Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Λ. Αυγενάκης: “Τώρα τη στάση μου καθορίζει το εθνικό συμφέρον κι όχι η κομματική πειθαρχία" - Συνέντευξη του Βουλευτή Ηρακλείου της ΝΔ

-Σ’ αυτή την περίεργη πολιτική κατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα, φαίνεται ότι στη ΝΔ ξέσπασαν τα πρώτα προβλήματα

-Γενικώς υπάρχει πρόβλημα με το πολιτικό σύστημα της χώρας. Όχι μόνο με τη ΝΔ, μάλλον με όλα τα κόμματα. Συνολικά με το πολιτικό μας σύστημα .

-Μάλλον κοινωνικό, κυρίως κοινωνικό.

-Κοινωνικό, και κατ’ επέκταση πολιτικό. Μη κάνουμε το λάθος να το επικεντρώνουμε στη ΝΔ.

- Όμως σ’ αυτή την πολιτική κρίση, πρώτο βγήκε στην επιφάνεια το πρόβλημα της ΝΔ.

-Επειδή το ζω και μέσα στο Κοινοβούλιο, προβλήματα στο εσωτερικό έχει και το ΠΑΣΟΚ, και ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ και το κόμμα του ΛΑΟΣ έχουν πιο συμπαγείς, μικρές κοινοβουλευτικές ομάδες. Όμως το πρόβλημα δεν είναι τι κάνει το ένα ή το άλλο κόμμα, αλλά τι κάνει το... πολιτικό σύστημα της χώρας, μέσα σε μια φάση μεγάλων αναταράξεων και ανακατατάξεων στο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι. Ο ιστός της κοινωνίας μας βλέπουμε ότι τείνει να μεταβληθεί. Αν λοιπόν και τα κόμματα δεν εναρμονιστούν άμεσα και έντιμα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των καιρών και των πολιτών, έχουν χάσει το τρένο. Ήδη έκανα μια προσέγγιση του θέματος σύμφωνα με τα παραπάνω, με αφορμή τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ στο Ηράκλειο. Και αναφέρομαι στην ανακοίνωση που εξέδωσα το ίδιο βράδυ.

- Στην ουσία καταγγείλατε τους κομματικούς μηχανισμούς.

-Είπα ότι την ώρα που οι πολίτες και η κοινωνία έχουν γυρίσει την πλάτη στους πολιτικούς και στα κόμματα, κάποιοι ακόμα αγωνίζονται για τις σφραγίδες και τα κλειδιά των κομματικών μαγαζιών, αλλά χωρίς περιεχόμενο πλέον. Κι ότι είναι καιρός ν’ αποδείξουμε με πράξεις στην κοινωνία ότι έχουμε λάβει το μήνυμα. Ότι κινούμαστε με ειλικρίνεια και εντιμότητα στην κατεύθυνση που ο πολίτης απαιτεί από τους πολιτικούς. Να σταματήσουμε να λειτουργούμε με παρωχημένους μηχανισμούς.

-Δεν ξέρω αν σ’ αυτή φάση η κοινωνία μπορεί να αποδεχτεί και ν’ αναγνωρίσει ακόμη και μια ειλικρινή παρέμβαση. Η ίδια αμφισβητεί τον εαυτό της.

-Την έχει ανάγκη αυτή.

-Θέλει κάπου να πιαστεί;

-Βεβαίως και ειδικά αυτή την ώρα που βλέπει το πρόβλημα, και που διαπιστώνει σιγά σιγά τα αποτελέσματα της κρίσης. Ζούμε ιστορικές στιγμές. Η εικόνα που διαμορφώνεται στην Ελλάδα δεν έχει καμιά σχέση με την εικόνα που τουλάχιστον εμείς οι νεώτεροι γνωρίσαμε τα τελευταία 10-20 χρόνια.

-Ξεβολευόμαστε κάπως, κι είναι καλό αυτό, για να δούμε πώς θα ξανακαθίσουμε.

-Προκειμένου η χώρα να ανταποκριθεί στις ανάγκες πληρωμής των μισθών, των συντάξεων, να παρέχει υπηρεσίες υγείας, ασφάλειας, πρέπει να γίνουν θυσίες. Πρέπει ν’ αλλάξουν πολλά πράγματα που μέχρι χθες θεωρούσαμε δεδομένα. Αυτό οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε. Και σ’ αυτή τη φάση τι κάνει ο πολίτης; Μπορεί να καταδικάζει, και δικαίως να βγάζει ένταση και θυμό προς όλο το πολιτικό σύστημα, αλλά από την άλλη όμως περιμένει έστω και την ύστατη αυτή στιγμή φωνές και πρωτοβουλίες καθαρές και έντιμες. Γιατί ο κόσμος μπορεί να λέει, όλοι το ίδιο είναι, αλλά στην πραγματικότητα καταλαβαίνει ότι κάποιοι ξεχωρίζουν, σ’ όλα τα κόμματα. Ότι δεν είναι όλοι το ίδιο και αυτή την ώρα περιμένει πρωτοβουλίες εθνικής συνεννόησης

-Γιατί αθωώνετε και τον πολίτη; Εγώ ο πολίτης, ακόμη κι αν δεν πήρα λεφτά, έχω την ευθύνη μου. Είμαι εγώ που ψηφίζω εσάς τους πολιτικούς.

-Είχα διαβάσει ένα κείμενό σας στην «Πατρίδα», πριν μερικές εβδομάδες, που περιγράφατε με πολύ καθαρό τρόπο, από την μία, την ευθύνη των πολιτικών αλλά και από την άλλη, την ευθύνη της κοινωνίας για όλη αυτή την κατάσταση που σήμερα βιώνουμε και απ’ ότι φαίνεται θα γίνει ακόμα δυσκολότερη αν δεν υπάρξουν άμεσα κυβερνητικές πρωτοβουλίες .

-Αν δεν πούμε στην κοινωνία το πρόβλημα όπως ακριβώς έχει, και τη δική της την ευθύνη, δεν θα συνειδητοποιήσει ποτέ τι συνέβη, δεν θα μπορέσει να συμβάλει στη λύση.

-Μα, οι πολιτικοί, κύριε Ανδρικάκη, δεν διορίζονται, εκλέγονται από τις τοπικές κοινωνίες. Αν εγώ συμπεριφέρομαι αλαζονικά και με υπεροψία, ο πολίτης μπορεί να με τιμωρήσει την επόμενη φορά, καταψηφίζοντας με. Ή αν η στάση, ο λόγος και οι πράξεις μου αποδειχτούν σύμφωνες με την εντολή της κοινωνίας, να το εκτιμήσει και βέβαια να με επανεκλέξει για να συνεχίσω το έργο μου.

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι

-Μπαίνομε τώρα όμως στο θέμα της ευθύνης του πολίτη, και πρέπει να το αγγίξομε, κι ας μας πονάει. Το κριτήριο του ψηφοφόρου είναι μόνο αν, για παράδειγμα, ο Λευτέρης Αυγενάκης είναι καλός ή όχι ως εκπρόσωπός του, αν ανταποκρίνεται στο ρόλο του; Νομίζω πως ένα σημαντικό μέρος του κόσμου ψηφίζει ή καταψηφίζει με κριτήριο αν ο βουλευτής του έκανε το ρουσφέτι που του ζήτησε, αν ήλθε στο γάμο του παιδιού του.

-Μέρα με τη μέρα θεωρώ ότι αυξάνεται το ποσοστό των πολιτών που ψηφίζει πέρα από αυτά τα κριτήρια που περιγράψατε μέχρι τώρα. Και χαίρομαι που αυτό αλλάζει. Κρίνουν με βάση τη στάση, τη συμπεριφορά, την υπευθυνότητα των πολιτικών, την εντιμότητα τους και την αποτελεσματικότητα σε ζητήματα αιχμής, κι όχι την προσωπική εξυπηρέτηση.

Αυτή την ώρα καλούμαστε να κάνουμε θυσίες – και τις θυσίες δεν τις κάνουν οι λίγοι, αλλά οι πολλοί.Και αυτή την ώρα υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη να ενισχύσουμε την όποια θετική προσπάθεια από όπου και αν γίνεται. Είναι πατριωτικό καθήκον να κρίνουμε βεβαίως αυστηρά, αλλά και να συμβάλουμε σε οποιαδήποτε θετική προσπάθεια. Όχι να μειώνουμε και να μηδενίζουμε διαρκώς. Και, προς Θεού, να μην αμφισβητούμε τα πάντα. Δεν είμαστε ίδιοι όλοι οι πολιτικοί.

Θα είναι έγκλημα αν ενισχύσουμε την άποψη ότι όλοι οι πολιτικοί είναι το ίδιο και έχουν όλοι τις ίδιες ευθύνες.

Κι αυτή την ισοπέδωση η χώρα την πλήρωσε στο παρελθόν.

-Δεν ξέρω αν σήμερα κινδυνεύομε από έναν συνταγματάρχη.

-Δεν είπα αυτό. Όμως μπορεί να φτάσουμε εκεί που έφτασε η Ιταλία με τον μπερλουσκονισμό. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η άποψη που ισοπεδώνει και μηδενίζει τα πάντα δεν μας οδηγεί στη καλύτερη λύση, δεν μας οδηγεί καν σε λύση. Ο πολίτης μπορεί και πρέπει να κρίνει με πολύ αυστηρά κριτήρια , να απορρίψει ενδεχομένως, να επιλέξει, να προτείνει ή και να συμπληρώσει.

Ενότητα και ομοψυχία απαιτούν αυτές οι ώρες.

-Δεν ξέρω όμως αν σ’ αυτή τη φάση της έντονης αμφισβήτησης και της ίδιας της κοινωνίας, μπορεί ο πολίτης να βγει μπροστά. Να βγει πιο μπροστά από τα κόμματα και τους πολιτικούς;

-Μα η κοινωνία μάς έχει ξεπεράσει. Έχουμε ευθύνη και πρέπει το συντομότερο να το συνειδητοποιήσουμε. Τα πολιτικά κόμματα, ενώ θα έπρεπε να προηγούνται των εξελίξεων, οι πολιτικοί, και ειδικά οι ηγέτες των κομμάτων να ανοίγουν δρόμους για να ακολουθεί η κοινωνία, όπως έγινε επί Κωνσταντίνου Καραμανλή του πρεσβύτερου, επί Ανδρέα Παπανδρέου (για μια περίοδο) και επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, διαπιστώνουμε ότι έχουν αντιστραφεί οι ρόλοι και η κοινωνία φαίνεται να έχει ξεπεράσει τα κόμματα και τους πολιτικούς.

Οφείλει, κύριε Ανδρικάκη, ο κάθε πολιτικός σχηματισμός να κάνει την εσωτερική του αναγέννηση και ανανέωση.

Αλίμονο αν εμείς μείνουμε σε δομές του παρελθόντος, ικανοποιημένοι από συμπεριφορές και στάσεις, όπως για παράδειγμα των πρόσφατων εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ ή την επιβολή της κομματικής πειθαρχίας απ΄όλα τα κόμματα στους βουλευτές τους. Να θυμίσω ότι στο ΠΑΣΟΚ διαγράφηκαν τρεις βουλευτές. Για ποιο λόγο; Επειδή διαφώνησαν σε κάτι που πίστευαν σωστό. Από τη μια μου λέει το Σύνταγμα ότι ως βουλευτής έχω δικαίωμα και ευθύνη να καταθέτω την άποψή μου και να την υπερασπίζομαι, αλλά από την άλλη, αν διαφοροποιηθώ από την κομματική γραμμή, διαγράφομαι ή έχω άλλες συνέπειες μέσα στο κόμμα μου όπως αυτές του αποκλεισμού και των διακρίσεων.

Η παρωχημένη κομματική γραμμή

-Εσείς δεν το κάνατε, για παράδειγμα, στην υπόθεση των μέτρων και του ΔΝΤ. Αν θεωρούσατε ότι έπρεπε να πάρομε μέτρα, γιατί επιλέξατε την κομματική γραμμή;

-Δεν το έκανα τώρα. Αλλά σας θυμίζω ότι το έκανα πέρυσι το καλοκαίρι, όταν διαφοροποιήθηκα στην ίδρυση μόνο του Εφετείου της Μυτιλήνης, και όχι και των τεσσάρων Εφετείων που εκκρεμούν εδώ και χρόνια. Τότε βγήκα μπροστά και είπα δεν το ψηφίζω. Παρότι στη μία ψήφο κρινόταν η κυβερνητική πλειοψηφία. Είπα ότι δεν το ψηφίζω, κι θυμάστε ότι αντικαταστάθηκα από το θερινό τμήμα. Το θέμα όμως κύριε Ανδρικάκη, δεν είναι να κάνουμε τέτοιου είδους μικρές επαναστάσεις. Μπορούμε και επιβάλλεται να δίνουμε τις μάχες μας κατ΄ αρχήν στα όργανα του κόμματος, πριν φτάσουμε σε δημόσιες τοποθετήσεις. Δεν ωφελεί να «βγαίνουμε στα κάγκελα ή να κάνουμε τους καουμπόηδες». Μέσα στα όργανα του κόμματος, εφόσον αυτά λειτουργούν, μπορούμε, να καταθέτουμε τις απόψεις μας, να έχουμε τις διαφωνίες μας και να σεβόμαστε τις διαδικασίες . Αυτό, άλλωστε, σημαίνει και δημοκρατία.

-Στην ψηφοφορία για τα οικονομικά μέτρα, τα οποία η ΝΔ φαινόταν, επί της αρχής τουλάχιστο, να τα στηρίζει, καθώς ο κ. Σαμαράς μάς έλεγε μερικές ημέρες πριν ότι ζήτησε την παρέμβαση της ΕΕ, το κόμμα σας ψήφισε όχι, και επί της αρχής, εκτός από την κ. Μπακογιάννη, που διαγράφηκε. Εσείς τι κάνατε; Αν συμφωνείτε ότι χρειάζονταν τα μέτρα, γιατί καταψηφίσατε;

- Ποτέ δεν είπε ο κύριος Σαμαράς ούτε κανένας από την Ν.Δ ότι συμφωνεί με τα μέτρα. Όλοι μας διαπιστώσαμε την αναγκαιότητα στήριξης την χώρας μας από την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ όχι όμως και στα σκληρά φορολογικά μέτρα. Εγώ ακολούθησα την κομματική γραμμή και την τελική απόφαση της ηγεσίας τους κόμματος μου.

-Υπήρχε ένα θέμα συνείδησης που ήταν απέναντι στην κομματική γραμμή; Ή κομματικής γραμμής, που ήταν απέναντι στη συνείδηση;

-Πιστεύω ότι μετά από ένα επτάμηνο καθυστερημένων αποφάσεων και άστοχων χειρισμών της κυβέρνησης του Π.Α.ΣΟ.Κ ήταν επιβεβλημένη πλέον ανάγκη να δεχτούμε τη στήριξη από την Ε.Ε και το Δ.Ν.Τ. αλλά όχι τη ψήφιση των συγκεκριμένων και άδικων νέων οικονομικών μέτρων, πλήττοντας κυρίως τους χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους λες και αυτοί ευθύνονται για το κατάντημα της οικονομίας της χώρας μας. Σεβόμενος όμως την περίοδο που διανύει αυτή τη στιγμή η ΝΔ, θεώρησα ότι δεν έπρεπε να προκαλέσω την οποιαδήποτε αναταραχή. Σεβάστηκα την απόφαση της ηγεσίας του κόμματός μου, παρόλο που δεν τη συζήτησε μαζί μας. Εμείς οι βουλευτές γι΄ αυτή την επιλογή ενημερωθήκαμε από τα μέσα ενημέρωσης. Αν και περιμέναμε, αν μη τι άλλο, να συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα, να γίνει η συζήτηση και η σχετική ζύμωση, να ακουστεί η όποια διαφωνία και διαφορετική άποψη, και στο τέλος να καταλήγαμε σε μια απόφαση την οποία και θα στηρίζαμε όλοι μας. Αυτό ήταν το ορθό, κατά τη γνώμη μου. Αυτό φαντάζομαι ότι θα πρέπει να γίνει και στο πολύ σημαντικό θέμα που θα έλθει σύντομα στη Βουλή, και αφορά το ασφαλιστικό σύστημα. Ελπίζω κι εύχομαι να μην ακολουθηθεί κι εκεί η διαδικασία της κομματικής πειθαρχίας, χωρίς καμία προηγούμενη συζήτηση με τους βουλευτές.

-Σας ήλθε δηλαδή η θέση μόνο σαν γραμμή; Από το γραμματέα της Κ.Ο.;

-Αρχικά ενημερωθήκαμε μόνο από τα μέσα ενημέρωσης. Ούτε καν από το γραμματέα της Κ.Ο.

Όμως, σ’ αυτή τη φάση που οι εξελίξεις τρέχουν, και δεν ξέρουμε καν τι έχουμε μπροστά μας, θα πρέπει να προτάξουμε το καλό της χώρας, την ειλικρίνεια, και κυρίως την εθνική συνεννόηση και την εθνική ενότητα και όχι απλώς τη κομματική ενότητα

-Κι όχι απλώς την κομματική ενότητα…

-Όχι απλώς την κομματική ενότητα και τη κομματική υποταγή.

-Μου λέτε, δηλαδή κ. Αυγενάκη, ότι στα μέτρα αναγκαστήκατε να πειθαρχήσετε στην κομματική γραμμή, αλλά δεν προτίθεστε να το πράξετε και πάλι, να βάλετε την κομματική πειθαρχία πάνω από την εθνική ανάγκη.

-Νομίζω πως ήμουν πολύ σαφής. Συνολικά επιβάλλεται αυτή την ώρα οι ηγέτες των κομμάτων, όλοι εμείς οι βουλευτές, αλλά κι όλο το πολιτικό σύστημα της χώρας μας, να προτάξουμε τη συνεργασία, την εθνική συνεννόηση, την εθνική ενότητα.

-Πιστεύετε λοιπόν ότι πρέπει να πάμε σε μια εθνική προσπάθεια. Αυτή την εθνική ανάγκη ποιος τη χαλά; Θα μου πείτε ότι η κυβέρνηση καλούσε σε εθνική προσπάθεια και ταυτόχρονα συγκροτούσε εξεταστική για την οικονομία, προκαλώντας ρήγμα σ’ ένα μέτωπο. Αλλά κι απ’ την άλλη δεν είδα στην πράξη την προσπάθεια της ΝΔ για εθνική συνεννόηση.

-Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Προτείναμε 23 συγκεκριμένα μέτρα στον τομέα της οικονομίας. Αυτές οι προτάσεις κατά τη γνώμη μου ήταν απολύτως σωστές και αναγκαίες για τη χώρα όμως απορρίφθηκαν πανηγυρικά από το Π.Α.Σ.Ο.Κ.

Τα λάθη των κυβερνήσεων Καραμανλή και ο Γ. Παπανδρέου

-Τα μέτρα που θα έπρεπε να εφαρμόσομε φαινόταν ότι δεν ήταν μόνο στο χέρι της κυβέρνησης να υλοποιηθούν, αφού είχαμε πλέον επιτηρητές.

-Η κυβέρνηση δεν κατηγορείται αυτή την ώρα για κακές προθέσεις. Αλλά για καθυστέρηση λάθη και παραλείψεις. Και μπορώ βεβαίως να παραθέσω βήμα – βήμα αυτά τα λάθη της κυβέρνησης. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι προτίθεμαι να διαγράψω τα όποια παραπτώματα, τις όποιες ατολμίες, τους όποιους κακούς σχεδιασμούς και την αναποτελεσματικότητα, σε κάποιους τομείς της προηγούμενης περιόδου.

-Αναφέρεστε στην κυβέρνηση Καραμανλή;

-Βέβαια. Κι ό,τι άλλο προηγήθηκε στα θέματα της οικονομίας. Θα έπρεπε να ήμασταν πιο τολμηροί, πιο συγκεκριμένοι και κυρίως πιο αποτελεσματικοί.

Δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχει από χρόνια μια ολόκληρη σχολή για την αποφυγή πολιτικού κόστους . Η οποία σχολή λέει «δεν κάνουμε το σωστό γιατί μπορεί να μας κοστίσει εκλογικά». Στην Ελλάδα φτάσαμε, σήμερα επιτυχημένος να θεωρείται ο υπουργός που δεν ενοχλεί, δεν απασχολεί τα μέσα ενημέρωσης και που δεν έχει αρνητικά σχόλια σε βάρος του. Μα αυτό είναι το θέμα; Να φοβόμαστε την κριτική;Ο πολιτικός πρέπει να προχωρεί μπροστά, να καινοτομεί και ανοίγει δρόμους. Κι ας υπάρχουν αντιδράσεις, αρκεί να κάνει το σωστό για την πατρίδα.

-Θεωρείτε, δηλαδή, ότι οι κυβερνήσεις Καραμανλή με μια διαφορετική πολιτική θα μπορούσαν να έχουν προλάβει κάποια πράγματα, και να μην περνάμε όλα αυτά σήμερα;

- Αυτό είναι απολύτως σίγουρο. Θα είχαμε μια πολύ πιο ομαλή παρουσία της χώρας μας στη διεθνή κρίση που βιώνουμε σήμερα. Θυμίζω όμως ότι τότε ο κ. Παπανδρέου έλεγε ότι λεφτά υπάρχουν και μόνιμα αρνιόταν να συνδράμει ως τότε αξιωματική αντιπολίτευση

-Κι ο κ. Καραμανλής, όμως, μερικούς μήνες προ των εκλογών μάς παρουσίαζε μια οικονομία που πάει μια χαρά.

-Όχι, ο κ. Καραμανλής λίγο πριν τις εκλογές σας θυμίζω ότι ανακοίνωσε την αναγκαιότητα λήψης μέτρων και παρουσίασε την οικονομική κατάσταση όπως πραγματικά είναι.

-Ναι, μετά την καλή οικονομική μας θέση, ξαφνικά αποφάσισε να ανακοινώσει μέτρα.

-Τα οποία όμως ήταν μάλλον χαλαρά σε σχέση με το πρόβλημα και τα μέτρα που έχουμε ανάγκη σήμερα. Υπενθυμίζω, όμως, ότι ο κ. Παπανδρέου έφτασε την περίοδο εκείνη, σε σημείο άκρατου λαϊκισμού. Ζητούσε μανιωδώς εκλογές και μας έλεγε, ψευδέστατα, ότι τα λεφτά υπάρχουν…

-Ο κ. Παπανδρέου, με αυτή τη στάση λαϊκισμού, έδειχνε το άγχος να πάρει την εξουσία, κι ο κ. Καραμανλής, απ’ την άλλη, έδειχνε να βιάζεται να την παραδώσει.

-Από τέτοιες στάσεις κ. Ανδρικάκη απαξιώνεται η πολιτική στα μάτια των πολιτών. Ο κ. Παπανδρέου άλλα έλεγε τη μια περίοδο κι άλλα την άλλη, μερικούς μήνες αργότερα. Κι οι δύο πολιτικοί, πάντως, δεν είχαν συνέπεια σ’ αυτά που έλεγαν εκείνο το διάστημα και αυτά που ισχύουν πραγματικά σήμερα.

Πάντως η Ελλάδα για να επιβιώσει, δεν πρέπει να αναζητά μόνο δανειστές. Πρέπει να ψάξει τρόπους για ανάπτυξη. Να παράγει. Σήμερα η ύφεση είναι απίστευτη. Η ανεργία και το δημόσιο χρέος στα ύψη. Μόνο με δανεικά θα προχωρήσουμε; Γι αυτό λέω ότι η κυβέρνηση άργησε πολύ. Το έχει πει κι ο Τρισέ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Ντομινίκ Στρος Καν του ΔΝΤ, ο Κώστας Σημίτης, σε συνέντευξη του σε κυριακάτικη εφημερίδα, το έχουν επισημάνει ακόμα και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με ερώτηση που κατέθεσαν 2 εβδομάδες πριν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο αμφισβητώντας τη πορεία των κυβερνητικών επιλογών.

Δεν υπερασπίζομαι λάθος πολιτικές

-Σωστά επισημαίνετε, ίσως, τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου. Όμως εδώ είχαμε τις κυβερνήσεις Καραμανλή που έλεγαν, παλιότερα δια του κ. Αλογοσκούφη και στη συνέχεια δια του κ. Παπαθανασίου, ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα κι η ελληνική οικονομία είναι ισχυρή.

-Κύριε Ανδρικάκη, δεν υπερασπίζομαι σε καμιά των περιπτώσεων κάτι το οποίο, αποδεδειγμένα πλέον δεν ήταν αληθές. Αυτό είναι ξεκάθαρο.

Προσωπικά, ως νέος πολιτικός και νέος άνθρωπος, δεν έχω καμιά διάθεση να υπερασπιστώ κανένα που έκανε λάθη κι έφερε αρνητικά αποτελέσματα για τη χώρα μας. Ούτε, ως μέλος της εξεταστικής για το Βατοπέδι, έχω διάθεση να καλύψω κανένα που έχει ακουμπήσει έστω και το μικρό του δακτυλάκι στο μέλι.

-Μιλάτε για Ρουσόπουλο, για Βουλγαράκη;

-Μιλώ για οποιονδήποτε έχει ακουμπήσει έστω και το μικρό του δακτυλάκι στο μέλι. Για κανενός το χατήρι δε θα υποστηρίξω κάποιον που ζημίωσε τη Πατρίδα μου. Δεν πρόκειται να συγκαλύψω κανένα. Άλλωστε αυτό ζητάει η κοινωνία σήμερα.

-Υπάρχουν αποδείξεις για ευθύνες υπουργών της ΝΔ για το Βατοπέδι;

-Ναι, πολιτικές ευθύνες υπάρχουν.Όχι μόνο για υπουργούς της ΝΔ. Όπως και στην προηγούμενη εξεταστική επιτροπή είχαμε συμπεράνει πολιτικές ευθύνες, το ίδιο διαπιστώσαμε και τώρα για κους Δρυ, Φωτιάδη, υπουργούς Π.Α.ΣΟ.Κ Δούκα, Μπασιάκο, Υπουργούς της Ν.Δ κι ένα μέρος πολιτικής ευθύνη στον κ. Κοντό.

-Αυτό μοιάζει με συμψηφισμό…

-Αυτή είναι η πραγματικότητα δεν τίθεται κανένα θέμα συμψηφισμού.

Το ενδεχόμενο νέου κόμματος

- Το τελευταίο διάστημα έχομε σημαντικές εξελίξεις στο χώρο της ΝΔ. Η Ντόρα Μπακογιάννη διαγράφηκε, η ίδια δήλωσε σ’ εμένα ότι ένα νέο κόμμα είναι περίπου μια ανοικτή υπόθεση. Όμως εσείς που από την αρχή συμφωνούσατε με τις θέσεις της, ενώ την υποστηρίξατε για την προεδρία του κόμματός σας, δεν ακούσαμε να πάρετε θέση. Μάλιστα η Ντόρα ήλθε στο Ηράκλειο για μια κοινωνική εκδήλωση και αποφύγατε να τη συναντήσετε. Τι γίνεται;

-Έχω το δικαίωμα της διαφωνίας.

-Διαφωνία με ποιον; Με τη Ντόρα;

-Και με τη Ντόρα και με τον Αντώνη Σαμαρά, σε κάποια σημεία. Δε σημαίνει ότι επειδή συμμετέχω σ’ ένα κόμμα, ή επειδή έχω κάποιες επιλογές, αυτόματα παύω να έχω άποψη και προσωπικότητα.

-Δεν πήρατε όμως θέση σ’ αυτές τις εξελίξεις.

-Βεβαίως και πήρα ξέρετε καλά και όλοι γνωρίζουν στο Ηράκλειο την επιλογή μου στην εκλογή αρχηγού της παράταξης μου. Καθώς επίσης και την άποψη μου για τις πρόσφατες εσωκομματικές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την εκλογή ΝΟΔΕ και Δημοτικών Οργανώσεων, ήταν σαφέστατη.

-Εγώ αναφέρομαι στο συνολικότερο θέμα. Η ΝΔ είχε δύο στελέχη που διεκδίκησαν την προεδρία.

-Εγώ τάχτηκα ξεκάθαρά υπέρ της κας Μπακογιάννη. Θέλω να πιστεύω ότι με χαρακτηρίζει η συνέπειά και η ξεκάθαρη στάση. Βεβαίως κύριε Ανδρικάκη γνωρίζετε καλά ότι ποτέ δεν «έκανα κωλοτούμπες»…

-Αυτός ο ένας όμως, η Ντόρα Μπακογιάννη, διαγράφηκε και φαίνεται ότι μπροστά υπάρχει ένα νέο κόμμα. Και το ρωτώ ευθέως. Αν η Ντόρα πάει σε κόμμα, θα πάτε μαζί της;

-Ποιο κόμμα, υπό ποιες προϋποθέσεις, σε ποιο χρόνο; Αυτά είναι ερωτήματα που χρειάζεται να απαντηθούν από την ίδια. Αυτή την ώρα όμως προέχει ένα πράγμα, η επιβίωση της πατρίδας μας.

Σέβομαι την εντολή των πολιτών και τιμώ τους κανόνες. Είμαι βουλευτής της ΝΔ και αγαπώ το κόμμα που από φοιτητής υπήρξα μέλος του.

Ξέρετε τις επιλογές μου. Στήριξα την Ντόρα Μπακογιάννη, διατηρώ την επαφή όπως επίσης διατηρώ σχέση με τον τελευταίο μεγάλο εν ζωή πολιτικό κ Κων. Μητσοτάκη, τον οποίο σέβομαι και τιμώ, παρά τις διαφωνίες μας σε ορισμένα θέματα κυρίως τοπικού χαρακτήρα

-Είπατε ότι διαφωνείτε με χειρισμούς της Ντόρας. Για παράδειγμα, με τη στάση της στην ψηφοφορία για τα μέτρα;

-Να σας πω. Η ίδια έπραξε αυτό που θεωρεί σωστό. Είπε ναι στην στήριξη της χώρας μας από το Δ.Ν.Τ και την Ε.Ε και όχι στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.

-Στη συνέντευξη που μου έδωσε πριν λίγες ημέρες, μου είπε ότι έπραξε πάνω από την κομματική επιλογή, λειτούργησε με βάση το εθνικό συμφέρον. Αυτό που επικαλείστε κι εσείς, δηλαδή.

-Σωστά. Όμως κάποιοι χειρισμοί θα έπρεπε να έχουν γίνει διαφορετικά από μέρους της, κυρίως σε σχέση με το χρόνο.

Από την άλλη ο κ. Σαμαράς ίσως να έπρεπε να είχε χειριστεί διαφορετικά τα ζητήματα στο εσωτερικό της ΝΔ, ώστε να μη προκληθούν τα προβλήματα που οδήγησαν στις γνωστές εξελίξεις. Στελέχη και ψηφοφόροι μας να κοιτούν προς τα έξω κι όχι προς τα μέσα. Αναπτύχθηκαν τάσεις φυγής και παραιτήσεων κάτι που δεν χρειάζεται αυτή την ώρα η παράταξη μας

Θεωρώ, ότι αυτή την ώρα πρέπει να υπάρξει εθνική ενότητα και σύνεση κι όχι κομματικές υποταγές, παρωχημένες νοοτροπίες και ανάπτυξη προσωπικών μηχανισμών.

-Με βάση αυτό, λοιπόν, αυτό που λέτε, ερωτώ. Αύριο έρχεται το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό. Και μαθαίνετε από τις εφημερίδες ότι ο κ. Σαμαράς λέει να το καταψηφίσετε, χωρίς να το συζητήσετε. Τι θα πράξετε;

-Δεν θα ήθελα να πω μέσω των μέσων ενημέρωσης τι θα πράξω. Θα ήθελα να το πω πρώτα στα όργανα του κόμματος, τα οποία πάντοτε σέβομαι. Πάντοτε κινούμαι, ως οφείλω να κάνω, στα όργανα του κόμματος και μετά σε δημόσιες τοποθετήσεις. Το ίδιο είχα κάνει και με το Εφετείο, πρώτα είχα ανακοινώσει προφορικά την απόφαση μου στον αρμόδιο τότε υπουργό και γραμματέα Κ.Ο., έπειτα ενημέρωσα εγγράφως για την απόφαση μου και στην συνέχεια ενημερωθήκατε εσείς, τα μέσα ενημέρωσης με αποτέλεσμα να αντικατασταθώ από το θερινό τμήμα της βουλής.

-Το κριτήριό σας σ’ αυτές τις επιλογές, όμως, θα είναι η κομματική ενότητα ή η εθνική ανάγκη;

-Σ’ όλα τούτα υπάρχει η ανάγκη- το ζητάει η ίδια η κοινωνία- να πράξουμε το ορθό για την Ελλάδα. Ελάχιστα απασχολεί τον κόσμο τι κάνει το κάθε κόμμα ή ο κάθε βουλευτής ή ο κάθε κομματάρχης. Αυτό που έχει σημασία είναι η Ελλάδα και πως γρήγορα θα μπορέσει να ορθοποδήσει, πόσο γρήγορα θα καταφέρουμε να ξαναβρούμε τον κανονικό ρυθμό ζωής.

-Άρα λοιπόν, δεν πρόκειται να πάρετε μια θέση στη βουλή, χάριν και μόνο της κομματικής ενότητας, όπως κάνατε με τα μέτρα.

-Νομίζω πως ήμουν πολύ σαφής.

-Διατυπώνω και πάλι το ερώτημα. Αν η κ. Μπακογιάννη προχωρήσει στη δημιουργία ενός κόμματος, τι θα κάνετε;

-Αυτή την ώρα αυτό ενδιαφέρει ελάχιστα την κοινωνία και τους πολίτες. Έγνοια τους και απαίτηση τους είναι να κινηθούμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα , με εντιμότητα, με συνεννόηση, όλοι οι πολιτικοί, πέρα και έξω από τα κομματικά όρια.

-Μα η κ. Μπακογιάννη προσεγγίζει διαφορετικά αυτό ακριβώς το θέμα από τον κ. Σαμαρά.

-Δεν προτείνει κανείς κάτι διαφορετικό ούτε ό κύριος Σαμαράς ούτε η κυρία Μπακογιάννη. Το θέμα είναι πόσο γρήγορα θα καταλήξουμε στην επιθυμητή εθνική συνεννόηση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων.

-Με την κ. Μπακογιάννη έχετε επαφές;

-Μα και βέβαια έχω. Δεν νομίζω ότι πρέπει να ποινικοποιήσουμε τις κοινωνικές επαφές ή ακόμη και τις πολιτικές συζητήσεις επειδή η κ. Μπακογιάννη διαγράφηκε από τον κ. Σαμαρά

-Κάποια στιγμή όμως ίσως χρειαστεί να κάνετε τις επιλογές σας.

-Το ερώτημα σας είναι πολύ πρόωρο και θεωρητικό. Πάντως όταν και αν έρθει η ώρα αυτής της επιλογής να είστε σίγουρος ότι μοναδικό κριτήριο της επιλογής μου, θα είναι το συμφέρον του τόπου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :