Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Μερικές σκέψεις για την δημοσκόπηση του «Βήματος»

1. Το κυρίαρχο στοιχείο της νέας δημοσκόπησης είναι η κατάρρευση του δικομματικού συστήματος, ως έχει, στην Ελλάδα. Τα δύο μεγάλα κόμματα φαίνεται ότι για πρώτη φορά δεν μπορούν να ανακόψουν την πορεία αμφισβήτησης και φθοράς που υφίστανται.
2. Σίγουρα την φθορά της κυβέρνησης δεν καρπώνεται η Νέα ΝΔ του Αρχηγού Αντώνη. Ο «Αντώνης» αδυνατεί να απορροφήσει τους κραδασμούς της κοινωνίας. Όλες οι πρόσφατες παρεμβάσεις «απόλυτης κυριαρχίας» δεν έφεραν κανένα δημοσκοπικό αποτέλεσμα. Όσο και αν οι μυστικοσύμβουλοι ονειρεύονται ανατροπή των .......

......... δημοσκοπήσεων, λίαν συντόμως, ίσως και από τον Σεπτέμβρη! Μόλις μια βδομάδα μετά το συνέδριο της ΝΔ, σύμβολο του νέου ξεκινήματος και της αναγέννησης της παράταξης, η ΝΔ αντί να συσπειρώσει δυνάμεις, απόσυσπειρώνεται! Για να έχει πρόθεση ψήφου μόνο 15,4% (το μικρότερο που έχει καταγραφεί σε κλασσική δημοσκόπηση), σημαίνει ότι η συσπείρωση της είναι κάτω του 50% των ψηφοφόρων της ΝΔ του 2009. Συμπέρασμα:το 8ο Συνέδριο δεν έφερε κανένα κέρδος στη ΝΔ και στον Α. Σαμαρά.
3. Ο Α. Σαμαράς και οι υποστηρικτές του μέχρι πριν από λίγο καιρό υποστήριζαν ότι η κάμψη στις δημοσκοπήσεις είναι λογικό επακόλουθο του παρελθόντος της ΝΔ. Τώρα πλέον όλοι συνειδητοποιούν ότι τα σημερινά ευρήματα δεν σχετίζονται με το παρελθόν της ΝΔ, αλλά με το παρόν και το μέλλον της ΝΔ. Οι νεοδημοκράτες και η κοινωνία στρέφουν την πλάτη τους στη ΝΔ του Α. Σαμαρά γι΄ αυτά που ο ίδιος κάνει ή δεν μπορεί να κάνει. Το κόμμα συρρικνώνεται με ευθύνη του Α. Σαμαρά.
4. Ο εναγκαλισμός του Α. Σαμαρά με τον Κ. Καραμανλή αποδεικνύεται το μεγαλύτερο και τραγικότερο σφάλμα του Α. Σαμαρά. Η σχέση αυτή αποδεικνύεται ολέθρια για τη νέα ηγεσία της ΝΔ. Αποδεικνύει το ανίσχυρο της θέσης της και τη θέση ομηρίας στην οποία βρίσκεται στην πραγματικότητα, γι’ αυτό και όλες οι εξαγγελίες για "βαρίδια", "εκκαθαρίσεις", "δεν χρωστώ τίποτα σε κανέναν", "δεν απολογούμαι για κανέναν", αφού αποδείχθηκαν κενού περιεχομένου λεονταρισμοί, τώρα έχουν εξαφανισθεί και από τις ομιλίες Σαμαρά. Ο Σαμαράς ταυτίστηκε απολύτως με το παλιό σύστημα γι΄ αυτό και δεν εμπνέει ως νέος πρόεδρος του κόμματος και συμβάλλει στη συνεχή αποσυσπείρωση της Ν.Δ.
5. Το ότι το 25% της κοινωνίας και το 26,4% των ψηφοφόρων της ΝΔ συμφωνούν με την πρόθεση της Ντόρας Μπακογιάννη να ιδρύσει κόμμα, δείχνει ότι η όποια προσπάθεια έχει έναν ισχυρό πυρήνα στην κοινωνία που ξεπερνά το 7% της κοινωνίας ενώ έχει ισχυρή δυναμική να προσελκύσει μέχρι και έναν στους τέσσερεις Έλληνες. Υπάρχει κενό εκπροσώπησης και πραγματική δυναμική την οποία πρέπει και μπορεί να εκφράσει μια νέα πολιτική εκπροσώπηση που θα λειτουργήσει με όρους κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :