Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

80,1 δις ξόδεψαν οι Aμερικανοί για «πληροφορίες»

Το δικό τους «χρυσούν αιώνα» από άποψη χρηματοδότησής τους, διανύουν οι αμερικανικές πολιτικές και στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών που σύμφωνα με την ανακοίνωση του ίδιου του Λευκού Οίκου, έλαβαν τους προηγούμενους μήνες για τις δραστηριότητές τους το κολοσσιαίο ποσό των 80.1 δις δολαρίων, το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί ποσό ρεκόρ για τα δεδομένα του κόσμου των κατασκόπων. ............

..................Ήταν η πρώτη φορά που αποκαλύπτει η αμερικανική κυβέρνηση τα κονδύλια τα οποία διαθέτει στον κρίσιμο τομέα της συλλογής κι ανάλυσης πληροφοριών και ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η κατανομή τους κατά υπηρεσία και χώρο δράσης.

Τη μερίδα του λέοντος με 53.1 δις δολάρια φαίνεται να έχει λάβει το «Πρόγραμμα Εθνικών Πληροφοριών», το οποίο διαχειρίζεται από κοινού η CIA και άλλες πολιτικές υπηρεσίες πληροφοριών ενώ το «Πρόγραμμα Στρατιωτικών Πληροφοριών» έλαβε 27 δις δολάρια.

Από τα κονδύλια των στρατιωτικών υπηρεσιών, περισσότερα από 3.5 δις δολάρια έχουν διατεθεί για τις επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ωστόσο, παραμένει άγνωστη η κατανομή των κονδυλίων τα οποία διατέθηκαν το 2010 για συλλογή και ανάλυση πληροφοριών από το εξωτερικό, όπου την ευθύνη διατηρεί το Στέητ Ντιπάρτμεντ το οποίο κατά το περασμένο έτος, είχε λάβει για το σκοπό αυτό 48,9 δις δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια :