Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Καθυστερήσεις στην εφαρμογή του Μνημονίου διαπιστώνει το ΔΝΤ

Τα προκαταρκτικά δεδομένα από τα στοιχεία που συνέλεξε η τρόικα καταδεικνύουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος σε ορισμένους τομείς, αλλά και ότι ...


«κάποιοι στόχοι έχουν επιτευχθεί», είπε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις.

Το τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ αναχώρησε την Πέμπτη από την Αθήνα και επιστρέφει στην Ουάσινγκτον για να επεξεργασθεί τα στοιχειά, που συνέλεξε τις τελευταίες ημέρες.

Οι επικεφαλής της τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 24 Ιουλίου για συνέχεια επαφών και επίσημες διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, με τον Ράις να ξεκαθαρίζει ότι για το Ταμείο οι στόχοι είναι αδιαπραγμάτευτοι όχι όμως και οι τρόποι για την επίτευξη τους.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Τζέρι Ράις μιλώντας νωρίτερα στην Ουάσιγκτον αποκάλυψε πως η τεχνική αποστολή του ΔΝΤ επιστρέφει στις ΗΠΑ για να επεξεργασθεί τα στοιχειά εφαρμογής του Μνημονίου που συνέλεξε τις τελευταίες ημέρες.

Όπως είπε, τα προκαταρκτικά δεδομένα καταδεικνύουν καθυστερήσεις σε διαφόρους τομείς του προγράμματος, αλλά και ότι «κάποιοι στόχοι έχουν επιτευχθεί».

«Υπάρχουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος σε ορισμένους τομείς. Ορισμένοι στόχοι επιτεύχθηκαν, άλλοι δεν επιτεύχθηκαν, και σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν έχουμε στοιχεία για να εκτιμήσουμε» σημείωσε.

Ερωτηθείς για το πώς προσεγγίζει το Ταμείο το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου είπε πως δεν διατίθεται να συζητήσει αλλαγές στους στόχους του Μνημονίου.

«Η βάση για την αναδιαπραγμάτευση θα είναι οι στόχοι που ήδη έχουν τεθεί», τόνισε.

Πάντως σε ό,τι αφορά τους τρόπους επίτευξης των στόχων αυτών ο κ. Ράις έχει επισημάνει και στο παρελθόν προς το ΔΝΤ είναι ανοιχτό σε «ιδέες για την καλύτερη επίτευξη των στόχων του προγράμματος». Ποτέ βέβαια δεν παραλείπει να επισημάνει πως σε κάθε περίπτωση βάση της συζήτησης είναι το πρόγραμμα.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επιβεβαίωσε πως οι επικεφαλής της τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 24 Ιουλίου για περισσότερες επίσημες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.

«Είναι προφανές πως η οικονομία περνάει άλλη μια δύσκολη περίοδο [...] Το σημαντικό είναι να επανέλθει το πρόγραμμα στη σωστή τροχιά» πρόσθεσε.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια :