Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Χάθηκε το σπάνιο φοινικόδασος της Πρέβελης Ρεθύμνου


Στάχτη έγινε το ιστορικό φοινικόδασος της Πρέβελης Ρεθύμνου από μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε προχθές το βράδυ, πίσω από την οποία οι τοπικές αρχές της Κρήτης θεωρούν ότι βρίσκονται εμπρηστές.
Από τη φωτιά που εκδηλώθηκε ταυτόχρονα σε τέσσερα μέτωπα στο νότιο Ρέθυμνο, εκτός από το σπάνιο φοινικόδασος, κάηκαν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών, εκατοντάδες αιγοπρόβατα, ενώ προς στιγμήν κινδύνεψαν τα χωριά Γιαννούδη και Κάτω Ροδάκινο.
Οι πυρκαγιές αργά χθες το βράδυ τέθηκαν υπό μερικό έλεγχο, ενώ σε ύφεση βρίσκονταν άλλες δύο στο Σελάκανο Λασιθίου και στα Ακούμια Ρεθύμνου, που κατέκαψαν εκατοντάδες στρέμματα πευκοδάσους και καλλιεργήσιμης γης. Οι φωτιές λόγω των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στο νησί πήραν γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και κατάκαιαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους.
«Διαπράχθηκε ένα οικολογικό έγκλημα, ενώ κινδύνεψαν δύο χωριά. Το φοινικόδασος με τις χίλιες συστάδες δέντρων στην πανέμορφη Πρέβελη δεν υπάρχει πια. Χιλιάδες ελαιόδεντρα και άλλες καλλιέργειες έγιναν στάχτη, ενώ εκατοντάδες ζώα κάηκαν ζωντανά», σύμφωνα με το Νομάρχη Ρεθύμνου Γιώργο Παπαδάκη. Ο ίδιος κατήγγειλε τη δράση εμπρηστών επισημαίνοντας ότι δεν είναι τυχαίο να ξεσπούν νύχτα οι φωτιές και ταυτόχρονα από τέσσερις εστίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :