Σε μη βιώσιμα επίπεδα κινούνται τα χρέη των δύο μεγάλων κομμάτων, ο εκτροχιασμός των οποίων παραπέμπει στην κατάσταση των δημοσιονομικών στοιχείων της χώρας.
Ο δανεισμός από τις τράπεζες με υψηλά επιτόκια, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση της εκταμίευσης των κρατικών επιχορηγήσεων και τη μείωση των εισφορών από τους πολίτες λόγω της κρίσης, έχει
πλήξει σοβαρά τα κομματικά ταμεία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις στη μισθοδοσία του προσωπικού.
Χαρακτηριστικό της έλλειψης ρευστότητας είναι το γεγονός ότι πριν από λίγες ημέρες η ΝΔ έλαβε από την Attica Bank δάνειο ύψους 2 εκατ. ευρώ με επιτόκιο πάνω από 8% για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες της.
Από τους ισολογισμούς του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας προκύπτει ότι τα χρέη του προς τις τράπεζες αυξήθηκαν κατά 67 εκατ. ευρώ και έτσι σήμερα προσεγγίζουν τα 114 εκατ. ευρώ συνολικά. Ειδικότερα, όπως προκύπτει για την περίοδο 2006-2010, το κόμμα δανείστηκε 187 εκατ. ευρώ και για την εξυπηρέτηση δανείων κατέβαλε 120 εκατ. ευρώ.
Και στην περίπτωση της ΝΔ έχουμε υπερδιπλασιασμό των χρεών προς τις τράπεζες κατά την τελευταία πενταετία: από 50 εκατ. ευρώ το 2006, το υπόλοιπο των δανείων που έχει λάβει η γαλάζια παράταξη άγγιξαν τα 128 εκατ. ευρώ το 2010 και πλέον χρειάζεται περίπου 1 εκατ. ευρώ τον μήνα για τους τόκους.
ΡΕΚΟΡ. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι, σε σχέση με τις δαπάνες – ή, αν θέλετε, κάτι σαν το αντίστοιχο «ακαθάριστο εθνικό προϊόν» τους –, τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν σήμερα χρέος μεγαλύτερο αναλογικά από αυτό της χώρας. Οσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, το ποσοστό χρέους ανέρχεται σε 180% και στην περίπτωση της ΝΔ σε 300% επί του «ΑΕΠ» τους το 2010. Υπολογίζεται εξάλλου ότι κάθε χρόνο από το 2006 οι οφειλές αυξάνονταν κατά μέσον όρο 28% για την πράσινη παράταξη και 31% για τη γαλάζια.
Μόνο στην Αγροτική Τράπεζα η ΝΔ χρωστά 105 εκατ. ευρώ, 7 εκατ. περισσότερα από το ΠΑΣΟΚ. «Αρκετά παλαιότερα τα δάνεια των μεγάλων κομμάτων ήταν στην Εθνική. Επί εποχής Καρατζά, τη δεκαετία του 1990, αποφασίστηκε τα δάνεια να μεταφερθούν στην Αγροτική, λίγο πριν από την εισαγωγή της Εθνικής στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Τα κόμματα είχαν συνηθίσει και αυτά στο φθηνό χρήμα: δανείζονταν με επιτόκιο 1,7%-2,1% που ήταν συνδεδεμένο με το Εuribor. Πέρυσι, όταν η Αγροτική δεν πέρασε το stress test, «κρατούσε» την επιχορήγηση μέχρι το τέλος Ιουλίου έως την υπογραφή νέας δανειακής σύμβασης με επιτόκιο 8,65%», λέει γνώστης των καταστάσεων. Σημειώνεται ότι και τα δύο κόμματα έχουν προχωρήσει σε διακανονισμό για τον μηδενισμό του χρέους τους στην Αγροτική Τράπεζα έως το 2019. Ωστόσο υπάρχουν φωνές που αμφιβάλλουν για την επίτευξη αυτού του στόχου – οι ίδιοι αναφέρουν ότι είναι απαραίτητη επιμήκυνση της αποπληρωμής έως το 2023-2024 με ταυτόχρονη μείωση του επιτοκίου.
ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ. Σύμφωνα με στελέχη που έχουν γνώση της οικονομικής κατάστασης των κομμάτων, οι βασικότεροι λόγοι συσσώρευσης τόσο μεγάλων χρεών είναι οι ακόλουθοι:
Κατ’ αρχάς, οι μετακινήσεις ψηφοφόρων – εκτιμάται ότι στις εθνικές εκλογές καλύπτονται τα έξοδα για 50.000 ετεροδημότες για κάθε μεγάλο κόμμα, 20.000 στις ευρωεκλογές και 15.000 στις εκλογικές αναμετρήσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθούν και περίπου 10.000 κάτοικοι εξωτερικού. Σημειώνεται ότι για μετακινήσεις ψηφοφόρων το ΠΑΣΟΚ δήλωσε το 2009 δαπάνες ύψους 12,75 εκατ. ευρώ.
Μεγάλο έξοδο για τα κόμματα αποτελεί και η διαφημιστική δαπάνη. Για παράδειγμα, για την εκλογική αναμέτρηση του 2009 η ΝΔ ξόδεψε 5,5 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν παράπονα για κόστος προβολής αυξημένο έως και δυόμισι φορές κατά τις προεκλογικές περιόδους, όπου ζητούνταν και προπληρωμή.
Ακόμη, μεγάλα ποσά ξοδεύονται για τις δημοσκοπικές έρευνες, αλλά και για το στήσιμο εκδηλώσεων. Χαρακτηριστικά, μια εκδήλωση που διοργανώνει ένας πολιτικός ηγέτης π.χ. στη Λάρισα δεν κοστίζει λιγότερο από 20.000 ευρώ για μία ημέρα. Στα έξοδα υπολογίζονται και οι αποστολές ατόμων για την προετοιμασία της κινητοποίησης, για το οργανωτικό σκέλος, η ειδοποίηση μελών μέσω τηλεφωνημάτων και αποστολής SMS, η μετακίνηση μελών, η μίσθωση του χώρου κτλ.
Για να δανειστούν τα μεγάλα κόμματα από τις τράπεζες χρησιμοποιούν ως εγγύηση μέρος της κρατικής επιχορήγησης που θα λάβουν έως και το 2019. Με τα ποσοστά που είχαν τα
προηγούμενα έτη τα ποσά που ελάμβαναν κυμαίνονταν σε 15- 24 εκατομμύρια τις μη εκλογικές χρονιές και σε 25-33 κατά τις εκλογές. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η χρηματοδότηση αναμένεται τα επόμενα χρόνια να μειωθεί λόγω της πτώσης των ποσοστών των κομμάτων. Από την πλευρά τους κομματικά στελέχη αναφέρουν ότι η εγγύηση αφορά το πολύ 6-8 εκατομμύρια από το σύνολο της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης, ποσό το οποίο θεωρείται ασφαλές
Του Χάρη Καρανίκα / / στα ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου