Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Τα δύο ψέματα Τσίπρα που θα βγάλουν την Ελλάδα από το ευρώ και την Ευρώπη

Από ότι φαίνεται είναι δύσκολο ένας λαός να μάθει από τα λάθη του. Εμπιστευόμαστε πρόσωπα και όχι τη λογική. Εμπιστευόμαστε μεγάλες υποσχέσεις, ασχέτως αν δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Έτσι ...


σήμερα παρακολουθήσαμε το τέλος του πρώτου γύρου, όπου τα ψέματα επικράτησαν. Όπου το αντίστοιχο ‘λεφτά υπάρχουν’ ειπώθηκε πιο δυνατά, πιο πειστικά και ψηφίστηκε από πολύ κόσμο.
ΨΕΜΑ 1
«Μπορούμε να καταγγείλουμε το μνημόνιο και να παραμείνουμε στο Ευρώ»
Βασικοί εκφραστές του ψέματος: ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ.
Είναι τραγελαφικό να υποστηρίζεται κάτι τέτοιο. Παραπλανητικό σε βαθμό εγκληματικό. Αυτό άλλωστε φαίνεται από τη διγλωσσία του Τσίπρα όταν στέλνει επιστολή στο εξωτερικό δεν αναφέρεται πουθενά σε ‘καταγγελία’…
Γιατί λένε αυτό το ψέμα;; Μα είναι προφανές ότι έχουν για μια ακόμα φορά εγκλωβιστεί στην ρητορική τους. Το ίδιο λάθος που έκανε ο Παπανδρέου, το ίδιο ο Σαμαράς και τώρα το ίδιο ο Τσίπρας και ο Καμμένος.
Ακόμα δε περισσότερο ο Καμμένος ο οποίος υποστηρίζει ότι το χρέος είναι ‘τοκογλυφικό και επαχθές’ και συνεπώς πρέπει να καταγγελθεί. Η συγκεκριμένη τοποθέτηση που την έχει επαναλάβει δεκάδες φορές είναι πραγματικά εκτός πραγματικότητας. Τα επιχειρήματά του ότι η ΕΚΤ δανείζει με 1% και η Ελλάδα με 8% είναι καταφανές ψέμα και δείχνουν μια σαφή έλλειψη γνώσης για το διεθνές οικονομικό σύστημα.
Εν ολίγης, και να καταγγείλουμε το μνημόνιο και να μείνουμε στο Ευρώ δεν γίνεται. Καταγγελία του μνημονίου σε ένα τέτοιο διεθνές περιβάλλον θα μας απομονώσει πλήρως και θα οδηγήσει σε πλήρη απόρριψη χρηματοδότησης της Ελλάδας. Από τη στιγμή που θα γίνει αυτό, θα πρέπει μόνοι μας να επιλέξουμε να παραμείνουμε στο Ευρώ αλλά να περικόψουμε απότομα οποιαδήποτε δαπάνη άνω των δυνατοτήτων μας (πάρα πολλά δις) ή να επιστρέψουμε στη δραχμή και να στηριχτούμε στις δυνάμεις μας..
ΨΕΜΑ 2
‘Μπορούμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και να παραμείνουμε στο Ευρώ’
Βασικοί εκφραστές του ψέματος: ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΙΑ και σε κάποιο βαθμό ΔΗΜΑΡ
Σκεφτείτε το σενάριο…. Τσίπρας πρωθυπουργός σε συνάντηση με τους Ευρωπαίους. «Λοιπόν παιδιά ο λαός ψήφισε. Δεν ανεχόμαστε πλέον το μνημόνιο. Επαναφέρουμε όλα τα εργατικά δικαιώματα, θα προσλάβουμε 100.000 δημόσιους υπαλλήλους, θα κρατικοποιήσουμε τις τράπεζες και τις δημόσιες υπηρεσίες, θα αυξήσουμε το μίνιμουμ μισθό στα 1300€, θα αυξήσουμε τις συντάξεις στο 80% του κατώτατου μισθού (1300€),  θα επανακρατικοποιήσουμε την Ολυμπιακή και τον ΟΤΕ. Αυτά είναι αδιαπραγμάτευτα. Θα χρειαστούμε άλλα 100δις για όλα αυτά και περιμένουμε να μας τα δώσετε για να μην βγούμε από το Ευρώ και … γίνει χαμός!»
Δεν ξέρω τι νομίζετε, αλλά πραγματικά αυτές οι θέσεις είναι τόσο ακραίες που το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι να εξοργίσουν ακόμα και τις αριστερές κυβερνήσεις της Ευρώπης και να οδηγήσουν σε πλήρη ρήξη σχέσεων και πάψει χρηματοδότησης.
ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ?
Η αλήθεια εδώ που βρισκόμαστε σήμερα είναι ότι διατήρηση των κεκτημένων (Ευρώ) χωρίς να υπάρχει κάποιου είδους συμφωνία με εταίρους δεν μπορεί να υπάρξει. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει θεαματικά η συμφωνία, αλλά σίγουρα μπορεί να βελτιωθεί. Με προσαρμογή σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με μέτρα που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη και με μέτρα τα οποία μια δυνατή Ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να διαπραγματευτεί. Είτε μας αρέσει είτε όχι, βασικοί εκφραστές αυτής της αλήθειας σήμερα είναι οι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τα μικρά κόμματα που έμειναν εκτός βουλής (δημιουργία ξανά!, ΔΗΜ.ΣΥ., ΔΡΑΣΗ), ενώ σε μικρότερο βαθμό η ΔΗΜ.ΑΡ.
Εδώ λοιπόν είναι το μυστικό. Οι αριστερές και δεξιές δυνάμεις του τόπου είναι τόσο προσκολλημένες στην γενικότερη ιδεολογία τους που αδυνατούν να καταλάβουν ότι η κρίση θα τις σαρώσει όλες μαζί, συμπεριλαμβανομένων όσων σήμερα εμφανίζονται ως σωτήρες. Η μοναδική λύση είναι να υπάρξει μια κατεύθυνση διαπραγμάτευσης και βελτίωσης των όρων, σε μια βάση κοινής συμφωνίας όλων και χωρίς ψέματα.
Είναι αφελές να θεωρούμε πως ΠΑΣΟΚ, ΝΔ & ΔΗΜΑΡΑ θα μπορέσουν να εφαρμόσουν οτιδήποτε αν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ είναι στα κάγκελα, κάνουν απεργίες και φωνάζουν ‘ΠΡΟΔΟΤΕΣ & ΚΟΤΕΣ’. Είναι επίσης αφελές να θεωρούμε πως οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ (ακόμα και αν καταφέρει να γίνει κυβέρνηση με αυτοδυναμία!) θα μπορούσαν να γίνουν ποτέ πραγματικότητα…. (δες την ανάλυση για τα ψέματα παραπάνω).
Συνεπώς η μια και πραγματική λύση είναι οικουμενική κυβέρνηση, πραγματική με δυνατή στήριξη από όλους για να επιτευχθεί ότι καλύτερο μπορεί να επιτευχθεί για την χώρα. Αυτό για να γίνει θέλει ρεαλισμό και αλήθειες, τίποτε άλλο. Οι εκλογές αυτό έδειξαν άλλωστε και οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν υποχρέωση να το κάνουν πράξη. Η εναλλακτική λύση είναι αν γίνουν επαναληπτικές εκλογές να υπάρξει σαφής εντολή στην μια η την άλλη πλευρά. Σε αυτούς που λένε αυτά τα ψέματα (ώστε να τα πραγματοποιήσουν) ή σε αυτούς που λένε την αλήθεια (ώστε να προχωρήσει η Ελλάδα).
ΕΠΙΛΟΓΟΣ – Πως η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ και ο αυτοεγκλωβισμός στη ρητορική του, θα οδηγήσει εκτός ΕΥΡΩ
Ας πούμε και δυο λόγια για την κομματική τακτική ΣΥΡΙΖΑ και για το πως αυτή θα οδηγήσει εκτός Ευρώ.
Το συνονθύλευμα κομμάτων που ονομάζεται σήμερα ΣΥΡΙΖΑ έχει εγκλωβιστεί άσχημα στην ρητορική του και δεν φαίνεται να έχει διέξοδο αν δεν κάνει βήματα συμβιβασμού.
Το πιο αναμενόμενο αποτέλεσμα αυτών των χειρισμών είναι:
Α) Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπει σε μια μορφή κυβέρνησης, είτε τώρα είτε μετά τις επαναληπτικές εκλογές και θα κληθεί να αποδείξει και να κάνει πραγματικότητα αυτά που υποστηρίζει.
Β) Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να αρνείται συμμετοχή σε κυβέρνηση. Για να κυβερνηθεί ο τόπος, τελικά οι υπόλοιπες δυνάμεις ίσως κάνουν μια κυβέρνηση. Ο Τσίπρας θα επιτίθεται συνεχώς για να αποδυναμώνει οποιαδήποτε κυβερνητική ενέργεια. Κάθε χτύπημα αποδυνάμωσης θα οδηγεί σε μεγαλύτερη αστάθεια και πιθανότητα αποτυχίας του προγράμματος. Απώτερος στόχος η αποτυχία της Ελλάδας, έξοδος από το Ευρώ αλλά ΧΩΡΙΣ να έχει μέχρι τότε συμμετέχει σε κάποια κυβέρνηση, ώστε να μπορέσει να αναλάβει τα αποκαΐδια και με απόλυτη νομιμοποίηση ότι είχε δίκιο σε όλα και ότι άλλοι απέτυχαν και οδήγησαν την Ελλάδα στη δραχμή.
http://wiredandready.net/

Δεν υπάρχουν σχόλια :