Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Ο Ραχόι κάνει ακριβώς τα αντίθετα από όσα υποσχέθηκε

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΝΑΤΑΣΑ ΜΠΑΣΤΕΑ
«Αυτό δεν είναι κρίση, αυτό είναι απάτη». Με παρόμοια συνθήματα ισπανοί δημόσιοι υπάλληλοι έσπευσαν να διαδηλώσουν χθες έξω από το γραφείο του ...


Πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των σκληρών μέτρων λιτότητας, ενώ τα συνδικάτα κήρυξαν απεργία για τις 19 Ιουλίου. 
Χθες κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των μέτρων στη Βουλή ο Μ. Ραχόι διακόπηκε πολλές φορές από έξαλλους βουλευτές της αντιπολίτευσης, που τον επέκριναν για τα ψέματα της προεκλογικής περιόδου και του θύμιζαν ότι η ανεργία έχει ξεπεράσει το 24%, δηλαδή έχει χτυπήσει περισσότερους από πέντε εκατομμύρια Ισπανούς. 
«Είπα ότι θα μειώσω τους φόρους και σήμερα τους αυξάνω. Οι συνθήκες αλλάζουν και πρέπει να προσαρμοζόμαστε», ήταν η απάντησή του. Τι συνέβη; αναρωτιούνται οι πολιτικοί αναλυτές. Ο Μαριάνο Ραχόι παραπλάνησε συνειδητά τους ψηφοφόρους προεκλογικά ή δεν είχε ιδέα τι έπρεπε να κάνει; Και ποιο είναι χειρότερο;

Ο μύθος που καλλιέργησε προεκλογικά ο Μ. Ραχόι ότι αρκούσε η πτώση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Θαπατέρο και η άνοδος στην εξουσία του Λαϊκού Κόμματος προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στην οικονομία της χώρας δεν διήρκεσε ούτε ένα λεπτό. Η νεράιδα της εμπιστοσύνης, για να χρησιμοποιήσουμε μια φράση του νομπελίστα οικονομολόγου Πολ Κρούγκμαν, δεν εμφανίστηκε στην Ισπανία. Ο Μιγκέλ Χιμένεζ στην «Ελ Παΐς» γράφει χαρακτηριστικά: «Το προεκλογικό πρόγραμμα του Ραχόι και οι προγραμματικές δηλώσεις του μόλις πριν από έξι μήνες αποδείχθηκαν παραμύθια. Τόσο πολύ ώστε σήμερα να έχουν ανατραπεί στο σύνολό τους, δείχνοντας ότι η κατάσταση είναι πολύ πιο κρίσιμη από όσο νομίζαμε».

Τα «δρακόντεια μέτρα λιτότητας» – όπως χαρακτηρίζονται από τα διεθνή μέσα – που ανακοίνωσε ο Ραχόι, ο οποίος δεν τήρησε καμία προεκλογική του υπόσχεση εκτός από το ότι δεν θα πειράξει τις συντάξεις, δείχνουν πως η Μαδρίτη βρίσκεται ήδη υπό de facto επιτήρηση από τις Βρυξέλλες παρότι δεν έχει ενταχθεί επισήμως στον μηχανισμό διάσωσης και συνεχίζει να έχει πρόσβαση στις αγορές. Αλλωστε, μία ημέρα μετά τη Σύνοδο του Eurogroup διέρρευσε ένα Μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης και της Ισπανίας, το οποίο επιβάλλει πολύ σκληρούς όρους για τη χορήγηση βοήθειας στις προβληματικές ισπανικές τράπεζες που μπορεί να φθάσει τα 100 δισ. ευρώ. Χθες, λίγο μετά την ανακοίνωση των μέτρων από τον Μαριάνο Ραχόι ο εκπρόσωπος του επιτρόπου για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Ολι Ρεν χαιρέτισε την κίνηση του ισπανού Πρωθυπουργού και χαρακτήρισε τα μέτρα «ένα σημαντικό βήμα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η χώρα μπορεί να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει για φέτος».

ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ. Οι ισπανοί αναλυτές αναγνωρίζουν ότι η νέα κυβέρνηση της χώρας κληρονόμησε μια δύσκολη κατάσταση με υψηλή ανεργία, μεγάλο δημόσιο έλλειμμα και εξωτερικό χρέος καθώς και έναν αδύναμο χρηματοπιστωτικό τομέα. Οπως όμως παρατηρούν, ο Μ. Ραχόι όχι μόνο δεν έκανε τίποτα από όσα υποσχέθηκε προεκλογικά, αλλά προχώρησε στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος είχε δεσμευτεί ότι δεν θα καταφύγει σε αύξηση των φόρων και αμέσως αύξησε τους φόρους εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας. Είπε ότι δεν θα περιορίσει το κόστος των απολύσεων και πέρασε εργασιακές μεταρρυθμίσεις που κάνουν την απόλυση «να φαίνονται ως τιμή ευκαιρίας», όπως έγραψαν οι εφημερίδες .

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :