Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Προκλητικές δηλώσεις Μπαγίς για το Κυπριακό

Ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, Εγκεμέν Μπαγίς, σε συνέντευξή του, στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, δήλωσε ότι δεν είναι η Τουρκία που προκάλεσε προβλήματα στην Κύπρο και ότι η χώρα του δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την Κύπρο για την .....................
.....................
Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε την Ευρωπαϊκή Ένωση για την Κύπρο. 
Υποστήριξε ότι το χρονοδιάγραμμα διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. στην πραγματικότητα αποτελεί τίτλο ασφαλείας για τους Ελληνοκύπριους και ότι ενώ υπάρχει η δυνατότητα να ζήσουν σε μια κοινή πολιτική ενότητα με την Τουρκία με άνεση, εκείνοι προσπαθούν να αποκόψουν την Τουρκία από το χρονοδιάγραμμα ένταξής της στην Ένωση και αυτό δεν συμβαδίζει με τη λογική. 
Απέδωσε, όπως κάνει συνεχώς η τουρκική πλευρά, την έλλεψη σημαντικής προόδου στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού στους Ελληνοκύπριους, πρόσθεσε δε ότι η Τουρκία εργάζεται σκληρά για να εναρμονιστεί με τα δεδομένα στην Ε.Ε., παρά να προσπαθεί να ανοίξει νέα κεφάλαια διαπραγματεύσεων που δεν έχουν ανοίξει λόγω πολιτικών εμποδίων. 
Υποστήριξε ακόμα ότι η Τουρκία πέτυχε να αλλάξει τις διεθνείς ισορροπίες χωρίς να αποσύρει ούτε ένα στρατιώτη από την Κύπρο και χωρίς να δώσει ούτε ένα πετραδάκι. Κατέληξε δε λέγοντας ότι η ανάγκη της Ε.Ε. για την Τουρκία αυξάνεται μέρα με τη μέρα, ενώ η ανάγκη της Τουρκίας για την Ε.Ε. μειώνεται. 
Ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε και στη στάση της Γαλλίας όσον αφορά την ένταξη της χώρας του στην Ε.Ε., υποστηρίζοντας ότι ο Πρόεδρος Σαρκοζί παρεμποδίζει το άνοιγμα πέντε διαπραγματευτικών κεφαλαίων, αλλά παράλληλα πιέζεται από τη γαλλική βιομηχανία και τον ιδιωτικό τομέα, διότι δεν μπορούν να επωφεληθούν από τις οικονομικές εξελίξεις στην Τουρκία. 
Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι ο Γάλλος Πρόεδρος κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία θα αλλάξει απόψεις. 
Τέλος, όσον αφορά τις επικρίσεις για την "ολίσθηση" του άξονα της Τουρκίας στην εξωτερική πολιτική, είπε "αυτό που ολισθαίνει δεν είναι ο άξονας, αλλά το κέντρο πλούτου του κόσμου, το οποίο ολισθαίνει από τη Δύση προς την Ανατολή και η Τουρκία κινήθηκε για να εξασφαλίσει μερίδιο από την ευημερία αυτή".(ΤRT, ΣΑΜΠΑΧ)

Δεν υπάρχουν σχόλια :