Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Εμφύλιος πόλεμος στη χώρα του κακάο, στην Ακτή Ελεφαντοστού. Σε 28 φωτογραφίες που κάνουν το γύρο του κόσμου!

Ένας εμφύλιος πόλεμος είναι ότι χειρότερο μπορεί να τύχει σε ένα λαό. Μια σκληρή εμφύλια διαμάχη κλιμακώνεται στην Ακτή Ελεφαντοστού.
Αφορμή ήταν οι εκλογές του περασμένου έτους ενώ την ίδια στιγμή αυξάνεται και η διεθνής πίεση στον ηττημένο των εκλογών απερχόμενο πρόεδρο Λοράν Γκμπαγκμπό.
Το μεγάλο πρόβλημα ως συνήθως είναι οι 

εκτοπισμένοι. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εκτοπίζονται στην Ακτή του Ελεφαντοστού.

Χθες τρεις άνδρες και μία νεαρή γυναίκα έχασαν την ζωή τους από πυροβολισμούς στο προάστιο Τρέισβιλ του Αμπιτζάν, κατά την διάρκεια συγκρούσεων που ξέσπασαν μετά από πορεία γυναικών που υποστηρίζουν τον αναγνωρισμένο από τη διεθνή κοινότητα ως πρόεδρο της χώρας και νικητή των εκλογών Αλασάν Ουαταρά.
Η μετεκλογική κρίση στην Ακτή Ελεφαντοστού μεταξύ του απερχόμενου προέδρου Λοράν Γκμπαγκμπό που δεν εγκαταλείπει την εξουσία και του νεοεκλεγμένου και αναγνωρισμένου Αλασάν Ουαταρά έχει εξελιχθεί σε έντονη και βίαιη αντιπαράθεση μεταξύ των οπαδών τους με πολλούς νεκρούς και τη χώρα να βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης.
Θύματα και αυτής της σύρραξης είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι άμαχοι!
Στα σχέδια του απερχόμενου προέδρου της Ακτής του Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπαγκμπό, είναι να ελεγχθεί πλήρως από την κυβέρνησή του η παραγωγή του κατεξοχήν εθνικού εξαγώγιμου προϊόντος της χώρας, του κακάου.

Λόγω της εμφύλιας σύγκρουσης και των κυρώσεων που αντιμετωπίζει από την ΕΕ, ο τομέας του κακάου έχει παραλύσει, οδηγώντας στο επίπεδο της σχεδόν πλήρους απραξίας τις δραστηριότητες στα δύο μεγάλα εξαγωγικά λιμάνια της χώρας.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό πολιτικής αντιπαράθεσης και βίας, περίπου 450.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την Ακτή Ελεφαντοστού αναφέρουν τα σωστικά συνεργεία.

Μόνο στο Αμπιτζάν, περίπου 300.000 άτομα έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας των συγκρούσεων στην περιοχή του Αμπομπό, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Άλλοι 70.000 κάτοικοι έχουν αναγκαστεί να φύγουν από τις εστίες τους στα δυτικά της χώρας, ενώ σχεδόν 75.000 πρόσφυγες έχουν περάσει στην Λιβερία, οι μισοί εκ των οποίων τις τελευταίες δέκα ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :