Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Μητσοτάκης:"τα δυο μεγάλα κόμματα ενισχύθηκαν από τη SIEMENS"

Σκληρή γλώσσα για τα τεκταινόμενα στην Επιτροπή της Βουλής που ερεύνησε την υπόθεση των δωροδοκιών της Siemens σε Ελληνες πολιτικούς και κόμματα χρησιμοποίησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή της Κυριακής. Οι βουλευτές που απάρτιζαν την ................
....................
επιτροπή έκαναν φιλότιμη προσπάθεια, κατά τον πρώην πρωθυπουργό της ΝΔ, αλλά τελικά όπως σημειώνει επικράτησε ο «απόλυτος κομματικός έλεγχος της δραστηριότητας της επιτροπής».

Τα πορίσματα που δημοσιεύτηκαν τελικά κατά τον ίδιο είναι προϊόν που προέκυψε από «άθλιο συμβιβασμό» και «διαπραγματεύσεις» μεταξύ των κομμάτων για το ποιοι θα παραπεμφθούν ως ύποπτοι μη κατονομαζόμενης πράξεως.

Προσθέτει επίσης ότι «δεν ελέγχθησαν τα οικονομικά των κομμάτων» χωρίς να υπάρχει κανένα εμπόδιο στην Επιτροπή να το πράξει.

«Τα χρήματα που περνούσαν εκείνη την εποχή στα κόμματα δεν ανεφέροντο επωνύμως αλλά ως κουπόνια τα οποία κατενέμοντο μάλιστα σε ύψος νόμιμο» σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης.

Η επιτροπή, όπως υποστηρίζει, θα «έπρεπε να έχει το θάρρος να πει την αλήθεια ότι τα δυο μεγάλα κόμματα ενισχύθηκαν από τη SIEMENS, χωρίς εγώ να αποκλείω ότι ενισχύθηκαν και μικρότερα κόμματα».

«Στην Ελλάδα έχει γίνει παραδεκτό ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να βοηθούν τα κόμματα. Μεγάλα και μικρά κόμματα, κάτι ξέρει από αυτά και το ΚΚΕ, και αυτό θεωρείτο και ήταν νόμιμο. Από την ώρα όμως που γίνεται εξαγορά συνειδήσεως είτε υπηρεσιακών οργάνων είτε πολιτικών, για να πετύχουν αθέμιτα ωφελήματα, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά».

Ο κ.Μητσοτάκης εκτιμά ότι τα αδικήματα τα οποία τυχόν έχουν τελεστεί στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι κατά 90% παραγεγραμμένα.

Οσον αφορά τη θεσμική θωράκιση της ελληνικής πολιτικής ζωής από τέτοια φαινόμενα στο μέλλον, ο πρώην πρωθυπουργός σημειώνει ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών «και να υπαχθούν οι πολιτικοί στη δικαιοδοσία στην οποία υπάγεται ο απλός πολίτης».

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να κηρυχθεί η επόμενη Βουλή αναθεωρητική, καθ’ υπέρβαση και παρέκκλιση του Συντάγματος, όπως τονίζει.

Οσον αφορά τις εστίες που γεννούν τη διαφθορά ο κ.Μητσοτάκης έδειξε τις επιχειρήσεις που δημιουργεί το ίδιο το Δημόσιο ή σχετίζονται στενά με αυτό. «Το μεγάλο κράτος, το οποίο είναι σπάταλο και διεφθαρμένο ασχολείται και με επιχειρήσεις που αποτελούν θερμοκήπιο για την ανάπτυξη της διαφθοράς», όπως σημειώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια :