Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Για να καταλάβουμε ποιά περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης έχουμε να δούμε το παράδειγμα της Ισπανίας

Ενα σίριαλ αρχίζει // του ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΠΟΛΙΤΗ
Για να καταλάβει κανείς ποια είναι τα πραγματικά περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου που έχει η Ελλάδα και από ποιο ...


σημείο αρχίζει ο λαϊκισμός, είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Ισπανίας.
Ο Πρωθυπουργός της Μαριάνο Ραχόι, για να εξασφαλίσει η Ισπανία την παράταση ενός έτους στη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος, αναγκάστηκε να λάβει νέα σκληρά μέτρα λιτότητας 65 δισ. ευρώ. 
Μέτρα ανάλογα και ακόμη πιο σκληρά από αυτά που επέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση και ο ίδιος ο Ραχόι τα καταδίκαζε πριν από λίγους μήνες, όταν διεκδικούσε την εξουσία. Πρόκειται για μέτρα όπως η αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ στο 21% από 18%, η περικοπή του δώρου των Χριστουγέννων για τους δημοσίους υπαλλήλους, περικοπές επιδομάτων και ιδιωτικοποιήσεις.

«Είχα πει ότι θα μειώσω τους φόρους και τώρα τους αυξάνω... αλλά οι συνθήκες έχουν αλλάξει και πρέπει να προσαρμοστώ σε αυτές»(!) αναγκάστηκε να πει ο ίδιος ο Ραχόι, απολογούμενος δημόσια για την πλήρη αθέτηση των υποσχέσεών του. 
Μιλάμε βεβαίως για την Ισπανία, την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η οποία αφενός δεν έχει την έκταση των προβλημάτων που έχει η Ελλάδα αφετέρου διαθέτει πολύ ισχυρότερα όπλα από ό,τι η χώρα μας για να διαπραγματευτεί με την τρόικα.

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στην Ισπανία, στη μικρότερη και προβληματικότερη Ελλάδα μαζί με τον καύσωνα φουντώνει και ο λαϊκισμός για την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με το καλημέρα, κατήγγειλε την κυβέρνηση για ενδοτική στάση στην πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup. Γκρίνια όμως υπάρχει και από πλευρές της συμπολίτευσης.

Το μετεκλογικό σίριαλ της επαναδιαπραγμάτευσης μόλις τώρα αρχίζει.

// ΤΑ ΝΕΑ //

Δεν υπάρχουν σχόλια :