Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Θύελλα κατά του Κάμερον στη βρετανική Βουλή για τη στάση του στις Βρυξέλλες

Εξηγήσεις για την απόφασή του να ασκήσει βέτο στην αλλαγή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης κατά την πρόσφατη Σύνοδο των Βρυξελλών επεχείρησε να δώσει χθες στο βρετανικό Κοινοβούλιο ο Ντέιβιντ Κάμερον. Η είδηση όμως δεν βγήκε ούτε από τις δηλώσεις του ούτε από τις ...


αναμενόμενες (θυελλώδεις) αντιδράσεις των βουλευτών: τη μεγαλύτερη εντύπωση την προκάλεσε η απουσία από τα κυβερνητικά έδρανα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, και ηγέτη των Ελεύθερων Δημοκρατών, Νικ Κλεγκ – ο οποίος είχε δηλώσει ήδη από την Κυριακή «βαθιά απογοητευμένος» με την έκβαση της Συνόδου.
«Πού είναι ο Κλεγκ;», άρχισαν να φωνάζουν βουλευτές των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, ενώ ο Κάμερον άρθρωνε τις πρώτες λέξεις. «Ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να πείσει ούτε καν τον αντιπρόεδρό του για το ορθόν των πράξεών του», δήλωσε λίγο αργότερα ο ηγέτης των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ, κατηγορώντας τον Κάμερον ότι διέπραξε «το μεγαλύτερο λάθος της Βρετανίας στην Ευρώπη εδώ και τριάντα χρόνια», χαρακτηρίζοντας την έκβαση της Συνόδου «διπλωματική καταστροφή» για τη χώρα του. Οταν πια εντοπίστηκε, ο ίδιος ο Κλεγκ δικαιολόγησε την απουσία του λέγοντας πως η διαφωνία του με τον Κάμερον στο θέμα αυτό είναι ήδη γνωστή, και πως η παρουσία του θα είχε λειτουργήσει «ως αντιπερισπασμός». Τόσο ο Κλεγκ πάντως όσο και ο Κάμερον υποστήριξαν, ο καθένας με τον τρόπο του, πως η κυβέρνηση συνασπισμού τους δεν απειλείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια :