Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Τζαβαρα-κατρανέμια

του Μιχάλη Τσιντσίνη
Ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι ένας. Υπάρχει ο υλικός – ο πολιτισμός που πουλάμε στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους. Υπάρχει και ο άλλος που προσφέρεται μόνο στην ενόραση των προορισμένων να ...


συναντηθούν μαζί του: ο άυλος πολιτισμός.

Ο Αϋλος Ελληνικός Πολιτισμός είναι μια πρόσφατη πνευματική ανακάλυψη του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Κώστα Τζαβάρα. Ο όρος ανακάλυψη δεν χρησιμοποιείται εδώ τυχαία. Οπως ο Κολόμβος στον ορατό κόσμο ανακάλυψε την Αμερική, έτσι και ο Τζαβάρας, στον αόρατο κόσμο του πνεύματος ανακάλυψε μια ήπειρο που πάντα έχασκε – φευ! – απροσπέλαστη κι αγνοημένη.

Σ’ αυτήν τη νέα ήπειρο, ο κονκισταδόρ του στοχασμού βρήκε τη Μυθολογία. Βρήκε το Δελφικό και το Ολυμπιακό Ιδεώδες. Με το τελευταίο δε ο βουλευτής Ηλείας τυγχάνει κοντοχωριανός. Ισως γι’ αυτό επιδαψίλευσε την υπουργική του μέριμνα πρώτα στον Ολυμπισμό. Εξασφάλισε αμέσως τη λειτουργία του Μουσείου Ολυμπίας ΚΑΙ τις Δευτέρες, «προσφέροντας» – όπως μας ενημερώνει η σχετική λαγαρή ανακοίνωση – «μεγάλη εξυπηρέτηση στους χιλιάδες επισκέπτες και στην τοπική κοινωνία».

Ομως, ο άυλος πολιτισμός, εκτός από το να εξυπηρετεί τις τοπικές κοινωνίες, μπορεί πολλά περισσότερα. Μπορεί να δείξει ότι «η Ελλάδα στην κρίση αντιστέκεται στις αγορές και στις χυδαιότητες που ακούγονται εις βάρος των Ελλήνων κάθε μέρα».

Φαίνεται πια καθαρά: Ο υπουργός υλικού τε και αΰλου Πολιτισμού ξέρει τι έχει ανάγκη η χειμαζόμενη πατρίς. Ούτε μνημόνια ούτε δημοσιονομικές προσαρμογές ούτε μεταρρυθμίσεις. Ενας ρέκτης άυλων ιδεωδών περιφρονεί τέτοιες λογιστικές πεζότητες.

Ο υπουργός «κάνει πολιτική» όπως την έμαθε στον κόσμο της Μεταπολίτευσης. Τι κι αν ο κόσμος του χρεοκόπησε; Τι κι αν «υλικά» έχει προ πολλού ξοφλήσει; Ο υπουργός επιτίθεται στην πραγματικότητα. Και μπορεί με τα ανηλεή του τζαβαρακατρανέμια να την κατατροπώσει.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :