Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Η Ευρώπη πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στη μεταρρύθμιση και την παρακμή

Τους τελευταίους μήνες, οι αναταραχές στην αγορά κρατικών ομολόγων έριξαν τη σκιά τους στην οικονομία. Η Ευρωπαϊκή Ενωση ανέλαβε συντονισμένη και αποφασιστική δράση για να αποφευχθεί η χρηματοπιστωτική κατάρρευση. Δεν έχουμε όμως ακόμη διαφύγει τον κίνδυνο. Πρέπει να θέσουμε την ανάπτυξη της οικονομίας μας σε βιώσιμη βάση και να δημιουργήσουμε τις θέσεις απασχόλησης που τόσο χρειάζεται η Ευρώπη.
Πρώτον, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το άχθος του υψηλού δημόσιου χρέους του παρελθόντος. Αν δεν επιτευχθεί δημοσιονομική εξυγίανση, δεν θα .......

....... μπορέσουμε να αποφύγουμε νέες χρηματοπιστωτικές αναταραχές και οι πιθανότητες βιώσιμης ανάπτυξης είναι ισχνές. Το πρόβλημα αυτό αφορά όλα τα κράτη-μέλη, αλλά για ορισμένες χώρες είναι ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας.
Το 2010, η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική που εξακολουθεί να ασκείται από ορισμένα κράτη-μέλη αντισταθμίζεται από την εξυγίανση που επιδιώκεται στην πλειονότητα των κρατών-μελών. Ο συνολικός δημοσιονομικός προσανατολισμός θα πρέπει να γίνει περιοριστικός από το 2011, όταν η ανάκαμψη αναμένεται να επιταχυνθεί. Παρόλο που οι παραινέσεις των πολιτικών για δημοσιονομική λιτότητα κάθε άλλο παρά ενισχύουν τη δημοτικότητά τους, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε την ενστικτώδη σοφία των απλών ανθρώπων. Γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει τίποτε πιο επιζήμιο για την ευημερία της κοινωνίας από τα μη βιώσιμα δημόσια οικονομικά. Η εκτός ελέγχου αύξηση του δημόσιου χρέους στερεί πόρους από τις βασικές υπηρεσίες, που εύλογα προσδοκούν οι πολίτες από το κράτος τους.
Δεύτερον, πρέπει να αυξήσουμε ταυτόχρονα τον ρυθμό ανάπτυξης της παραγωγικότητας των οικονομιών μας και το ποσοστό απασχόλησης. Στις κοινωνίες μας, που γερνούν με ταχύ ρυθμό, αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ουσιώδεις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο την ενιαία αγορά, ιδίως για τις υπηρεσίες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να θεσπίσουμε μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας, ώστε οι πολίτες να έχουν κίνητρο να μετακινηθούν από την αεργία στην απασχόληση και από θέσεις χαμηλής παραγωγικότητας σε θέσεις υψηλότερης παραγωγικότητας. Επίσης, τα φορολογικά μας συστήματα και τα καθεστώτα κοινωνικής ασφάλισης πρέπει να γίνουν πιο πρόσφορα για την αύξηση της απασχόλησης. Πρέπει να κάνουμε πιο εστιασμένες επενδύσεις στη γνώση και την καινοτομία.
Εάν εφαρμόσουμε σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μπορούμε να επιτύχουμε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης άνω του 2% την επόμενη δεκαετία. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει πάνω από 10 εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης και να μειώσει την ανεργία σε περίπου 3% μέχρι τα τέλη της δεκαετίας.
Χωρίς μεταρρυθμίσεις, η Ευρώπη κινδυνεύει να βυθιστεί στο τέλμα μιας υφέρπουσας παρακμής. Η εναλλακτική επιλογή που έχουμε είναι να αναλάβουμε αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του ευρωπαϊκού μοντέλου κοινωνικής οικονομίας της αγοράς. Το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειών πρέπει να αναληφθεί σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο, δεν υπάρχει ελπίδα επιτυχίας, αν δεν κατορθώσουμε να συντονίσουμε τις οικονομικές μας πολιτικές.
Τέλος, πρέπει να βελτιώσουμε την οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρώπη. Πρέπει να ενισχύσουμε το σύστημα προηγούμενης δημοσιονομικής επιτήρησης για να αποφύγουμε νέες δημοσιονομικές κρίσεις. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις μακροοικονομικές μας ανισορροπίες για να φθάσουμε στη ρίζα της χαμηλής ανταγωνιστικότητας. Και πρέπει να θεσπίσουμε ένα μόνιμο και στέρεο πλαίσιο για τη διαχείριση των κρίσεων.
Οι ενέργειες αυτές είναι ουσιώδεις για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην ευρωπαϊκή οικονομία. Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, οι ηγέτες και τα θεσμικά όργανα της Ε. Ε. πρέπει και πάλι να δείξουν ισχυρή πολιτική βούληση. Αυτό περιμένουν οι πολίτες μας τώρα.
* Επίτροπος της Ε. Ε., αρμόδιος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια :