Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Το 80% των Γερμανών πρόθυμοι να καταγγείλουν τη διαφθορά

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς σήμερα και η Διεθνής Διαφάνεια δημοσίευσε το νέο βαρόμετρο διαφθοράς. Βασικό πόρισμα για τη Γερμανία: οι πολίτες πρόθυμοι να καταγγείλουν τη διαφθορά και να προσφύγουν στη δικαιοσύνη. 
Στη δημοσκόπηση του νέου βαρομέτρου ‘πρόσληψης’ της διαφθοράς έλαβαν μέρος 91.000 άνθρωποι από 86 χώρες. Η Έντα Μίλερ, πρόεδρος του παραρτήματος της Διεθνούς Διαφάνειας στη Γερμανία, σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα το πρωί στο  ..............
...............
Πρώτο Κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης υπογράμμισε ότι αυξήθηκε η δυσπιστία των Γερμανών προς τους πολιτικούς: 
«Οι Γερμανοί δεν εμπιστεύονται τα πολιτικά κόμματα και υποθέτουμε ότι σε αυτό συνέβαλε το σκάνδαλο με τις χορηγίες, αλλά αμέσως μετά έρχονται οι επιχειρήσεις, που είναι δεύτερες στη λίστα δυσπιστίας των πολιτών, ενώ στα μεσαία επίπεδα δυσπιστίας βρίσκονται τα ΜΜΕ». Η πρόεδρος του παραρτήματος της Διεθνούς Διαφάνειας στη Γερμανία τονίζει εδώ ότι τα πορίσματα της μελέτης της οργάνωσης στηρίζονται στις υποκειμενικές προσλαμβάνουσες των πολιτών και επομένως αφορούν την «πρόσληψη της διαφθοράς και όχι την αντικειμενική της ποιότητα». 
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ότι η ευαισθητοποίηση των Γερμανών έναντι της διαφθοράς δεν έχει μεγάλη σχέση με την καθημερινότητά τους, όπως δηλώνει η κ. Μίλερ: «Οι Γερμανοί είναι πεπεισμένοι σε ποσοστό 70% ότι τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε η διαφθορά. Ποσοστό που είναι ιδιαίτερα υψηλό σε σχέση με άλλες χώρες. Δηλαδή η ευαισθητοποίηση των πολιτών είναι υψηλή. 
Η βιωμένη, όμως, διαφθορά π.χ. το λάδωμα για να εξυπηρετηθούν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους είναι στη Γερμανία ιδιαίτερα χαμηλό.» Έκπληξη στο νέο βαρόμετρο πρόσληψης της διαφθοράς συνιστά για την κ. Μίλερ η εμπιστοσύνη των Γερμανών στη δικαιοσύνη και στην αστυνομία και αυτό διότι «στα διεθνή συμφραζόμενα η τάση αυτή συνιστά ιδιαιτερότητα, καθώς οι δύο αυτοί θεσμοί βρίσκονται συνήθως στις πρώτες βαθμίδες της δυσπιστίας των πολιτών. Επομένως μπράβο στην αστυνομία και τη δικαιοσύνη.» 
Παράλληλα η πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας υπογραμμίζει την ετοιμότητα των Γερμανών για αποκάλυψη, καταγγελία και προσφυγή στη δικαιοσύνη σε περιπτώσεις διαφθοράς: «Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι το 80% των Γερμανών λένε πως προτίθενται να καταγγείλουν τις περιπτώσεις διαφθοράς που θα πέσουν στην αντίληψή τους και θα προσφύγουν και στη δικαιοσύνη. Επομένως η ετοιμότητα στήριξης των αρχών για την αποκάλυψη της διαφθοράς είναι πολύ υψηλή.» 
Τέλος, η κ. Έντα Μίλερ κάλεσε τους πολιτικούς να λάβουν σοβαρά υπ’ όψη τους το γεγονός ότι κατέχουν τα αρνητικά πρωτεία στη δυσπιστία των πολιτών και επανέλαβε το αίτημα της Διεθνούς Διαφάνειας για την αλλαγή του νόμου περί χορηγιών και χρηματοδότησης των κομμάτων. 
Τα βασικά αιτήματα της Διεθνούς Διαφάνειας στο ζήτημα αυτό είναι: Πρώτον, επιβολή δημοσίευσης των χορηγιών, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα με τις δωρεές, δεύτερον, θέσπιση ανώτατου ορίου, τόσο στις χορηγίες, όσο και στις δωρεές. Τα κόμματα δεν πρέπει να λαμβάνουν ετησίως από το ίδιο πρόσωπο, επιχείρηση ή οργάνωση πάνω από 50.000 ευρώ. Και τρίτον, σύσταση ανεξάρτητου εποπτικού οργάνου (χωρίς τη συμμετοχή βουλευτών) που θα ελέγχει την τήρηση του νόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :