Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Μυρίστε τις τηλεοπτικές εικόνες!

Επαναστατική συσκευή θα κάνει τηλεοράσεις και υπολογιστές να αναδύουν κάθε είδους μυρωδιές.

Στα πρώτα στάδια υλοποίησής της βρίσκεται μια καινοτομική τεχνολογία που ετοιμάζουν Ιάπωνες ερευνητές, η οποία θα επιτρέπει στις ηλεκτρονικές συσκευές να απελευθερώνουν αρώματα ανάλογα με τις εικόνες που δείχνουν οι οθόνες των τηλεοράσεων και των υπολογιστών. ................

................Η μέθοδος βασίζεται στη μετατροπή ενός κοινού εκτυπωτή που ψεκάζει μελάνη έτσι ώστε αντί για το μελάνη να απελευθερώνονται αρώματα σε διαφορετικές κάθε φορά αναλογίες. Αντί για τα τέσσερα φυσίγγια μελάνης (μαύρο, κόκκινο, μπλε, πράσινο), ο τροποποιημένος εκτυπωτής αφήνει στην ατμόσφαιρα τέσσερα ξεχωριστά αρώματα ανακατεμένα διαφορετικά κάθε φορά, που θυμίζουν μέντα, κανέλα, λεβάντα, μήλο, βανίλια κ.α.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η τεχνική μπορεί να φέρει επανάσταση στον τρόπο που παρακολουθούμε τηλεόραση ή χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή, αν και πρέπει να αποδείξουν ότι η ιδέα τους μπορεί να εφαρμοστεί και στην πράξη.

Η τεχνολογία συνδυασμού εικόνας με οσμές (Smell-O-Vision) δεν είναι νέα, καθώς για πρώτη φορά δοκιμάστηκε στον κινηματογράφο τη δεκαετία του ΄60. Όμως η τεχνολογία δεν ήταν εξελιγμένη και το σύστημα ήταν θορυβώδες, ενώ οι μυρωδιές ήταν έντονες και ενοχλητικές για τους θεατές.

Αυτά τα εμπόδια θέλουν να υπερπηδήσουν τώρα οι ερευνητές, οι οποίοι θεωρούν ότι η μεγάλη πρόκληση είναι να συσχετίσουν σωστά τα αρώματα με τις εικόνες στην οθόνη.

/ / www.newsbeast.gr / /

Δεν υπάρχουν σχόλια :