@periodiko tweets

Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012

Η Ελλάδα της διαφθοράς

του Γιάννη Μαρίνου στο ΒΗΜΑ
Η μοίρα είναι σκληρή για τον Γιώργο Παπανδρέου. Την ώρα που σχεδόν απόβλητος από το κόμμα του και από τη διακυβέρνηση της χώρας παρέδιδε την εξουσία του ΠαΣοΚ στον ...


προ πέντε ετών αποδοκιμασθέντα ανταγωνιστή του Ευάγγελο Βενιζέλο, επιβεβαιωνόταν με πλήρεις σχεδόν αποδείξεις η δήλωσή του προς τη διεθνή κοινότητα ότι κυβερνά μια χώρα διεφθαρμένων.

Μόνο που φαίνεται να του διαφεύγει ότι αυτή εδραιώθηκε και κοινωνικοποιήθηκε από το ΠαΣοΚ και τον ιδρυτή πατέρα του, που «νομιμοποίησε» τη μίζα με πλαφόν κάτω των 500 εκατ. δραχμών, όπως ευρέως γνωστοποιήθηκε τότε, με ενθουσιωδώς συμπράττοντες το πελατειακό πολιτικό σύστημα και τον αδίστακτο και ασύδοτο κομματικό συνδικαλισμό.

Η για πρώτη φορά σοβαρή δραστηριοποίηση των ελεγκτικών αρχών από τολμηρά και ευσυνείδητα στελέχη τους έφερε στη δημοσιότητα την... έκταση της διαφθοράς, η οποία έχει αναπτυχθεί ανενόχλητη σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, με πρωτοστατούντα τον δημόσιο τομέα. Οι ελάχιστοι πια νομοταγείς πολίτες κατάπληκτοι πληροφορήθηκαν αυτές τις μέρες για το πάρτι ληστείας των ασφαλιστικών μας αποταμιεύσεων στο ΙΚΑ από υπαλλήλους του (πόσους άραγε;) σε συνεργασία με εξίσου διεφθαρμένους ασφαλισμένους, για να επακολουθήσουν επιτέλους κάποιες συλλήψεις αλλά με αμφίβολη τιμωρία (ο νόμος προνοεί για την προστασία τους).

Ταυτόχρονα επιβεβαιώθηκε η από χρόνια κυκλοφορούσα φήμη ότι για να προωθηθεί η νόμιμη και με κοινοτικά κονδύλια επιδότηση παραγωγικών επενδύσεων απαιτούνταν μίζα από τους κρατικούς υπαλλήλους που ήταν αρμόδιοι για τη διεκπεραίωσή τους. Επακολούθησαν συλλήψεις και ξήλωμα ολόκληρης της υπηρεσίας επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης από την ευαισθητοποιηθείσα νέα υπουργό κυρία Διαμαντοπούλου.

Είναι αμέτρητοι οι γιατροί που από χρόνια συνταγογραφούν ασυστόλως και άνευ λόγου φάρμακα προς δικαιούχους και μη, προκειμένου να δικαιολογούν τις μίζες τους από τους προμηθευτές φαρμάκων, ενώ άλλοι πιο αδίστακτοι συνεργούν στην αγορά ιατρικών εργαλείων και μηχανημάτων με γενναία προμήθεια. Αλλοι γιατροί χορηγούν αβέρτα πιστοποιητικά για δήθεν αναπήρους, τυφλούς και κάθε άλλη επιδοτούμενη κατάσταση, με το αζημίωτο προφανώς.

Είναι χιλιάδες οι συμμετέχοντες σε αυτό το ανόσιο πάρτι και από την πλευρά των αρμόδιων κρατικών λειτουργών αλλά και από την πλευρά των πολιτών που συνεργούν. Αλλωστε εκατοντάδες, μπορεί και χιλιάδες, είναι οι εφοριακοί, τελωνειακοί, αστυνομικοί, μηχανικοί που εκβιάζουν ή λαδώνονται από πολίτες θύματα ή ενθουσιωδώς συμπράττοντες στη φοροδιαφυγή, στην παράνομη διακίνηση εμπορευμάτων, στα όργια πολεοδομικής αυθαιρεσίας. Νόθευση όλων των καυσίμων στον Στρατό, ατελείωτα όργια στο ποδόσφαιρο, γενικότερη η παραβατικότητα, με συνένοχη ολόκληρη σχεδόν την κοινωνία.

Γιατί όλα αυτά που σήμερα αποκαλύπτονται και προβάλλονται με δήθεν φρίκη από τα ΜΜΕ είναι από χρόνια γνωστά, συνήθως συμβαίνοντα και ευρέως αποδεκτά. Το βασικό χαρακτηριστικό της ελληνικής διαφθοράς είναι η μαζικότητά της. Και το κίνητρο που ενεργοποιεί την έμφυτη ροπή προς τον πλουτισμό και την παραβατικότητα είναι, όπως τόνισε πρόσφατα ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιντζής, η ανοχή που εξασφαλίζει η νομοθεσία και το ότι ουδέποτε επιβάλλονται αυστηρές ποινές στους παραβάτες.

Δεκάδες χιλιάδες είναι οι αγρότες που με ψευδείς βεβαιώσεις εισπράττουν παράνομα επί χρόνια επιδοτήσεις, με συνεργούς εκατοντάδες γεωπόνους που παρέχουν ψευδείς βεβαιώσεις με το αζημίωτο, χωρίς ποτέ να διωχθεί κανείς ή τουλάχιστον να υποχρεωθεί να επιστρέψει τον αδικαιολόγητο πλουτισμό του.

Εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι αποκρύπτοντες τα έσοδά τους για λόγους φοροδιαφυγής, αφού το 70% των φορολογουμένων δηλώνει ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίοι που πρωτοστατούν (π.χ. δεν δίνουν αποδείξεις ή παρακρατούν, δηλαδή κλέβουν, τον ΦΠΑ), είναι γιατροί που παίρνουν φακελάκι, εκπαιδευτικοί του Δημοσίου που κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα με μαύρο εισόδημα, απειράριθμοι δημόσιοι λειτουργοί, που με όπλο τη νομοθετημένη, ενίοτε σκοπίμως, γραφειοκρατία εισπράττουν «γρηγορόσημο» προκειμένου να κινηθεί η κρατική μηχανή.

Θα χρειαστεί να συνεχίσω.

Δεν υπάρχουν σχόλια :