Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Σκηνικό «κατάρρευσης» στην αγορά ακινήτων, απούλητα πάνω από 150.000 σπίτια


Σκηνικό «κατάρρευσης» εμφανίζουν η οικοδομή και η αγορά ακινήτων, μολονότι το φθινόπωρο παραδοσιακά γίνονται οι περισσότερες αγοραπωλησίες, ενώ όλα τα στοιχεία επιβεβαιώνουν το «κραχ» ή το σπάσιμο της «φούσκας» στην κτηματαγορά. ................

................Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Το Έθνος, πάνω από 150.000 σπίτια είναι απούλητα για 4 χρόνια σε όλη την Ελλάδα, η οικοδομική δραστηριότητα τον Ιούλιο υποχώρησε κατά 30,5% στην επιφάνεια με πτώση-ρεκόρ 47,6% στην Αττική, 950-1.000 οικοδομικές επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο από την αρχή του χρόνου, ενώ έχουν χάσει τη δουλειά τους περί τους 100.000 εργαζομένους και βρίσκονται στο «κόκκινο» άλλοι 300.000 οικοδόμοι.

Μέσα σε μία πενταετία η οικοδομική δραστηριότητα υποχώρησε κατά 80%, ενώ μόνο φέτος οι επενδύσεις σε νέες κατοικίες θα είναι μειωμένες κατά 40%. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου έχουν καταγραφεί μόλις 12.000 συναλλαγές μέσω των τραπεζών, όταν προ κρίσης μέσα σε έναν χρόνο καταγράφονταν πάνω από 70.000.

Αυτό που καταγράφουν οι ειδικοί της αγοράς είναι μια μεικτή τάση. Από τη μια οι περισσότεροι κατασκευαστές δεν ρίχνουν τις τιμές σε επίπεδα που θα προσελκύσουν αγοραστές κι από την άλλη υπάρχουν ορισμένες εταιρείες με μεγάλο απόθεμα κατοικιών που κάνουν γενναίες εκπτώσεις, ακόμη και πάνω από 30%.

Κραχ τιμών καταγράφεται κυρίως στην Ανατολική Αττική και ιδιαίτερα σε Γέρακα, Παλλήνη, Παιανία, Γλυκά Νερά, Μαρκόπουλο, Σπάτα, Αρτέμιδα. Η υπερπροσφορά μεζονετών και μονοκατοικιών έχει ρίξει τις τιμές σε διψήφιο ποσοστό, ειδικά σε όσα σπίτια έχουν επιφάνεια πάνω από 150 τ.μ.

Υπάρχουν, επίσης, περιπτώσεις πώλησης σπιτιών 4-10 ετών σε εξαιρετική κατάσταση που πωλούνται σε χαμηλές τιμές εξαιτίας οικονομικών δυσχερειών των ιδιοκτητών τους. Για παράδειγμα, μεζονέτα 250 τ.μ. στον Γέρακα, η οποία πωλήθηκε 450.000 ευρώ το 2006, σήμερα πωλείται 300.000 ευρώ.

Μεγάλες προσφορές γίνονται και στις λεγόμενες φτηνές και μικρομεσαίες γειτονιές, διότι η κρίση χτύπησε περισσότερο τους κατοίκους αυτών των περιοχών και οι εργολάβοι έχουν πολλά απούλητα διαμερίσματα. Στα δυτικά προάστια οι τιμές των νεόδμητων κατοικιών έχουν πέσει κάτω από το όριο των 2.000 ευρώ/τ.μ., το οποίο αποτελούσε κανόνα πριν από την κρίση.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι νομοί Δράμας, Εβρου, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και η Κρήτη είδαν τις τιμές των ακινήτων να υποχωρούν ακόμη και 20% πέρυσι, ενώ η έντονα πτωτική τάση συνεχίζεται όλο το 2010.

Τέλος, μεγάλο «ψαλίδι» έχει πέσει στις τιμές των εξοχικών σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς, ειδικά σε Κρήτη, Ρόδο, Μύκονο, Σαντορίνη, Ιόνια νησιά, παραθαλάσσιες περιοχές κυρίως της Αττικής, αλλά και στον Κορινθιακό κόλπο, όπου υπάρχουν μικρά και μεγάλα παραθεριστικά σπίτια σε τιμές έως 30% φτηνότερες.

http://news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :