καθεστώς, καταδικάστηκε συγκεκριμένα σε κάθειρξη 18 χρόνια «χωρίς την πιθανότητα της υπό όρους απελευθέρωσης» επειδή συνεργάστηκε με το πολιτικό κόμμα Ginbot 7, το οποίο στην Αιθιοπία θεωρείται από πέρυσι τρομοκρατική οργάνωση.
«Στα μάτια του δικαστηρίου είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας», δήλωσε ο δικαστής Χουσέιν Γίμερ όταν ανέγνωσε την απόφαση. Οι 24 κατηγορούμενοι είχαν ήδη κριθεί ένοχοι από το δικαστήριο τον προηγούμενο μήνα. Μόνο οκτώ ήταν παρόντες στη δίκη, ενώ οι υπόλοιποι καταδικάστηκαν ερήμην.
Στον Εσκίντερ απονεμήθηκε φέτος το αμερικανικό βραβείο PEN, το οποίο βραβεύει τους συγγραφείς που διώκονται επειδή ασκούν το επάγγελμά τους.
Ο αντιφρονών Αντουάλεμ Αράτζ καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, καθώς ο δικαστής τον θεώρησε «εγκέφαλο ή επικεφαλής τρομοκρατικής οργάνωσης».
Ο Εσκίντερ και ο Αράτζ κρίθηκαν ένοχοι για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» και για «σχεδιασμό, προετοιμασία, συνωμοσία, υποκίνηση και απόπειρα διάπραξης τρομοκρατικής ενέργειας». Οι δύο άνδρες κατηγορούνταν κυρίως ότι υποκίνησαν σε διαδηλώσεις εναντίον της αιθιοπικής κυβέρνησης σχολιάζοντας τα γεγονότα της Αραβικής Άνοιξης στον Τύπο.
Από την πλευρά του ο Εσκίντερ δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, ενώ οι συγκατηγορούμενοί του επεσήμαναν ότι θα απευθυνθούν στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Σύμφωνα με το PEN, ο Εσκίντερ έχει συλληφθεί επτά φορές κυρίως το 2005. Τότε καταδικάστηκε σε 17 μήνες φυλάκιση μαζί με τη σύζυγό του, η οποία γέννησε στη φυλακή. Μετά την απελευθέρωσή του ο Εσκίντερ δεν είχε πλέον το δικαίωμα να εργαστεί ως δημοσιογράφος, μια διαταγή που όμως δεν σεβάστηκε.
Διεθνείς επικρίσεις
Η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ), με έδρα τις ΗΠΑ, επέκρινε την απόφαση του δικαστηρίου, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση της Αιθιοπίας ότι «χρησιμοποιεί τη μάχη κατά της τρομοκρατίας ως πρόφαση για να σωπάσει μια ειρηνική αντιπολίτευση».
Εξάλλου η ίδια οργάνωση επεσήμανε ότι η κυβέρνηση της Αιθιοπίας έχει καταδικάσει από το 2011 βάσει του τρομοκρατικού νόμου 11 ανεξάρτητους δημοσιογράφους και μπλόγκερ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου