Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Αριστερή παράταξη ζητά λιγότερο κράτος!


Μία ελληνική εκδοχή της Ευρωαριστεράς στις
εκλογές των αρχιτεκτόνων προκαλεί συζητήσεις
«Έσπασαν» την Τετάρτη τα τηλέφωνα των υποψηφίων που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια των εκλογών της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ) την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, καθώς η Συνεργασία Αριστερών Αρχιτεκτόνων, ένα πολιτικό σχήμα, στο οποίο συμμετέχουν μηχανικοί από τον ευρύτερο αριστερό χώρο, ανέβασε το
«κλαδικό» πολιτικό θερμόμετρο στο «κόκκινο», διότι ζήτησε ένα «μικρότερο και λειτουργικότερο κράτος».



Στο κείμενο αρχών της παράταξης, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης που περνάει η χώρα μας την εποχή αυτή χαρακτηρίζονται από την ανάγκη καθορισμού μίας νέας διαδικασίας Ανάπτυξης, διαδικασία όπου το επάγγελμα του αρχιτέκτονα θα παίξει καθοριστικό ρόλο και επομένως η παρουσία του Συλλόγου στην "νέα τάξη πραγμάτων", θα θέσει νέες αρχές και προτεραιότητες όπως:


- Μικρότερο και λειτουργικό κράτος
- Νέος τρόπος εκδόσεως αδειών
- Χωροταξία και πολεοδομία στον αυτοδιοικητικό Καλλικράτη
- Απλοποίηση συμμετοχής φορέων και υπουργείων στην έκδοση οικοδομικής αδείας»

Η επίμαχη φράση άναψε φωτιές ακόμη και στους κόλπους της Συνεργασίας, καθώς ορισμένα μέλη της έκαναν αρνητικούς συνειρμούς με την εν εξελίξει εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας στο δημόσιο. Ωστόσο, κύκλοι της κίνησης υποστηρίζουν ότι και δημόσιοι υπάλληλοι μηχανικοί συνηγορούν πλέον υπέρ της συγκεκριμένης θέσης, αναγνωρίζοντας τα βάρη που δημιούργησε η γραφειοκρατία σε βάρος της ανάπτυξης και της ποιότητας του αρχιτεκτονικού έργου.

Η Συνεργασία, η οποία στο παρελθόν έχει αναδείξει τρεις προέδρους στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ (Σπ. Παπαδόπουλος, Ράνια Κλουτσινιώτη, Ελένη Πορτάλιου) και είναι η τρίτη δύναμη στον αρχιτεκτονικό κόσμο, κάνει έκκληση «να επανακαθοριστεί ο επιστημονικός χαρακτήρας του Συλλόγου», ζητώντας «την απομυθοποίηση των δεσμεύσεων της νομοθεσίας που οδηγούν στις γνωστές αγκυλώσεις, την ενοποίηση με την κατάργηση αρμοδιοτήτων διαφόρων φορέων που έχουν σχέση με το επάγγελμα του αρχιτέκτονα και συνδέονται άμεσα με την ανάπτυξη και αξιοποίηση ακινήτων», αλλά και τη διεκδίκηση «χρηστής διοίκησης».


«Κάθε προσπάθεια περιορισμού του αρχιτέκτονα σε καθήκοντα συντονισμού της διαχείρισης συνεπάγεται την παρεμπόδισή του να εκπληρώσει τα καθήκοντά του ενώ φέρει ,συνολικά, την επαγγελματική ευθύνη για το αποτέλεσμα του έργου» παρατηρεί η Συνεργασία.


«Γι' αυτό το αποτέλεσμα τα μέρη πρέπει να λειτουργούν συλλογικά και ομαδικά και όχι ανταγωνιστικά, διότι στην περίπτωση αυτή απεδείχθη ότι οδηγούμεθα σε καθυστερήσεις και στην ακύρωση κάθε προσπάθειας για την επιθυμητή ποιότητα του έργου, που οδηγεί στην ακύρωση κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας στην χώρα» σημειώνεται στο ίδιο κείμενο.


«Μία Ελληνική Ευρωαριστερά»
Έμπειροι παρατηρητές των πολιτικών συσχετισμών του τεχνικού κόσμου μιλούν για μία κίνηση που προκάλεσε έντονες συζητήσεις, διαπιστώνοντας «μία νέα Ευρωαριστερά που διαφοροποιείται φανερά από τις παραδοσιακές θέσεις των κομμάτων της Αριστεράς», και προκαλεί εσωτερικές αντιστάσεις ακόμη και στους κόλπους της Συνεργασίας Αριστερών Αρχιτεκτόνων.

Στη λίστα των υποψηφίων της παράταξης συναντώνται αρχιτέκτονες όπως ο πρόεδρος του Ελληνικού τμήματος της Διεθνής Ένωση Αρχιτεκτόνων (UIA), κ. Νίκος Φιντικάκης, ο βραβευμένος, κ. Αντώνης Νουκάκης, ο κ. Νίκος Μπανιάς (αδελφός του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ), οι αρχιτέκτονες Ανδρέας και Σάκης Διγενής και άλλοι. Το «μείγμα» της Συνεργασίας συγκεντρώνει στελέχη που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, την Δημοκρατική Αριστερά, αλλά και ανένταχους Αριστερούς.

Στις εκλογές του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ συμμετέχουν 20 συνδυασμοί, η πλειονότητα των οποίων διαθέτει τοπικό χαρακτήρα, ενώ τα αμιγώς πολιτικά σχήματα περιλαμβάνουν:

- Τη Συσπείρωση Αριστερών Αρχιτεκτόνων, στην οποία συμμετέχει πλέον η κυρία Πορτάλιου κι εντοπίζονται αριστεροί, «πασοκογενείς», με έντονο αντιμνημονιακό χαρακτήρα

- Τη Σύγχρονη Αρχιτεκτονική Έκφραση, με αρκετά μέλη που συνδέονται (κριτικά) με το ΠΑΣΟΚ, ενώ στις τάξεις της βρίσκεται και ο κ. Π. Συναδινός

- Το Νέο Κίνημα Αρχιτεκτόνων με έντονο οικολογικό χρώμα, αλλά και επιρροές από την εναλλακτική Αριστερά

- Την Πανεπιστημονική, η οποία είναι η κλαδική οργάνωση του ΚΚΕ

- Την ΔΚΜ, η οποία συνδέεται με τη ΝΔ και έχει αναδείξει τον νυν πρόεδρο του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, κ. Ευ. Λυρούδια

- Την Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων Αρχιτεκτόνων, η οποία συγκεντρώνει κομμουνιστογενείς, αλλά και πολλούς ανένταχους αριστερούς

- Και την, επίσης, αριστερογενή ΕΛΕΜ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :