Στο Νότιο Πόλο ολοκληρώθηκε η κατασκευή του IceCube («Παγάκι»), ενός ασυνήθιστου τηλεσκοπίου με συνολικό όγκο ενός κυβικού χιλιομέτρου, το οποίο θα βοηθήσει τους επιστήμονες στην αναζήτηση των νετρίνων-σωματιδίων που διαπερνούν τη Γη χωρίς να αλληλεπιδρούν με την ύλη.
Το IceCube, του οποίου η κατασκευή άρχισε το 2005, αποτελείται από 86 καλώδια που κατεβαίνουν κατακόρυφα στον πάγο, μέχρι το βάθος των 2.450 μέτρων. Από κάθε καλώδιο κρέμονται 60 ανιχνευτές σε ...............
....................μέγεθος μπάλας του μπάσκετ, σχεδιασμένοι να ανιχνεύουν την αμυδρή γαλάζια λάμψη που εκπέμπουν τα νετρίνα όταν αντιδρούν με άτομα οξυγόνου.
Το IceCube αναμένεται να ρίξει φως στην προέλευση των κοσμικών ακτινών αλλά και στη φύση της σκοτεινής ύλης, ενός μυστηριώδους υλικού άγνωστης σύστασης που πιστεύεται ότι κατακλύζει το Σύμπαν.
Τα νετρίνα είναι στοιχειώδη σωματίδια χωρίς φορτίο τα οποία κινούνται σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός. Αν και έχουν μάζα, έστω και απειροελάχιστη, αλληλεπιδρούν σπάνια με την κανονική ύλη και μπορούν να διαπεράσουν ολόκληρους πλανήτες χωρίς να χάσουν ταχύτητα.
Τα πρώτα δεδομένα του νέου τηλεσκοπίου αναμένονται γύρω στις 1 Μαΐου.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου