Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Νέες ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Σημαντικές αυξήσεις στο τέλος υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) που θα καταβάλουν -από την 1η Ιανουαρίου 2012- οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος, αποφάσισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι αυξήσεις στα ... 


τιμολόγια της ΔΕΗ.

Η χρέωση για τους οικιακούς καταναλωτές θα διαμορφωθεί, από 1ης Ιανουαρίου, στα 5,99 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 1,95 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Το τέλος ΑΠΕ είναι μία από τις πηγές χρηματοδότησης της παραγωγής «πράσινης» ενέργειας.

Σημειώνεται ότι στην εισήγηση του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας προβλέπονταν ακόμη μεγαλύτερες ανατιμήσεις, προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα που έχει δημιουργηθεί στο λογαριασμό των ανανεώσιμων πηγών, το οποίο -σύμφωνα με τη ΡΑΕ- στο τέλος του 2011 θα διαμορφωθεί στα 194,7 εκατ. ευρώ.

Το έλλειμμα προβλέπεται μεταξύ άλλων να καλυφθεί με την εκχώρηση μέρους των εσόδων από το τέλος υπέρ της ΕΡΤ που περιλαμβάνεται επίσης στους λογαριασμούς ρεύματος αλλά και με την επιβολή έκτακτου τέλους ύψους 2 ευρώ ανά μεγαβατώρα στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή, για το οποίο το σωματείο «Σπάρτακος» της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα εξέφρασε την αντίθεσή του.

Αναλυτικά, ανά κατηγορία καταναλωτών, το τέλος ΑΠΕ διαμορφώνεται ως εξής:

Υψηλή τάση 2,96 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 1,04 ευρώ), αγροτική χρήση στη μέση τάση 2,29 ευρώ (από 0,74 ευρώ), λοιπές χρήσεις στη μέση τάση 5,35 ευρώ (από 1,69 ευρώ), αγροτική χρήση χαμηλή τάση 2,96 ευρώ (από 0,90 ευρώ), οικιακή χρήση χαμηλή τάση 5,99 ευρώ (από 1,95 ευρώ) και λοιπές χρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια :