Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

25 χρόνια από την καταστροφή του Challenger. Μεγάλο αφιέρωμα του «περιοδικού» στην δασκάλα Christa McAuliffe

Ένα εντυπωσιακό φωτορεπορτάζ - αφιέρωμα στην δασκάλα Christa McAuliffe, που επελέγη να συμμετάσχει στο πλήρωμα του Challenger.


  28 Ιανουαρίου 1986. Το πλήρωμα είναι έτοιμο για την εκτόξευση. Από αριστερά προς τα δεξιά:Ellison Onizuka, Mike Smith, Christa McAuliffe, Dick Scobee, Greg Jarvis, Ron McNair and Judith Resnik. (NASA/1986)
       Η δασκάλα Christa McAuliffe που επελέγη για να συμμετάσχει στο πλήρωμα. Στη φωτό βρίσκεται στο Johnson Space Center του Houston. Το όνειρο της ζωής της ήταν να ταξιδέψει στο διάστημα. Θα ήταν η πρώτη δασκάλα στο διάστημα!
Η Christa McAuliffe στο «Lions Club parade» του New Hampshire με την κόρη της Caroline και τον γιό της Scott. McAuliffe. Η Christa ήταν καθηγήτρια Κοινωνικών Σπουδών στο Concord High School. 
Η McAuliffe συμμετείχε εθελοντικά στην "Nevers Band" του New Hampshire. Πριν το ταξίδι διοργανώθηκε προς τιμήν της, μία "Christa McAuliffe Day."  Η δασκάλα διηύθηνε την μπάντα στο "Stars and Stripes Forever".
Η Christa McAuliffe κάνει jogging με φίλους της στο πάρκο του Concord.
 Η Christa McAuliffe, η δασκάλα αστροναύτης γιορτάζει με την οικογένειά της και φίλους της στο σπίτι της στο Concord, την επομένη της επίσκεψής της στον Λευκό Οίκο. 
  Η McAuliffe επιβιβάζεται σε μια πτήση test στις 2 Ιανουαρίου του 1986. Η συγκεκριμένη εξάσκηση περιελάμβανε «stop and go landings».
Η McAuliffe εξασκείται σε ένα test ride σε ένα NASA T-38 jet trainer τον Σεπτέμβριο του 1985. 
 Στο T-38 trainer jet πάνω από το Galveston Bay. Στο background αριστερά, διακρίνεται τμήμα του Galveston Island και του Houston, TX metropolitan area. 
Εκπαιδευόμενη στον χειρισμό του remote manipulator στο flight deck, ενός  simulator του Challenger, στο Johnson Space Center, τον Ιούλιο του 1985.
 Εξάσκηση σε μηδενική βαρύτητα στο Johnson Space Center. Οκτώβριος του  1985.
Υπογράφοντας αυτόγραφα σε μια εκδήλωση προς τιμήν της McAuliffe
Στην αποβάθρα του Challenger στο Pad 39-A. Οκτώβριος του 1985 στο Kennedy Space Center της Florida.
 H Christa McAuliffe και η Barbara Morgan, δεξιά γελούν κατά τη διάρκεια μιας εξάσκησης.
Η McAuliffe χαμογελά καθώς περπατά προς την αποβάθρα του Challenger.
 Το πλήρωμα του Challenger, flight 51-L, μόλις έχει εξέλθει από το Kennedy Space Center στο Cape Canaveral, Fla. Προηγείται ο commander Francis Scobee. Έπονται η υπεύθυνη της πτήσης  Judith Resnik. Ακολουθούν οι  Ronald McNair, Gregory Jarvis, Ellison Onizuka, Christa McAuliffe and ο πιλότος Michael Smith. 
 Το Challenger αφήνει την αποβάθρα 39B στις 28 Ιανουαρίου 1986 και ώρα  11:38 π.μ. 
 Συμμαθητές και συμμαθήτριες του γιού της άτυχης δασκάλας χειροκροτούν κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης. Ο ενθουσιασμός σε λίγη ώρα θα μετατραπεί σε τρόμο. Το ταξίδι του Challenger διήρκεσε μόλις 73 δεύτερα!
Η καταστροφή ξεκίνησε με μία έκρηξη στον δεξιό πύραυλο προώθησης. Η συνέχεια ήταν οδυνηρή.
Αυτή η φωτογραφία, 73 δευτερόλεπτα μετά το lifting off έγινε το σύμβολο της τραγωδίας. Την τράβηξε ο Bruce Weaver για το AP.
Η πρώτη αντίδραση της οικογένειας της McAuliffe. Ήδη έχει ανακοινωθεί η πρώτη εκτίμηση από το Διαστημικό Κέντρο. Σχεδόν ταυτόχρονα με την έκρηξη! Η οικογένεια της δασκάλας δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει την καταστροφή.
Καθηγητές και μαθητές από το σχολείο της McAuliffe, μόλις συνειδητοποίησαν την καταστροφή. Τα κομμάτια του Challenger έχουν αρχίσει να πέφτουν από τον ουρανό. Φωτογραφία της Keith Meyers για τους  New York Times.
Η πρώτη ανακοίνωση στα μέσα ενημέρωσης έγινε από τον Tom Brokaw στο NBC και από το στούντιο της Washington. 
Ο Πρόεδρος Ronald Reagan μαζί με τα μέλη της κυβέρνησής του βλέπουν σε απευθείας μετάδοση την εκτόξευση και την έκρηξη. Από αριστερά διακρίνονται οι: Larry Speakes, Dennis Thomas, Jim Kuhn, Reagan, Patrick Buchanan.
 Ένας εθνικός θρίαμβος μετατράπηκε σε λίγα δευτερόλεπτα σε εθνική τραγωδία. 
Τα κομμάτια που έπεσαν από τον ουρανό περισυλλέχθηκαν πολύ γρήγορα. Εδώ στο Cocoa Beach της Florida.
Ένας σταυρός με μια φωτογραφία του πληρώματος του Challenger, στο  Cape Canaveral
Ανασύρεται ο πύραυλος που θεωρείται υπεύθυνος για την καταστροφή. Βρέθηκε σε βάθος 70 ποδιών, 20 μίλια Βόρειοανατολικά του Kennedy Space Center
 Τα κομμάτια του Challenger συγκεντρώνονταν σε ένα γιγάντιο υπόστεγο στο Διαστημικό Κέντρο. Η φωτογραφία τραβήχτηκε τον Μάρτιο του 1886.
Η μεταφορά του φέρετρου της Christa McAuliffe στο Dover Air Force Base
Το χιόνι έχει σκεπάσει τον τάφο της «δασκάλας του διαστήματος», Christa McAuliffe.
 Φεβρουάριος του 2003, από μια εκδήλωση προς τιμήν της δασκάλας!
 27 Ιανουαρίου 2011. Ένα στεφάνι στη μνήμη των αδικοχαμένων αστροναυτών, μπροστά στο Memorial Tree Grove, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που γίνεται κάθε χρόνο στο Johnson Space Center.

Δεν υπάρχουν σχόλια :