Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Η Κάρμεν παρασύρει τους άνδρες στο Μεταξουργείο

Oι περαστικοί της οδού Κεραμεικού δεν πίστευαν στα μάτια τους: στο βάθος της στοάς, στο νούμερο 28, μέσα στην αυλή ενός σχεδόν εγκαταλελειμμένου νεοκλασικού, κάτι συνέβαινε. Πράγματι, σε αυτόν τον εξαιρετικά ενδιαφέροντα χώρο τοποθέτησε ο Στάθης Λιβαθινός τη δική του Κάρμεν, μια σύγχρονη εκδοχή της νουβέλας του Προσπέρ Μεριμέ, στην οποία βασίστηκε η δημοφιλής όπερα του Μπιζέ.

Δύο παλιές στριφτές σιδερένιες σκάλες που οδηγούσαν στα ........

........ πάνω δωμάτια και στο σπίτι της Κάρμεν. Μια γούρνα, ένα κελί, παράθυρα φωτισμένα ή σκοτεινά, υπόγεια, μπαλκόνια. Ενας κόσμος σχεδόν δίπλα μας, σε έναν σκηνικό χώρο του Μεταξουργείου. Με τους μετανάστες να παρατηρούν από μακριά... Στην πρώτη επαφή του με την όπερα ο σκηνοθέτης έδωσε το στίγμα του: ο μύθος της τσιγγάνας που παρασύρει στην καταστροφή τους άνδρες διέθετε αίμα και πάθος, υποσχέσεις και ψέματα, μαχαίρια και θάνατο, ειρωνεία και πικρό χιούμορ.

Η Μαρία Ναυπλιώτου ως αισθαντική και προκλητική Κάρμεν, ο Χοσέ του Μελέτη Ηλία συναισθηματικός και παθιασμένος συνάμα, η Πηνελόπη Μαρκοπούλου ως προδομένη Μικαέλα και οι Ευθύμης Παππάς και Χρήστος Σουγάρης συνέθεσαν τον καλοδουλεμένο θίασο που, μαζί με τους υπόλοιπους συντελεστές, οδήγησε την παράσταση σε ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Επί σκηνής οι τρεις μουσικοί έπαιζαν σε τζαζ διασκευή τα γνωστά μοτίβα του Μπιζέ - ίσως κάποιες στιγμές να ήταν πιο δυνατή από όσο θα έπρεπε.

Ο Λιβαθινός μαζί με τον Στρατή Πασχάλη στους στίχους των τραγουδιών, με την Ελένη Μανωλοπούλου στα σκηνικά και στα κοστούμια, τον Κώστα Μαγγίνα στη μουσική και τη Μαρία Σαββίδου βοηθό του στη σκηνοθεσία συνεχίζουν τη δουλειά μιας ομάδας που μπολιάζεται διαρκώς με νέα στοιχεία εξακολουθώντας έτσι να ανοίγει δρόμους.

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
η Κεραμεικού 28, Μεταξουργείο, τηλ. 6981 802.544. η Παραστάσεις ως τις 11/7 (πλην της Κυριακής 4/7).

η Ωρα έναρξης: 21.30. η Διάρκεια: 70΄. η Τιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :