Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

«Γαλάζιοι» βουλευτές σε λευκή απεργία

Η Ρηγίλλης ετοιμάζεται να στείλει αυστηρές εντολές για ενεργοποίηση και συνδρομή των υποψηφίων που έχει επιλέξει
«Λευκή πετσέτα» στην Αττική ρίχνουν οι βουλευτές της ΝΔ όλων των εκλογικών περιφερειών (Α' και Β' Αθηνών και Α' και Β' Πειραιά), ενώ οι συνάδελφοί τους στην επαρχία πραγματοποιούν «λευκή απεργία», αδιαφορώντας να ενισχύσουν τους υποψηφίους της ΝΔ.
Στη Ρηγίλλης επικρατεί οργή για την αδιαφορία των «γαλάζιων» βουλευτών στην Αττική να ........

........ υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του κ. Β. Κικίλια , για την οποία ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς επιμένει στο «μεγάλο ρίσκο» που έχει αναλάβει με την επιλογή του. «Κόκκινο πανί» για την ηγετική ομάδα είναι η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών που δεν έχουν δείξει μέχρι στιγμής ιδιαίτερη σπουδή για να βοηθήσουν τον κ. Κικίλια και εντός των επομένων ωρών θα δοθούν αυστηρές εντολές να συνδράμουν όλοι.

«Δεν μπορεί ο Σαμαράς να “βάζει πλάτη” και να τρέχει για να ενισχύσει τους υποψηφίους του κόμματος, είτε στην περιφέρειαείτε σε πολλούς δήμους, και να αδιαφορούν οι βουλευτές» λένε κορυφαία κομματικά στελέχη. Παράλληλα σημείωναν με έμφαση τη χθεσινή επίσκεψη του κ. Σαμαρά στον Πειραιά, όπου συνοδευόταν από τον υποψήφιο δήμαρχο κ. Β. Μιχαλολιάκο που δίνει «μανιάτικη μάχη» με τον ανεξάρτητο υποψήφιο κ. Π. Μαντούβαλο .

Ο πρόεδρος της ΝΔ, αν και έχει ζητήσει επανειλημμένως την ενεργοποίηση των βουλευτών, τονίζοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να απουσιάζει από αυτή τη μάχη», έχει διαπιστώσει τη μοιρολατρία με την οποία αντιμετωπίζουν αρκετοί την απόφασή του, για την οποία λέει ότι είναι «επιλογή νίκης και ανανέωσης» και εκφράζει το αίτημα της βάσης «αλλάξτε τα, επιτέλους, όλα». Την προσεχή Κυριακή με ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή αναμένεται να στείλει αυστηρό μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος, ζητώντας απ΄ όλους την ενεργή τους συμμετοχή, ενώ ήδη υπάρχει η επισήμανση από υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη ότι θα κριθεί η στάση όλων στο πλαίσιο των αλλαγών που θα υπάρξουν μετά τις εκλογές.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επενδύει πολλά στη συγκεκριμένη υποψηφιότητα και δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στην Αττική, όπου και περιοδεύει, ενώ σήμερα θα επισκεφθεί τον δυτικό άξονα και συγκεκριμένα τους δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μεγάρων.

Στην περίπτωση που δεν πάει καλά η υποψηφιότητα του κ. Κικίλια, αναμένεται να ανοίξει ένας ευρύτερος κύκλος συζητήσεων και αρκετοί «γαλάζιοι» βουλευτές θα βρουν την ευκαιρία να μιλήσουν για αποδοκιμασία μιας προσωπικής επιλογής του κ. Σαμαρά. Υπάρχει όμως και η εκτίμηση έμπειρων κομματικών παραγόντων ότι η στάση των βουλευτών θα αποτελέσει και άλλοθι της Ρηγίλλης. Σε μια ενδεχόμενη κακή εμφάνιση του κ. Κικίλια, θα επιχειρηθεί την ήττα να μην τη χρεωθούν ο κ. Σαμαράς και ο νεαρός υποψήφιος αλλά οι βουλευτές που αδιαφόρησαν.

«Κόκκινο πανί» για τη ΝΔ ο Γ. Παπακωνσταντίνου
Στο στόχαστρο της Ρηγίλλης έχει τεθεί πλέον ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με εντολή του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά και η κεντρική επιλογή της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να αποδυναμώσει πλήρως πολιτικά τον υπουργό Οικονομικών αναδεικνύοντας το ότι είναι «αναξιόπιστος». Στις συσκέψεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες υπό τον κ. Σαμαρά, αποφασίστηκε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι ο «εύκολος στόχος» και γι΄ αυτό ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ έδωσε το σύνθημα.

«Σκεφτείτε τι θα είχε συμβεί αν γινόταν το αντίθετο.Να είχαν πιάσει δηλαδή ένα στέλεχος της ΝΔ, και όχι τον κ. Παπακωνσταντίνου,να ψεύδεται αδίκως και επιπόλαια για τον κ. Παπανδρέου» είπε ο κ. Σαμαράς στο περιθώριο της περιοδείας του στον Πειραιά. Στο πλαίσιο της επιθετικής τακτικής, η Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ με non paper που έστειλε αργά το απόγευμα στους βουλευτές και στα στελέχη του κόμματος επέκρινε με σφοδρότητα τον κ. Παπακωνσταντίνου, υπενθυμίζοντας παλαιότερες φράσεις του, σε μια προσπάθεια να τονίσει, όπως λένε, την αναξιοπιστία του.

