Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Ντόρα Μπακογιάννη: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το σημερινό ΠΑΣΟΚ

του Δημήτρη Κοτταρίδη // (από τον Τύπο της Κυριακής)
Την ανάγκη να υπάρξει στις 18 Ιουνίου μια ισχυρή και αποτελεσματική κυβέρνηση, που θα προχωρήσει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και θα διασφαλίσει τη ...


θέση της Ελλάδας μέσα στον πυρήνα του ευρώ, τονίζει η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία χαρακτηρίζει μονόδρομο τη συνεργασία των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.

Η κ. Μπακογιάννη ασκεί κριτική τόσο στον Γιώργο Καρατζαφέρη όσο και στον Πάνο Καμμένο για τη στάση τους, ενώ σφοδρή είναι η επίθεσή της προς τον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο και κατηγορεί ότι συσπειρώνει γύρω του κάθε μορφής συντεχνιακή και πελατειακή αντίληψη. «Το βαθύ ΠΑΣΟΚ είναι σήμερα ο νέος ΣΥΡΙΖΑ», τονίζει χαρακτηριστικά,
επισημαίνοντας πως ο «κάθε “Φωτόπουλος” του παλιού κρατικοδίαιτου συστήματος προστρέχει και γίνεται χειροκροτητής της αναστολής του οποιουδήποτε μικρού ή μεγάλου βήματος προόδου που έχει ανάγκη η χώρα».

Δηλώνοντας πως κατανοεί την αγωνία και τα προβλήματα των πολιτών, η κ. Μπακογιάννη καλεί τους πολίτες, αντί της τυφλής οργής που οδηγεί στην αυτοκτονία της χώρας, να επιλέξουν την προοπτική της δημιουργίας και της ελπίδας και, όπως λέει, «η ελπίδα σήμερα βρίσκεται στην αποτελεσματική προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος», κάτι που μπορεί να γίνει μόνο με ισχυρές τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις και τη Ν.Δ.

Τέλος, η κ. Μπακογιάννη επαναλαμβάνει αυτό που είχε πει και κατά το παρελθόν, ότι δηλαδή ο αρχηγός του πρώτου κόμματος σ’ έναν κυβερνητικό συνασπισμό έχει τον πρώτο λόγο για να γίνει πρωθυπουργός.

Κυρία Μπακογιάννη, να σας ρωτήσω πώς νιώθετε πίσω στη Ν.Δ. έπειτα από δύο, δυόμισι χρόνια;
Ανθρώπινο ήταν να υπήρχε μια αμηχανία και από όλες τις πλευρές, κ. Κοτταρίδη, είμαστε πολιτικοί και όχι ηθοποιοί. Αυτά τα δύο χρόνια συνέβησαν πολλά, άλλαξαν πολλά, υπήρξαν πληγές, αλλά με τους νεοδημοκράτες έχουμε περάσει διά πυρός και σιδήρου, για χρόνια ολόκληρα, σε κοινά μετερίζια και κοινούς αγώνες, όπου μοιραστήκαμε χαρές και λύπες. Οι εκλογές της 6ης Μαΐου δημιούργησαν μια νέα πραγματικότητα στη χώρα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι δεύτερο κόμμα, η χώρα να οδηγείται στην ακυβερνησία και σε μια πρωτόγνωρη πόλωση και να βρίσκονται οι Ελληνες μπροστά στην έξοδο της χώρας από το ευρώ και σε δεύτερο στάδιο από την Ευρώπη. Η χώρα βρίσκεται μπροστά σ’ έναν ορατό κίνδυνο, στον κίνδυνο της καταστροφής. Μπροστά σ’ αυτά τα δεδομένα, η απόφασή μας ήταν να βάλουμε την Ελλάδα και το εθνικό συμφέρον πάνω από τις προσωπικές ή πολιτικές διαφορές μας. Η απόφαση που λάβαμε ο κ. Σαμαράς και εγώ ήταν προφανώς δύσκολη με πολιτικό κόστος και με ανθρώπινο απέναντι στους φίλους που συντάχθηκαν στη Συμμαχία τα χρόνια αυτά αλλά είμαι απολύτως βέβαιη πως ήταν πολιτικώς ορθή και αναγκαία για τον τόπο. Ενώσαμε τις δυνάμεις για να δημιουργήσουμε μια ισχυρή κοινοβουλευτική φιλοευρωπαϊκή πολιτική δύναμη που θα δώσει αξιόπιστη κυβερνητική λύση την επόμενη μέρα. Γιατί το ζητούμενο είναι στις 18 Ιουνίου να υπάρξει μια ισχυρή και αποτελεσματική κυβέρνηση που θα προχωρήσει αλλαγές, μεταρρυθμίσεις και λύσεις και θα έχουν ένα αποτέλεσμα: Να διασφαλίσουν τη θέση της Ελλάδας μέσα στον πυρήνα του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Δημοσκοπικά, πάντως, βλέπουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να κρατά, για να μην πω να προηγείται κιόλας, σε ορισμένες περιπτώσεις...
Είναι πολύ σημαντικό να δούμε πώς διαμορφώνονται οι συνθήκες σήμερα και με ποιες συμμαχίες κινείται ο καθένας. Ο ΣΥΡΙΖΑ συσπειρώνει γύρω του κάθε μορφής συντεχνιακή και πελατειακή αντίληψη. Ο κάθε «Φωτόπουλος» του παλιού κρατικοδίαιτου συστήματος προστρέχει και γίνεται χειροκροτητής της αναστολής του οποιουδήποτε μικρού ή μεγάλου βήματος προόδου που έχει ανάγκη η χώρα. Κοινώς, το βαθύ ΠΑΣΟΚ είναι σήμερα ο νέος ΣΥΡΙΖΑ. Από κει και πέρα, παρατηρείται μια γενικότερη μείωση του ποσοστού των κάθε είδους λαϊκιστών που δεν πρέπει να την παραβλέψουμε. Την ίδια στιγμή, δε, ο ελληνικός λαός, σε ποσοστό πάνω από 80% πλέον, απαιτεί να διαφυλαχθεί η θέση της χώρας στο ευρώ και στην Ευρώπη. Κι αυτό αποτελεί και το ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της επόμενης κυβέρνησης με τους εταίρους μας. Oι Ελληνες θέλουμε να αλλάξουμε, ωστόσο χρειάζεται πλέον να κάνουμε διορθωτικές παρεμβάσεις στο πρόγραμμα προσαρμογής, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη και στις διαρθρωτικές αλλαγές, που θα απελευθερώσουν τον Ελληνα και θα πατάξουν την ανεργία. Ευτυχώς, πάνω σ’ αυτό η Ν.Δ. εξασφάλισε ήδη τη στήριξη των ηγετών της κυρίαρχης πολιτικής ομάδας στην οποία ανήκει στο Ευρωκοινοβούλιο.

Υπάρχει μεγάλη μερίδα όμως των πολιτών που σου λένε «χρωστάω παντού, είμαι άνεργος, δεν έχω να ταΐσω το παιδί μου». Πόσο χειρότερα να πάνε τα πράγματα αν γυρίσουμε στη δραχμή...
Αναγνωρίζω πως αυτοί οι πολίτες ζουν μια τραγωδία. Ζουν μέσα στην απόγνωση και την απελπισία. Ωστόσο, αυτό που τους λέω είναι, αντί της τυφλής οργής που οδηγεί στην αυτοκτονία της χώρας, να επιλέξουν την προοπτική της δημιουργίας και της ελπίδας. Και η ελπίδα σήμερα βρίσκεται στην αποτελεσματική προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος. Αλλά αυτό θα γίνει με ισχυρές τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις και τη Ν.Δ. Δεν μπορεί να γίνει ποτέ με παλιομοδίτικες αριστερίστικες δυνάμεις που ονειρεύονται… επανακρατικοποιήσεις, όταν και η Κίνα ακόμα κάνει μόνο ιδιωτικοποιήσεις. Που τάζουν νέο «φούσκωμα» του Δημοσίου και των χρεών του και εκατοντάδες χιλιάδες διορισμούς στις ΔΕΚΟ και το Δημόσιο. Δεν θα γίνει ποτέ με τη δικτατορία των ακριβοπληρωμένων κρατικο-συνδικαλιστών, με εγκάθετους στις τράπεζες που θα δανείζουν μόνο τους κομματικούς τους φίλους και με εξοντωτική φορολογία για να αντιμετωπίσουν τα πελώρια ελλείμματα που θα προκαλέσει η διακοπή της χρηματοδότησης από την Ευρώπη. Φορολογία που θα κάνει τα σημερινά βάρη της υπερφορολόγησης του ΠΑΣΟΚ να φαίνονται… χάδια! Δεν τολμώ δε καν να σκεφτώ τι θα συμβεί με τη λαθρομετανάστευση και τη δημόσια τάξη γενικότερα, στα χέρια ενός κόμματος που περιλαμβάνει στους κόλπους του υπερασπιστές των δολοφόνων της τρομοκρατίας. Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι στο παρελθόν πληρώσαμε ακριβά αντιφάσεις και παλινωδίες σε κρίσιμους τομείς. Γι’ αυτό δεν μίλησα τυχαία για «αυτοκτονία».


ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑΣ

«Θα προκύψει κυβέρνηση ισχυρού φιλοευρωπαϊκού προσανατολισμού»

Οι πολίτες δεν φαίνεται να αλλάζουν ριζικά στάση από τις προηγούμενες εκλογές. Βλέπετε με ανάλογα ποσοστά να βρισκόμαστε και πάλι σε αδιέξοδο και ακυβερνησία;
Πιστεύω το αντίθετο: Τώρα οι πολίτες αλλάζουν σε σημαντικό ποσοστό στάση. Τώρα αναγνωρίζουν πως τα ψέματα τελείωσαν. Αυτό είναι σημαντικό - και το δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις. Θα υπάρχει κυβέρνηση ισχυρού φιλοευρωπαϊκού προσανατολισμού μετά τις εκλογές.

Θα βλέπατε μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό κάποιο τρίτο πρόσωπο, εκτός δηλαδή των κομμάτων που ενδεχομένως θα συνεργαστούν;
Ολα αυτά θα κριθούν μετά τις εκλογές. Μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο συνεργασιών και χρειάζεται απ’ όλους σύνεση, υπευθυνότητα και ρεαλισμός. Αυτό που ξέρω εγώ -και το είπα και προεκλογικά πολλές φορές- είναι ότι στη Δημοκρατία ο αρχηγός του πρώτου κόμματος σ’ έναν κυβερνητικό συνασπισμό έχει τον πρώτο λόγο για να γίνει πρωθυπουργός.



ΓΙΑ ΛΑ.Ο.Σ. - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

«Διπλή γλώσσα Καρατζαφέρη, στον κόσμο του ο Καμμένος»

Υπήρχε ουσιαστική απήχηση στην πρόσκληση Σαμαρά; Γιατί έχουμε και τον ΛΑ.Ο.Σ. να κατεβαίνει αυτοδύναμα και τους Ανεξάρτητους Ελληνες...
Σ’ αυτή τη φάση η συνεργασία των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων ήταν μονόδρομος. Αυτό προϋπέθετε βέβαια να υπάρχει και η κοινή βάση, που είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ. Ο κ. Καρατζαφέρης μιλά για ευρωδραχμή στο εσωτερικό και ευρώ στο εξωτερικό. Ο δε κ. Καμμένος ζει στο δικό του κόσμο, στον κόσμο τού «πληρώνουμε ό,τι θέλουμε και τα παίρνουμε όλα», αποδεικνύοντας πως δεν αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει γύρω του. Αυτό δεν τους τοποθετεί στην ίδια βάση με εμάς. Στην κόψη του ξυραφιού, όποιος σκέφτεται πραγματικά εθνικά, πράττει ανάλογα. Και αυτό κάναμε εμείς και πράγματι η συνεργασία αυτή έχει προσδώσει ήδη ένα σημαντικό ποσοστό στη Νέα Δημοκρατία, που της δίνει αέρα νίκης. Αυτό, άλλωστε, καταγράφεται και σ’ όλες τις μετρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια :