Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Κλειστό παραμένει το Μουσείο Μαρία Κάλλας στην Τεχνόπολη στο Γκάζι και ερείπιο το σπίτι της στην Αθήνα

Να λάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για το άνοιγμα του Μουσείου «Μαρία Κάλλας» στην Τεχνόπολη στο Γκάζι ζητά ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Π. Γερουλάνο. Ειδικότερα, στο ...


έγγραφό του ο κ. Αυγενάκης σημειώνει ότι «φέτος συμπληρώθηκαν 34 χρόνια από το θάνατο της Μαρίας Κάλλας, κορυφαίας υψίφωνου, που άλλαξε την πορεία του λυρικού θεάτρου τον 20ό αιώνα και αποτέλεσε απάξια πρέσβειρα του Ελληνικού πολιτισμού σε ολόκληρο τον κόσμο». 
Ωστόσο, τονίζει ότι «το σπίτι και το μουσείο Μαρία Κάλλας παραμένουν ανεκμετάλλευτα» και σημειώνει ότι «το σπίτι της Μαρίας Κάλλας, επί της οδού Πατησίων αρ. 61, έχει χαρακτηριστεί από το 1989, επί υπουργίας Μελίνας Μερκούρη, ως διατηρητέο ιστορικό και αρχιτεκτονικό μνημείο των νεότερων χρόνων». 
Υπενθυμίζει ότι «στην πρόσοψη της πολυκατοικίας τοποθετήθηκε αναμνηστική πλάκα, η οποία έχει αφαιρεθεί σήμερα, όπου αναγραφόταν: «Στο σπίτι αυτό έζησε η Μαρία Κάλλας. Υπουργείο Πολιτισμού 1987», πως «το κτίριο αποτελεί ιδιοκτησία του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου ΝΑΤ από το 1950», ενώ αναφέρει ότι «έγινε μελέτη ανακατασκευής, αλλά το ΝΑΤ δήλωσε έλλειψη κονδυλίων για την εφαρμογή της και έκτοτε έχει εγκαταλειφθεί».

Επιπλέον, σημειώνει ότι «κλειστό παραμένει από το 2008 και το μουσείο «Μαρία Κάλλας» στο Γκάζι», το οποίο «αποτελεί αυτόνομο οργανισμό του Δήμου Αθηναίων και διαθέτει αυθεντικά αντικείμενα της μεγάλης ντίβας του λυρικού τραγουδιού, που αγοράστηκαν στο Παρίσι, με τη συνδρομή του Υπουργείου Πολιτισμού». 
Υπενθυμίζει ότι «ιδρύθηκε στα τέλη του 2002 και λειτούργησε στην αίθουσα «Ανδρέας Εμπειρίκος» στην Τεχνόπολη στο Γκάζι έως τον Οκτώβριο του 2008, οπότε ξεκίνησε η μεταφορά του στο δεύτερο όροφο, στην αίθουσα «Άγγελος Σικελιανός» και τονίζει ότι «από τότε δεν έχει ξαναλειτουργήσει (παρόλο που εξακολουθεί να αναφέρεται ως ενεργό στους ξένους τουριστικούς οδηγούς) και τρία χρόνια μετά, μένει κλειδωμένο, με τα σπάνια εκθέματά του να κινδυνεύουν από τη φθορά».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αυγενάκης ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να προβεί «σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση του σπιτιού της Μαρίας Κάλλας, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέο ιστορικό και αρχιτεκτονικό μνημείο των νεότερων χρόνων», καθώς και να μεριμνήσει «για την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου «Μαρία Κάλλας» στο χώρο της Τεχνόπολης στο Γκάζι, που παραμένει κλειστό εδώ και περίπου 3 χρόνια».

Δεν υπάρχουν σχόλια :