Για τη ΝΔ, ο υπουργός Οικονομικών θεωρείται πλέον «κόκκινο πανί», αναφέρεται με έμφαση ότι έχει κάνει σωρεία δυσφημιστικών δηλώσεων εις βάρος της χώρας και «πρωτοστάτησε και σε αυτή τη διαδικασία αμαύρωσης της Ελλάδας» . Παράλληλα σημειώνεται ότι η φερεγγυότητά του έχει καταρρεύσει και ότι τους τελευταίους μήνες επιδίδεται σε ρεσιτάλ παραπλάνησης: «Είναι αυτός που μιλώντας για την ελληνική οικονομίαείπε στη διεθνή κοινότητα ότι επιχειρεί να αλλάξει “την πορεία του Τιτανικού”.Τον “Τιτανικό” που έριξαν στο “παγόβουνο” του Μνημονίου και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

Ακόμη, ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την αντίδρασή του στην προοπτική να υπάρξει παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας αν αυτή συνδέεται με ένα δεύτερο μνημόνιο. «Αν συνδέεται με νέα δυσβάσταχτα για τον κόσμο μέτρα, ασφαλώς και είμαστε εναντίον» τόνισε ο κ. Σαμαράς και ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση.

Αντιμητσοτακικό μένος
Το επόμενο χτύπημα του επίτιμου προέδρου της ΝΔ κ. Κ. Μητσοτάκη αναμένουν στη Ρηγίλλης, εκτιμώντας ότι δεν θα διστάσει να δημιουργήσει πρόβλημα στον κ. Σαμαρά λίγο πριν από τις εκλογές. Πολλοί βουλευτές της «προεδρικής φρουράς» έστρεψαν τα πυρά τους εναντίον του κ. Μητσοτάκη, όπως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Κ. Μαρκόπουλος ( «Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά, είτε αποκαλείται Επίτιμος είτε όχι» είπε) αλλά και η κυρία Φωτεινή Πιπιλή που ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης «οφείλει να σιωπά».

Νέο πρόσωπο για θέματα επικοινωνίας
Ενεργό ρόλο επί θεμάτων επικοινωνιακής και πολιτικής στρατηγικής αναλαμβάνει ο γνωστός δημοσιογράφος κ. Γ. Χαρβαλιάς (φωτογραφία), επί σειρά ετών φίλος του προέδρου της ΝΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο κ. Χαρβαλιάς δεν θα έχει θεσμική ιδιότητα στη ΝΔ, αλλά θα συνεργάζεται με την αξιωματική αντιπολίτευση με καθαρά επαγγελματικούς όρους. Με τον κ. Σαμαρά συνομιλεί τακτικά και έχουν ταυτόσημες απόψεις σε μια σειρά θεμάτων, όπως π.χ. στην εξωτερική πολιτική.

Μετά την παραίτησή του από τη θέση του διευθυντή της εφημερίδας «Εθνος» στις αρχές του περασμένου Ιουνίου, είχαν ενισχυθεί τα σενάρια ότι θα αναλάβει κεντρική θέση στον επικοινωνιακό τομέα. Τελικά η συνεργασία με τον κ. Σαμαρά οριστικοποιήθηκε και ο κ. Χαρβαλιάς θα επικεντρωθεί σε εξειδικευμένα θέματα, όπως π.χ. αξιολόγηση, σύγκριση και ανάλυση δημοσκοπήσεων, που θα συνδέονται με τη χάραξη επικοινωνιακής στρατηγικής. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να βοηθήσει, με τις γνώσεις και την εμπειρία του, στην παρούσα χρονική περίοδο, κυρίως τον κ. Κικίλια.

«Βαθιά η κρίση της Δεξιάς»
Για στρατηγικό πρόβλημα της ΝΔ μιλάει ο κ. Ι. Λούλης , επικοινωνιολόγος και επί σειρά ετών σύμβουλος του τέως πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή, τονίζοντας ότι «η κρίση της Δεξιάς είναι βαθιά». Αν και δεν αμφισβητεί την κυριαρχία του κ. Σαμαρά, λέγοντας ότι θα παραμείνει κυρίαρχος ως τις εκλογές, εντοπίζει το πρόβλημα στη στρατηγική της Ρηγίλλης (Ρ/Σ Real fm): «Η δεξιά στροφή της ΝΔ συνδυαζόμενη με στοιχεία λαϊκισμού δεν την έχουν βοηθήσει και αυτό αποδεικνύεται από τις δημοσκοπήσεις» . Παράλληλα ο κ. Λούλης δεν διστάζει να επιρρίψει ευθύνες και στον κ. Καραμανλή, τονίζοντας ότι αποτελεί κομμάτι της πολύ σοβαρής κρίσης που διέρχεται η Δεξιά και ότι έκανε «μπαλώματα» στη ΝΔ.
/ / ΑΡΗΣ ΡΑΒΑΝΟΣ / /

Δεν υπάρχουν σχόλια :