Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Καταδικάστηκε το μπλογκ "Εδώ Πειραιάς" για συκοφάντηση

Υπέρ του πρώην νομάρχη Πειραιά, κ. Γιάννη Μίχα, ήγειρε η δικαστική πλάστιγγα στη διαμάχη του με τον πρώην υπάλληλο της νομαρχίας και μπλόγκερ κ. Μιχάλη Αγγελόπουλο (μπλογκ: http://edo-peiraias.blogspot.com/), μια υπόθεση που είχε εξάψει το ενδιαφέρον της διαδικτυακής κοινότητας, καθώς «έξυνε» τις μόνιμες πληγές της ελευθερίας της έκφρασης στο 


Ιντερνετ και της σχέσης των μπλογκς με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Όλα ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια, όταν ο κ. Μίχας άσκησε αγωγή εναντίον του πρώην υφισταμένου του, διότι ο τελευταίος στο μπλογκ του
Το δικαστήριο εξέδωσε την απόφαση 6376/2010, η οποία δέχεται εν μέρει την αγωγή του κ. Μίχα, με το σκεπτικό ότι οι ισχυρισμοί του κ. Αγγελόπουλου στο μπλογκ του δεν συνοδεύονται από στοιχεία, περισσότερες πληροφορίες ή συγκεκριμένες καταγγελίες, με αποτέλεσμα πράγματι να θίγεται η τιμή και η υπόληψη του πρώην νομάρχη. 
Το δικαστήριο υποχρέωσε τον εναγόμενο να καταβάλλει το ποσό των 15.000 ευρώ στον κ. Μίχα, αποζημίωση σημαντικά μειωμένη από την αρχική διεκδίκηση λόγω «της μικρής σχετικά επισκεψιμότητας του ιστολογίου (...) που δεν είναι ευρέως γνωστό στους χρήστες του Διαδικτύου».

Το δικαστήριο πάντως υποχρεώνει τον κ. Αγγελόπουλο να αναρτήσει την απόφαση στο μπλογκ του, προβλέποντας πρόστιμο 100 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης της καταχωρίσεως, ενώ απαγόρευσε κάθε αναφορά στο πρόσωπο του κ. Μίχα με το ίδιο ή παρόμοιο περιεχόμενο (σε αντίθετη περίπτωση προβλέπεται «ποινή» άλλων 500 ευρώ).

Αμέσως μετά την απόφαση ο Γιάννης Μίχας δήλωσε: «Σε κάθε περίπτωση, δεν τα “βάζω” με τα μπλογκ, αλλά με εκείνους που εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες που παρέχει το Διαδίκτυο για να εξυπηρετήσουν άλλους σκοπούς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαστήριο δίκασε ερήμην τον κ. Αγγελόπουλο, που δεν εμφανίστηκε στο ακροατήριο, ενώ δεν θέλησε να εκπροσωπηθεί ούτε από πληρεξούσιο δικηγόρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :