Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Δικογραφία με αναφορά σε Καραμανλή

Απεστάλη αμελλητί στη Βουλή για τα στοιχεία προς Eurostat

Σε κλίμα ακραίας πόλωσης οδηγούνται η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση, μετά τη διαβίβαση χθες στη Βουλή της δικογραφίας για την αποστολή πλασματικών στοιχείων στη Euorostat ως προς το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδος, στην οποία περιλαμβάνεται και το όνομα του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.
Κοινοβουλευτικοί παράγοντες σχεδόν προεξοφλούν ότι η χθεσινή εξέλιξη θα οδηγήσει στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής και προβλέπουν κορύφωση της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας τους επόμενους μήνες.
Ο ίδιος ο τέως πρωθυπουργός υποβάθμιζε τη σημασία της εξέλιξης. Συνεργάτες του υπενθύμιζαν ότι η κ. Ράικου έστειλε στη Βουλή τη δικογραφία αμελητί. Πρόσθεταν ότι όλα αυτά τα θέματα που σχετίζονται με τα στατιστικά στοιχεία έχουν... απαντηθεί με επάρκεια και πειστικότητα. Παρέπεμπαν, δε, στην πρόσφατη δήλωση του πρώην υπουργού Γιάννη Παπαθανασίου, με την οποία είχε σημειώσει ότι η σύσταση εξεταστικής επιτροπής θα προκαλέσει ζημιά στον τόπο, αλλά θα δώσει τη δυνατότητα να αποκαλυφθούν ένα προς ένα τα κυβερνητικά ψεύδη.

Σιωπή πρώην υπουργών

Με σιωπή αντέδρασαν οι κ. Γ. Αλογοσκούφης, Γ. Παπαθανασίου και Δημ. Αβραμόπουλος, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στη δικογραφία. Αν και από τη Ρηγίλλης δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση, συνεργάτες του κ. Σαμαρά έκαναν λόγο για πολιτική σκευωρία.
Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Αθ. Κατσιρώδης στο έγγραφό του κάνει λόγο «για ενδεχόμενη συμμετοχή σε καταγγελλόμενες αξιόποινες πράξεις μελών της προηγούμενης κυβερνήσεως σε θέματα αρμοδιότητος των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης». Και σημειώνει ότι διαβιβάζει τα σχετικά έγγραφα «εκ καθήκοντος, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος και τον νόμο Περί Ευθύνης Υπουργών».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη δικογραφία υπάρχουν οι εκθέσεις της Κομισιόν για τα στοιχεία που είχαν σταλεί από την Αθήνα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή -χωρίς αξιολογικές κρίσεις-, οι γνωμοδοτήσεις που είχε ζητήσει επί του θέματος η Βουλή από οικονομολόγους και οι μηνυτήριες αναφορές ενός πολίτη και του κ. Γ. Καρατζαφέρη.
Τα κόμματα και οι βουλευτές μπορούν πλέον να λάβουν γνώση όλων των εγγράφων, το περιεχόμενο των οποίων δεν δίδεται στην δημοσιότητα. Αλλά για να αποφανθούν σχετικά με τη βασιμότητα ή όχι πιθανών ευθυνών των πολιτικών προσώπων που μνημονεύονται σε αυτά, θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του Οκτωβρίου, όταν θα συγκληθεί η νέα σύνοδος, καθώς τέτοιας σημασίας υποθέσεις κρίνονται από την Ολομέλεια και όχι από τα θερινά τμήματα της Βουλής.
Εν τω μεταξύ, προς στιγμήν χθες διακινήθηκε σε ορισμένους κύκλους η σκέψη της διαγραφής του βουλευτή Β΄ Αθηνών κ. Μάκη Γιακουμάτου, ο οποίος για πολλοστή φορά βγήκε με δηλώσεις του εκτός γραμμής, επιμένοντας ότι είναι σκάνδαλο το Βατοπέδι και προβλέποντας ότι πέντε-έξι υπουργοί του Καραμανλή να πάνε στο ειδικό δικαστήριο.
Αν και όλοι συμφωνούν ότι ο βουλευτής υπερβαίνει πλέον τα εσκαμμένα, οι οριστικές αποφάσεις μετατέθηκαν στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια :